Skocz do zawartości

[rower] Full za ok. 6000 zł

AdamJPM

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Szukam roweru full suspension. Kwota jaką chcę przeznaczyć to ok. 6000 zł. W następnym sezonie zamierzam trochę środków przeznaczyć na polepszenie komponentów. To na czym mi najbardziej zależy to dobre zawieszenie i solidna rama w myśl dalszej rozbudowy. Same komponety nie muszą być wysokiej jakoci, Podstawa to dobry fundament do budowy, czyli rama i zawieszenie. Chciałbym kupić rower, który mogę wcześniej zobaczyć i mógł się nim przejechać, więc sprowadzanie roweru raczej mnie nie interesuje. Ważne dla mnie jest również, aby posiadał blokade tylniego amortyzatora, ponieważ chcę uniknąć efektu bujania, kiedy będę przemieszczał się po drodze kiedy to będzie przeszkadzać w jeździe. Nie będę go eksploatował do granic wytrzymałości materiału. Proszę o propozycje i argumentacje. Bardzo liczę się ze zdaniem tego forum i z góry dziękuje za propozycje.

Pozdrawiam.

Napisano

Teraz tak, XC to około 100mm skoku, wiadomo, że im więcej skoku tym lepiej - wiele osób może to potwierdzić B) Masz może jakieś doświadczenie z fulami 100-140mm? Wiesz mniej więcej jaki skok leży w okolicy Twoich zainteresować?

Napisano

Czym się różni od Anthema 2 z 2009 roku. Widzę, że inna geometria, pomimo zawieszenia Maestro tak jak w Anthemie 2. Czy różnią się zasadniczo masą?

Napisano

Trance ma o 27 mm większy skok (trance 127mm, anthem 100mm). Anthem jest chyba lepszy do zawodów niż trance.

Poczekaj jeszcze na odpowiedzi innych bo ekspertem nie jestem.

Ja mam cuba i sobie chwalę, ale jak chcesz potem rozbudowywać jeszcze rower to giant faktycznie może być lepszy. Tu masz fulle cuba cube

Napisano

Jestem posiadaczem trance x 3 '08. Zawieszenie i rama bardzo dobra. System maestro super się spisuje, z pewnością rowerek nie do ścigania, ale komfort bardzo dobry, lekkie enduro jak najbardziej. Wycieczki w terenie, las, szutry można pomykać bez przeszkód i stawania na pedałach. Anthem dla ścigacza. am przesiadłem się z crossówki - po prostu przepaść. Polecam.... ;)

Napisano

No właśnie ten komfort ważny jest, bo raczej wyczynowo jeździć nie bedę, a połączenie tych cech, o których piszesz jest ważne, gdyż mogę wszystkiego zasmakować w takim wydaniu w jakim będę potrzebował.

Napisano

no to tak... ja śmigam na giancie trance (tym zwykłym ) :) super sie sprawuje ..niestety wyginął niedawno kiedy to wszedł model Anthem X i tak kwoli ścisłości.. Anthem może służyć też jako komfortowy rower w zależności od tego jak sie zestawi ciśnienie w amorach :P bo w tym roku zamiast 90 mm ma ich 100 , ja posiadam w swoim rowerze 107 mm i naprawde rower ten ma apetyt na znacznie więcej niż ma skoku i jest przy tym komfortowy :) a a propos twojego pytania exocet... nie wiem jak jest ze scottem ale oni badziewia nie robią i model spark 50 jest jak to sie w scottcie wyrazili " aluminiową odmianą sparka na każdą kieszeń " :P co do cub'a to kolega jeździ na jego odpowiedniku pod inną nazwą ,który ma tyle samo skoku. Bardzo sobie chwali, co prawda nie jest on super komfortowy ale na maratonach sprawdza się jak najbardziej. POZDRO

Napisano
  Housik napisał:
AdamJPM sprecyzuj DOKŁADNIE twoje wymagania i opisz jakie trasy chcesz nim pokonywać a! no i jak cześto będziesz w ostrzejszym terenie typu góry?

sporo podjazdów i tak samo zjazdów na pełnym gazie , teren leśny raczej zróznicowany... wiem, to podchodzi raczej pod rowery typu AM , ale one cięższe no chyba ze sie dysponuje większą kasa :)

oj, sorrki pospieszyłem sie z postem :P

Napisano

W dużej mierze jazda po płaskim terenie w lesie. Góry to raczej 2 tygodnie w roku bo to są wypady bardziej urlopowe bo daleko są góry ode mnie, niestety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.