Skocz do zawartości

[HT] Kross A2

kezcuzj

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że miałem dziś tylko jeden wykład (ahhh jak ja kocham tą nieprzewidywalność studiów :D ), zawiozłem rower na wymianę korby.

Także, oprócz ewentualnej wymiany siodełka koło świąt, uważam projekt za zamknięty. Ostatecznie specyfikacja wygląda tak jak poniżej. Podkreślam, że wagi są tylko orientacyjne i mają na celu podniesienie lansu :D :D !! Zważone są tylko niektóre rzeczy, które ostatnio wymieniałem.

Bar Ends (Rogi): 67 Ritchey WCS SL

Brake Front (Hamulec przedni): 289 Avid Juicy Five

Brake Rear (Hamulec tylny): 301 Avid Juicy Five

Cables (Pancerze i linki): 70 NoName

Cassette (Kaseta): 283 SH SLX CS-HG80 11-32

Chain (Łańcuch): 267 SH LX CN-HG73

Crankset (Korby + suport): 899 SH SLX FC-M660 175 mm 44/32/22

Derlr Front (Przerzutka przednia): 194 SH Alivio FD-M411

Derlr Rear (Przerzutka tylna): 259 SH SLX RD-M662 SGS

Fork (Widelec): 1558 Manitou Skareb Comp 80mm

Frame (Rama): 1770 Kross Level A2

Grips (Gripy): 19 Bontrager Race XXX Lite

Handlebar (Kierownica): 207 Ritchey Logic

Headset (Stery): 99 VP-AC 41

Pedals (Pedały): 381 SH PD-M520

Rotors (Tarcze): 225 Avid G2CS 160mm

Seat (Siodło): 370 Active PRO

Seatpost (Sztyca): 317 Ritchey Logic

Seatpost clamp (Zacisk sztycy): 22 Accent Light White 31,8

Shifters (Manetki): 253 SH LX SL-M580

Skewers (Zaciski koł): 153 Mavic Crossride

Stem (Mostek): 172 Truvativ XR

Tire Front (Opona przednia): 489 Kenda Karma 2.0

Tire Rear (Opona tylna): 491 Kenda Karma 2.0

Tubes (Dętki): 256 Maxxis Ultralight

Wheel Front (Koło przednie): 907 Mavic Crossride VB/D

Wheel Rear (Koło tylne): 1052 Mavic Crossride VB/D

Po dodaniu wychodzi: 11 370 (ciekawe, że tak okrągło wyszło :sorcerer: )

Bolt-ona na razie nie chce, bo przy tarczach słyszałem, że to kiepski pomysł, gdyż nie jest to tak sztywne połączenie jak przy zwykłych szybkozamykaczach.

Skąd takie wieści masz ? ;) Śmigam na nich niecały sezon, około 10 kkm i nic się nie dzieje. Wieeelu moich kumpli je posiada :)

Może to jest kwestia skręcenia, ale kiedyś rozmawiałem z typem co na próbę kupił bolt-ony i stwierdził (a właściwie usłyszał), że w zakrętach któraś z tarcz lekko ocierała, co nie miało miejsca przy szybkozamykaczach. Nie podlega to wątpliwości, że zwykłe "motylki" mocniej ściągają koło. Wiecie ile ludzi tyle zdań...

Co do przedniej przerzutki, to coś czuję, że ta posłuży mi jeszcze baaaardzo długo. na razie działa bez zarzutu, na wadze, aż tak mi nie zależy, a poza tym ciułam na większe wydatki.

Może to jest kwestia skręcenia, ale kiedyś rozmawiałem z typem co na próbę kupił bolt-ony i stwierdził (a właściwie usłyszał), że w zakrętach któraś z tarcz lekko ocierała, co nie miało miejsca przy szybkozamykaczach. Nie podlega to wątpliwości, że zwykłe "motylki" mocniej ściągają koło. Wiecie ile ludzi tyle zdań...

Fakt siła docisku jest mniejsza. Co do ocieranie to trzeba takie zaciski dobrze ustawić pod kątem siły ;)

Też bym z chęcią wymienił teraz ramę, ale mam problem ze sterówką, jest ona ciut przykrótka. Teraz jest prawie na styk (musiałem wszystkie podkładki spod mostka wywalić), bo zamiast ok. 3mm od końca mostka jest tak ok. 1cm. Da się z tym jeździć jak widać, ale z tego powodu pierwszy w odstawkę leci amor. Nie chcę wybierać ramy pod kątem główki, żeby skareb się zmieścił. A rama jakby nie patrzeć jest całkiem fajna - ma przyjemną geometrię. Co prawda sztywnością i lakierem to ona nie grzeszy, ale jest good.

Pisanie, że skareb nie jest najwyższych lotów jest bluźnierstwem ;) Amor jak już kiedyś pisałem jest cud, miód, malina, ale po przejściu na tarcze odczułem lekki brak sztywności, w końcu swoje ważę - 85 kg. Na vałkach było wszystko w porządku. Zostawiłbym go zapewne, gdyby nie to, że marzy mi się nowa rama (może full).

• 3 tygodnie później...

Wiem, że dziwacznie, aż sam się dziwię, że tak zrobiłem. Ale to było jedyne rozwiązanie, przy którym tak długaśne przewody o nic nie zawadzały. Jak były poprowadzone, tak jak się to zazwyczaj robi (między goleniami do podkowy) to przy większych nierównościach, jak amortyzator się chował kable wyginały się i tarły o oponę.

To, że idą do skrócenia to nie ma żadnych wątpliwości, ale poczekam z tym trochę, w niczym mi to nie przeszkadza ;)

• 4 miesiące temu...

Do tej pory, przez te kilka miesięcy sporo się pozmieniało w rowerze. Przy okazji pozimowego czyszczenia poważyłem prawie wszystkie części. Nie udało mi się tylko zważyć ramy i sterów (nadal są orientalne wartości znalezione w internecie).

Bar Ends (Rogi): 64,2 Ritchey WCS SL

Bar Plugs (Korki do kierownicy): 5,1 -

Brake Front (Hamulec przedni): 283,7 Avid Juicy Five

Brake Rear (Hamulec tylny): 328,7 Avid Juicy Five

Cables (Pancerze i linki): 71,2 NoName

Cassette (Kaseta): 280,0 SH SLX CS-HG80 11-32

Chain (Łańcuch): 267,7 SH LX CN-HG73

Crankset (Korba): - SH SLX FC-M660 175 mm 44/32/22

Crank Arms (Ramiona): 593,1 -

Bottom Bracket (Suport): 92,0 -

Outer Ring (Blat): 85,1 -

Middle Ring (Średnia tarcza): 60,1 -

Inner Ring (Mała tarcza): 34,9 -

Crank Bolts (Śruby mocujace tarcze): 30,7 -

Derlr Front (Przerzutka przednia): 193,3 SH Alivio FD-M411

Derlr Rear (Przerzutka tylna): 261,0 SH SLX RD-M662 SGS

Fork (Widelec): 1614,8 Rock Shox Reba SL 19,5cm

Frame (Rama): 1770,0 Kross Level A2

Grips (Gripy): 49,7 Ritchey WCS

Handlebar (Kierownica): 114,7 KCNC SC Bone 25,4/600

Headset (Stery): 99,0 VP-AC 41

Pedals (Pedały): 378,2 SH PD-M520

Poplock (Blokada skoku): 61,9 -

Rotors (Tarcze): 245,2 Avid G2CS 160mm

Seat (Siodło): 380,1 Active PRO

Seatpost (Sztyca): 347,3 Ritchey Logic

Seatpost clamp (Zacisk sztycy): 24,2 Accent Light White 31,8

Shifters (Manetki): 228,1 SH LX SL-M580

Skewers (Zaciski koł): 66,3 Dartmoor Bolt-On

Stem (Mostek): 106,3 Smica Lite Pro 100/25,4

Spacers (Podkładki pod mostek): 24,0 -

Tire Front (Opona przednia): 486,5 Kenda Karma 2.0

Tire Rear (Opona tylna): 500,0 Kenda Karma 2.0

Tubes (Dętki): 263,7 Maxxis Ultralight

Wheel Front (Koło przednie): 915,5 Mavic Crossride VB/D

Wheel Rear (Koło tylne): 1051,2 Mavic Crossride VB/D

Łącznie: 11 377,5

W tym roku zaplanowałem jeszcze do wakacji wymienić siodło (na początku będę polował na jakiegoś używanego SLRa, żeby sprawdzić czy moje cztery-litery go polubią :icon_wink: ) i pedały (Exustar'y PM25) oraz po wakacjach, jak uda się coś zarobić, koła na coś w granicach 1500g. Po głowie chodzą mi D711,D712/Olympic/Competition, ale jeszcze dokładnie nie wiem.

Jedyne co wiem, to to, że wszystkie elementy jakie teraz będę kupował mogą zawierać tylko dwa kolory: czerń i czerwień. Wiem, że teraz kolorystycznie jest miazga, no ale trzeba przeboleć :P.

Klika zdjęć z dzisiaj:

018bj.th.jpg 032jy.th.jpg 013ge.th.jpg 009oax.th.jpg 027ma.th.jpg

• 2 miesiące temu...

Jaki masz rozmiar ramy i do ilu cm masz przycięte przewody w hydraulikach ? Planuję złożyć rower na tej ramie, a prawie wszystkie Juicy 3 zdemontowane z rowerów mają długość przewodu 125 cm i nie wiem czy starczy...Rowerek fajnie wygląda, byłbym wdzięczny za informację o przewodach

PS. Stery w tej ramie są zintegrowane czy półzintegrowane ?

Większość informacji już sobie znalazłem, teraz jest mi potrzebna tylko informacja o długości przewodów w hamulcach :) Stery półzintegrowane, a rama 19", tak ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...