slawo777 Napisano 31 Maja 2009 Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Witam wszystkich, mam taki problem w jaki sposób należy poprawnie przymocować hamulce v-brake do ramy dla tylnego koła. Mam tylko same hamulce a na ramie nie ma nic do czego można by je przykręcić. Pozostaje przyspawanie mocowań do ramy do której da się przykręcić hamulce. Wydaje mi się, że te mocowania nazywają się piwoty. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Maja 2009 Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 A dlaczego nie chcesz zamontować tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawo777 Napisano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Bo rower sam przerabiałem, z przodu są fabrycznie v-ki i tarcze by nie pasowały trzreba by od nowa wszytko przerabiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Maja 2009 Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 To oddaj ramę do Mielca, tam wykonują takie zlecenia. http://www.bikemielec.com/bm_pl/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawo777 Napisano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 To jest stalowa rama nie aluminium. A czy można gdzieś dostać gniazda pod piwoty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elo78 Napisano 31 Maja 2009 Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Zapodaj zdjęciami tej ramy, może sie okaże , ze nie warto będzie inwestować jak by na to nie patrzec dośc powazna operacje i lepiej byłoby kupic inna rame. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawo777 Napisano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Oto zdjęcie tej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Pozostaje ci przyzwyczajenie się do jazdy, bez tylniego hamulca. Zresztą te rozwiązanie nie jest złe, na pewno jest lżejsze - tyle że trzeba mieć dobry przedni, oraz najlepiej zdolność przewidywania sytuacji na drodze. Mi ciężko się było przyzwyczaić do braku prawej klamki, mimo że przez 4 z 5 hamowań używałem tylko przedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawo777 Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Nie da się tych hamulców zamontować? Może jeszcze jakieś pomysły, sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Wszystko się da tylko że jest to nieopłacalne w twoim przypadku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Ta rama ma mocowanie hamulca, tylko że starego typu żeby nie powiedzieć baaardzo starego typu. W dziurze przeze mnie zaznaczonej da się zamontować hamulec szczękowy, który był jeszcze przed canti i v'ką, coś na wzór U-brake do szosówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawo777 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Ta rama ma mocowanie hamulca, tylko że starego typu żeby nie powiedzieć baaardzo starego typu. W dziurze przeze mnie zaznaczonej da się zamontować hamulec szczękowy, który był jeszcze przed canti i v'ką, coś na wzór U-brake do szosówki. Zamontowałem tam szczękowe ale słabo działały w porównaniu z v-kami z przodu - te działają o niebo lepiej. No i jak zamontowałem szczękowe to błotnika nie dało się przykręcić. A czy można gdzieś nabyć gniazda pod piwoty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Gra jest nie warta świeczki. Można by wspawać nagwintowane tuleje i wkręcić do nich piwoty, ale podejrzewam że koszt (piwoty + usługa u jakiegoś fachmana ślusarza-spawacza) wyniesie więcej niż ta rama jest warta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Taniej wyjdzie założyć na tył tarcze, niż przerobić ta ramę pod V-ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 a jeszcze taniej wyjdzie kupić uzywaną ramę z pivotami, przerabiać taką ramę mija sie z celem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 Taniej wyjdzie założyć na tył tarcze, niż przerobić ta ramę pod V-ki. ta rama nie ma mocowania pod tarczę Więc takie uwagi sa szkodliwe rama HiTen warta tyle ile dadzą za nią na złomie Imo to bułkowóz załóż do niego stary szczękowy hampel bo jakakolwiek ingerencja w ta ramę jest nieopłacalna i ryzykowna Niech ci nawet pan Kazio wspawa otwory pod pivoty to przy okazji może szlag trafić tylne widełki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 ta rama nie ma mocowania pod tarczę ohmy.gif Więc takie uwagi sa szkodliwe Pisał, że nie chce zakładać tarczy, a nie, że nie może . A co do reszty, to dokładnie tak, jak piszesz, szkoda cokolwiek dokładać do tej ramy, chyba, że ma niebagatelną wartość sentymentalną. Ale wtedy można poszukać fajnego hamulca szczękowego na tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Przy braku mocowania tarczy można kupić specjalny adapter, ale w tym przypadku koszt zakupu przekroczy wartość nie tylko ramy, ale i pewnie roweru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawo777 Napisano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2009 ta rama nie ma mocowania pod tarczę Więc takie uwagi sa szkodliwe rama HiTen warta tyle ile dadzą za nią na złomie Imo to bułkowóz załóż do niego stary szczękowy hampel bo jakakolwiek ingerencja w ta ramę jest nieopłacalna i ryzykowna Niech ci nawet pan Kazio wspawa otwory pod pivoty to przy okazji może szlag trafić tylne widełki Sam rozwiązałem problem z zamontowaniem hamulców. Teraz wszystko jest ok. Dziękuję wszystkim geniuszom za genialne rady, szczególnie kolegi 'amoniaka' (ciekawe ile by dali na złomie za twój bułokowóz?). Temat zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juniorkm7 Napisano 10 Października 2011 Udostępnij Napisano 10 Października 2011 W związku z tym że to mój pierwszy post witam wszystkich Odświeżam temat bo poszukuję sposobu na montaż piwotów na tylnym widelcu ramy author EXE. Znalazłem tego typu rozwiązanie tyle że na przedni widelec: http://ww2.bikekatalog.pl/2011/komponenty/428/Accent.Adaptery.z.piwotami./ Jako że exe to cromo to raczej widełki grube nie są. Gdzie zatem można znaleźć tego typu rozwiązanie?? http://img863.imageshack.us/img863/7839/clipboardq.jpg Proszę o wszelkie porady. Jeżeli ktoś umiałby coś takiego wyprodukować też się dogadamy co do wynagrodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.