Skocz do zawartości

[Rower] SUNN Rage Neo / Lapierre TECNIC 400

enzoparis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam zamiar kupić w przeciągu najbliższych dni rowerek i tu waham się między dwoma:

SUNN Rage Neo

kliknij

albo

Lapierre Tecnic 400

kliknij

Na dzień dzisiejszy bardziej przemawia do mnie SUNN tym bardziej że jest szansa

że uda się ściągnąć od francuzów ramkę z zeszłego roku,

jak dla mnie jest duuużo ładniejsza kliknij

i na niej złożyć rowerek z części z tegorocznego modelu

Lapierre'a jeszcze nie widziałem na żywo. Osprzętowo jest chyba gorszy od SUNN'a,

pomijam kwestie amortyzatorów (w obu są badziewne) i tu pojawia się jeszcze jedno pytanie

jaki amor w kwocie (600-700zł). Czy SR SUNTOUR do czegoś się w ogóle nadaje?? Nie rozleci sie to??

Będę jutro oglądał LAPIERRE'a więc trochę moje wątpliwości się rozwieją jednak czekam na podpowiedzi.

Z góry dzięki.

Sorry, do tematu wkradł się błąd. Oczywiście nie SUNN Rage Pro tylko SUNN Rage Neo.

Napisano
Nie jestem przekonany , iż te ramy są tak dobre, że warto przepłacać za mierny osprzęt.

Nie bardzo Cie rozumiem, miałeś jakąś styczność z SUNN'em??

Kiepski jest??

To co innego kupić w tej cenie??

Oglądałem LAPIERRE'a dziś i bardziej SUNN do mnie przemawia..

Napisano

Sunn, Nie twierdzę,że jest kiepski , poprostu rama o raczej turystycznej geometrii,więc i fajerwerków technicznych nie uświadczysz , a to już marketingowy kit :

Piękna czerwień ramy i doskonale zestawione komponenty

Bo akurat kompomenty jak za te pieniądze nie są za ciekawe , no chyba, że ktoś kupuje ramę dla jej pięknej czerwieni.

Lapierre zresztą też turystyczna geometria, ten sam materiał co Sunn, choć te ramy są porządnie wykonane, to jednak też nie jest fajrwerk techniczny osprzęt na poziomie Sunna - na wycieczki akurat.

Ja ci nie zabraniam kupić któregoś z tych rowerów, zwłaszcza jeśli ci się podoba.

Napisano
Sunn, Nie twierdzę,że jest kiepski , poprostu rama o raczej turystycznej geometrii,więc i fajerwerków technicznych nie uświadczysz , a to już marketingowy kit :

Piękna czerwień ramy i doskonale zestawione komponenty

Bo akurat kompomenty jak za te pieniądze nie są za ciekawe , no chyba, że ktoś kupuje ramę dla jej pięknej czerwieni.

[...]

Jeżdziłem Rage'em '09 i muszę Ci przyznać że faktycznie wydawał mi się dziwny (rozmiar M, ja mam 172cm i 75cm dł nogi).

Swoją przygode z rowerami skonczyłejm 5 lat temu, a wtedy jarał mnie DUAL/STREET,

więc moje poczucie o geometrii roweru jest trochę spaczone.

Tym bardziej że teraz celuje raczej w XC/delikatne ALLmountain, a czasem do sklepu po bułeczki :)

Teraz powracam do punktu wyjścia bo znowu nie wiem co kupić.

Co wybrać ?? Dodatkowo powiem, ważę 84kg ( wiem, trochę za dużo :P ).

POMOCY !!!

Napisano

ROMET?? Zwariowałeś?? W czym on ma niby być lepszy od SUNN'a?? Pomijam amora,

bo w SUNN'ie amor to faktycznie najgorsze ogniwo.. W ogóle można Rometa porównywać do takiego SUNN'a??

Chyba pracujesz w dziale handlowym Romet'a :)

Jak dla mnie SUNN jest kultowy i przy nim się będę upierał...

Ale czekam również na inne propozycje..

Napisano

A sieziałeś chociaz na tym Romecie, że twierdzisz iż nie jest lepszy, lepszą ma na pewno geometrię , no i stosunkowo lekką ramę (pewnie lżejszą niż ten turystyczny Sunn) :P Najpierw sobie go obejrzyj na żywo zanim, totalnie i bezsensownie skrytykujesz , czy może marketingowy bełkot cie zaślepił :)

Możesz się sobie upierać, to nie mój problem .

Napisano

Tak jak napisałem, to nie mój problem ...ty lubisz jeżdzić na czerwonej farbie ... :)

A obydwie ramy i tak wyprodukowane na Tajwanie, może nawet w tej samej firmie, tylko napis inny - kultowość :P

Napisano

Tylko Romet istnieje na naszym rynku?? Jak nie lubisz np. Mercedesa to po prostu go nie kupujesz, choćby nie wiem jaką miał opinie...

Po za tym, SUNN jest na tyle małą firmą, iż nie sądzę żeby pchał produkcję na Wschód..

Napisano

Nie ma o czym pisać, Romet Jolene jest poprostu lepszy od tego akurat Sunna , możesz sobie napisać, że go nie lubisz, tylko nie ściemniaj , że jest gorszy :)

Gdybym chciaj dobrać sobie tego Sunna o odpowiedniej długoci ramy - to bym nie mógł , tak idiotyczną mają rozmiarówkę :P

Możesz sobie nie wiezyć, że rama z Tajwanu, to twój problem ...

Napisano

Powoli zaczynam odnosić wrażenie że to kolejne forum z którego nic się nie można dowiedzieć.

Może jeszcze ktoś zaraz napisze żebym poszedł w markecie kupił fulla z dwupółką na tarczówkach.

Napisano

Rulez Czemu tak twierdzisz? Górna rura w zestawieniu z podsiodłową ma normalne wymiary, baza kół też nie jest nadzwyczajna, kąty również.

Niczym specjalnym prócz marki ramy się Sunn nie wyróżnia.

Lapierre jest ładny i na czasie- bo biały. Jednak za tą cenę bym sobie go odpuścił.

Rowerki Rometa... Ciekawe, wcześniej o ich maszynach do xc nie słyszałem. Za swoją cenę naprawdę świetne, a mimo wszystko chyba oryginalne {w porównaniu do Krossa}.

Jeżeli tylko te dwa tytułowe rowerki bierzesz pod uwagę, to zbyt dużo ci nie doradzę, bo rowerki na ramach tych producentów zaledwie pare razy oglądnąłem.

Napisano
Rulez Czemu tak twierdzisz? Górna rura w zestawieniu z podsiodłową ma normalne wymiary, baza kół też nie jest nadzwyczajna, kąty również.

Niczym specjalnym prócz marki ramy się Sunn nie wyróżnia.

Lapierre jest ładny i na czasie- bo biały. Jednak za tą cenę bym sobie go odpuścił.

Rowerki Rometa... Ciekawe, wcześniej o ich maszynach do xc nie słyszałem. Za swoją cenę naprawdę świetne, a mimo wszystko chyba oryginalne {w porównaniu do Krossa}.

[...]

W końcu ktoś mniej uparty a zarazem bardziej obiektywny ode mnie i Rulez'a :)

Właśnie przed chwilą przeanalizowałem geometrię obu rowerów i różnicy praktycznie nie ma żadnej!

Jedyne co znalazłem to długości rurek w rozm. M sunn'a są minimalnie mniejsze niż w Romecie 18".

Więc nie wiem gdzie ta gigantyczna różnica w geometrii obu rowerów...

[...]

Jeżeli tylko te dwa tytułowe rowerki bierzesz pod uwagę, to zbyt dużo ci nie doradzę, bo rowerki na ramach tych producentów zaledwie pare razy oglądnąłem.

Nie koniecznie. Cały czas czekam na propozycje. Poprostu te dwa mi się najbardziej podobały. 5 lat nie jeździłem i trochę wyleciałem z tematu.

Osprzętowo są podobne (Deore to klasa X5 chyba). SUNN ma avida co działa na plus.

W tej cenie SUNN najlepsza opcja jak dla mnie na dzień dzisiejszy.

Napisano

Wypowiem sie w sprawie Suntoura XCR.

Mój ma przebieg 13556 km i ani myśli sie rozlatywać. Luzów brak, ugina sie płynnie.

A w sprawie wyboru roweru - tak jak przedmówca - Giant XTC 3.

Napisano

Kross, czy Giant - te właśnie są oklepane, przecież mogłem polecić Krossa ;) , Romet to przynajmniej jakaś alternatywa, nie oklepany a niezły, Co do Sunna - to paranoja, żeby przy 20" górna rura miała horyzontalnie 590 mm. - to są niby normalne wymiary ???

A te 10mm. w długości ram Sunn/Romet przy 18" - to właśnie świadczy o sportowym charakterze - bo 10 mm. w długości ramy to wcale nie jest mało ...

Napisano
Kross, czy Giant - te właśnie są oklepane, przecież mogłem polecić Krossa ;) , Romet to przynajmniej jakaś alternatywa, nie oklepany a niezły, Co do Sunna - to paranoja, żeby przy 20" górna rura miała horyzontalnie 590 mm. - to są niby normalne wymiary ???

A te 10mm. w długości ram Sunn/Romet przy 18" - to właśnie świadczy o sportowym charakterze - bo 10 mm. w długości ramy to wcale nie jest mało ...

To zwróć uwagę że SUNN jest jednak troszkę mniejszy. Rożnica o której piszesz to 7mm a nie 10mm, a właśnie przez to że SUNN jest mniejszy to proporcjonalnie górna rura tez jest krótsza. Wiec moim zdaniem geometria jest praktycznie taka sama.

Napisano

Chcialbym wszelako rpzypomniec ze jezdzimy na rowerze ,a nie na napisie.. ale moze sie myle... Ten romet ciekawy.. jakies szczegoly dotyczace ramy, bo osprzet przedni

Napisano

Ani ten Lapierre ani Sunn nie oferuą kompletnie NIC ciekawego w tej cenie. ;)

Imo współczynnik lansu w cenie tych rowerów wynosi 50%

To znaczy, iż za napis na ramie płacisz 2 razy za dużo w stosunku do tego co powinno to kosztować :P

Napisano

Po za tym skąd wziąłes taki rozmiar?? SUNN nie ma 20" w ofercie.

Dalej nie uzyskałem praktycznie żadnej podpowiedzi. Jedynie ten GIANT XTC. Prawdopodobnie kupie SUNN'a. Chyba że dokońca tygodnia znajde jeszcze coś ciekawego...

Napisano

SORRY ALE CHYBA NIE ZROZUMIAŁEŚ :(:D

Wszyscy Ci mówią, że te rowery które zaproponowałeś nie są warte swojej ceny. ;)

Jeśli grywasz w RPG to:

za napis na ramie dostaniesz + 5 do lansu ale za osprzęt musisz odjąć 3

w tej samej cenie masz kultowego Rometa który daje + 5 do lansu

do tego za osprzęt masz +2

jak uzyskasz 50 p lansu będziesz mógł rzucić czar "miękkie kolana" na przedstawicielki płci przeciwnej oraz na niektórych odmieńców

a po uzyskaniu 100p będziesz świecił magicznym blaskiem. "Miękkie kolana" działają ciągle na wszystkie kobiety niezależnie od wieku. będziesz mógł rzucić czar :kisiel w majtach" - ale uwaga czar działa z siła granatu i możesz rykoszetem trafić w jakiegoś normalnego NPC co uczyni go odmieńcem na jakiś czas a ty będziesz musiał chodzić plecami do ściany :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...