Skocz do zawartości

[hamulce] problem z hamulcami v-brake: jak zamocować do ramy bez piwotów

slawo777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam taki problem w jaki sposób należy poprawnie przymocować hamulce v-brake do ramy dla tylnego koła. Mam tylko same hamulce a na ramie nie ma nic do czego można by je przykręcić. Pozostaje przyspawanie mocowań do ramy do której da się przykręcić hamulce. Wydaje mi się, że te mocowania nazywają się piwoty. Proszę o pomoc.

Pozostaje ci przyzwyczajenie się do jazdy, bez tylniego hamulca. Zresztą te rozwiązanie nie jest złe, na pewno jest lżejsze - tyle że trzeba mieć dobry przedni, oraz najlepiej zdolność przewidywania sytuacji na drodze.

Mi ciężko się było przyzwyczaić do braku prawej klamki, mimo że przez 4 z 5 hamowań używałem tylko przedniego.

Ta rama ma mocowanie hamulca, tylko że starego typu żeby nie powiedzieć baaardzo starego typu. W dziurze przeze mnie zaznaczonej da się zamontować hamulec szczękowy, który był jeszcze przed canti i v'ką, coś na wzór U-brake do szosówki.

Zamontowałem tam szczękowe ale słabo działały w porównaniu z v-kami z przodu - te działają o niebo lepiej. No i jak zamontowałem szczękowe to błotnika nie dało się przykręcić. A czy można gdzieś nabyć gniazda pod piwoty?

Taniej wyjdzie założyć na tył tarcze, niż przerobić ta ramę pod V-ki.

ta rama nie ma mocowania pod tarczę ;) Więc takie uwagi sa szkodliwe

rama HiTen warta tyle ile dadzą za nią na złomie

Imo to bułkowóz załóż do niego stary szczękowy hampel bo jakakolwiek ingerencja w ta ramę jest nieopłacalna i ryzykowna

Niech ci nawet pan Kazio wspawa otwory pod pivoty to przy okazji może szlag trafić tylne widełki

ta rama nie ma mocowania pod tarczę ohmy.gif Więc takie uwagi sa szkodliwe

Pisał, że nie chce zakładać tarczy, a nie, że nie może ;). A co do reszty, to dokładnie tak, jak piszesz, szkoda cokolwiek dokładać do tej ramy, chyba, że ma niebagatelną wartość sentymentalną. Ale wtedy można poszukać fajnego hamulca szczękowego na tył.

• 2 miesiące temu...

ta rama nie ma mocowania pod tarczę :) Więc takie uwagi sa szkodliwe

rama HiTen warta tyle ile dadzą za nią na złomie

Imo to bułkowóz załóż do niego stary szczękowy hampel bo jakakolwiek ingerencja w ta ramę jest nieopłacalna i ryzykowna

Niech ci nawet pan Kazio wspawa otwory pod pivoty to przy okazji może szlag trafić tylne widełki

Sam rozwiązałem problem z zamontowaniem hamulców. Teraz wszystko jest ok. Dziękuję wszystkim geniuszom za genialne rady, szczególnie kolegi 'amoniaka' (ciekawe ile by dali na złomie za twój bułokowóz?).

Temat zamknięty.

• 2 lata później...

W związku z tym że to mój pierwszy post witam wszystkich :D

Odświeżam temat bo poszukuję sposobu na montaż piwotów na tylnym widelcu ramy author EXE. Znalazłem tego typu rozwiązanie tyle że na przedni widelec: http://ww2.bikekatalog.pl/2011/komponenty/428/Accent.Adaptery.z.piwotami./

Jako że exe to cromo to raczej widełki grube nie są. Gdzie zatem można znaleźć tego typu rozwiązanie?? http://img863.imageshack.us/img863/7839/clipboardq.jpg

Proszę o wszelkie porady. Jeżeli ktoś umiałby coś takiego wyprodukować też się dogadamy co do wynagrodzenia :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...