RomekS Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Witam! Zamierzam kupić rower full na ramie 22 cale. Mój wzrost to 190cm 93kg wagi. Czy nie będzie to zbyt delikatna rama? Bo przecież mniejsza rama zachowuje się bardziej sztywnie i jest mniej podatna na złamania niż taki wielki kolos z rurą długości 56cm, co nie?
wojtekkrakow Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Mam mniej więcej tyle wzrostu, choć aktualnie mniej ważę. Mam fula, rama 21, mam też kolegę, który ma taki sam rower jak ja, ale na ramie 19. Optycznie, wcale nie ma takiej ogromnej różnicy w tych ramach. Różnice w trwałości mogą być, ale moim zdaniem pomijalne. Już bardziej wydaje mi się ma znaczenie to że taką ramę 19 może ujeżdzać gość warzący 60kg a taką 21 czy 22 ważący właśnie 90 czy nawet 100 kg. A już to co wiem na pewno to to, że śmigam wraz z nim razem dość często i oboje ramy mamy ciągle całe , a nie oszczędzamy się. Byliśmy jakiś czas temu na Zarabiu w Myślenicach i szaleliśmy po trasie do DH, a nasze rowery niektórzy uparci mogli by wrzucić do XC , także ja bym był spokojny.
Rulez Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Ni pewnie, że im dłuższy element tym bardziej wiotki, dlatego większe rozmiary tych samyh ram są mniej sztywne, ale od tego jeszcze daleka droga do szybkiego pękania.
RomekS Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Napisano 2 Czerwca 2009 Super. Wielkie dzięki Wam za info i odpowiedź.
Koen Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Większa rama ma wyżej umieszczone połączenie górnej rury i rury podsiodłowej a to wpływa na lepszą wytrzymałość w tym rejonie (co jest ważne zwłaszcza w fullach w których to miejsce jest newralgiczne). Również dłuższa główka powoduje lepsze rozłożenie sil (prosta zasada dźwigni). Jeśli kogoś to ciekawi to jakiś czas temu, korzystając z dostępu do odpowiedniego softu w ramach koła naukowego, sprawdzałem rozłożenie naprężeń w różnych typach rozwiązań stosowanych w okolicach zacisku sztycy pod wpływem ciężaru rowerzysty: http://www.server.aplus.pl/Koen/nx/mes/porownanie/ Niestety obecnie wynikły małe komplikacje z oprogramowaniem a mam już wszystko przygotowane żeby zrobić to i kilka innych rzeczy bardziej dogłębnie.
wojtekkrakow Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Koen - co studiujesz? A zrzuty z czego? Z algora?
Koen Napisano 2 Czerwca 2009 Napisano 2 Czerwca 2009 Studiuje mechanike i budowe maszyn. Ale wszelkie tego typu risercze robie na własną rękę - z mojego otoczenia raczej nikogo nie interesują takie "bzdety" jak rowery A robione w nx i liczone w nastranie, teraz zainstalowali na stanowiskach najnowsze wersje i coś nastran nie chce już chodzić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.