Skocz do zawartości

[część] Co to za część?

Rekomendowane odpowiedzi

Z manetek zapewne nie wypadło, w przerzutkach nie ma takiej części. Jakie masz klamki i hamulce? Poza tym co czyściłeś i jak znalazłeś to coś? Może leżało już wcześniej w miejscu gdzie postawiłeś rower i jest to po prostu część jakiegoś starego mechanizmu zegara, mebli lub czegokolwiek?

Hample Avid J5, więc to na pewno nie od tego. Czyściłem dziś korbę i przednią przerzutkę szczotką z twardego włosia, i tak mi się wydaje że to mogło być wtedy. Jestem na 99% pewien, że gdzieś tę część widziałem w zeszłym tygodniu jak również czyściłem dokładnie rower po maratonie. Tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie była zamontowana :) Mebli i zegarów nie naprawiam :(

Dzięki, może jeszcze komuś wpadnie coś do głowy.

Nie mam pojęcia jak to wyjaśnić :P

Rozciągnij przerzutkę i zobaczysz pręciki idące równolegle do korby (z obu stron są znitowane). Zaczepiasz ten element tych najbardziej skrajnych po rozciągnięciu przerzutki (możesz to założyć bez rozciągania - będzie łatwiej).

Mam nadzieję, że wiesz o co chodzi :)

Takie gówienko jest w niektórych przerzutkach przednich shimano. Nie wiem do czego dokładnie służy, bo przerzutki działają bez tego.

Zgadza się. To cuś jest "sprężynką" i stanowi część przerzutki przedniej top-swing, a służy do kasowania luzów, co by się nie telepała podczas jazdy. Walczyłem z tym czymś parę lat temu w moim zdaniem najgorszej przerzutce świata czyli top-swingu LX FD-M570

Bez tego przerzutka będzie działać, ale jeśli złapie luzy, to będzie się telepać w niebogłosy podczas jazdy. Problem w tym, że gdy luzy się pojawią, to ta sprężynka łatwo spada, a założenie jej jest bardzo trudne. Ponadto jak na sprężynkę, to jest to mało sprężyste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...