Skocz do zawartości

[sprzęt] Co dobrać do szosy

canonier

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Posiadam Scotta sportstera P5 wiem bez szału, ale chcialem przystosować go stricte do szosy. Nie jest co prawda typowa kolarka lecz daje rade. Koła i opony mam, pozostaje kwestia osprzetu. Myslałem nad taka specyfikacją:

Przerzutka tył: Tiagra 9rz.

Łańcuch Tiagra Cn-HG53

Kaseta Tiagra HG-50

Piasty (mam aktualnie deore na 9rz).

I teraz mysle bo nie wiem jeszcze czy mam na tyle pieniążków zeby kupic klamkomanetki Campagnolo xenon(czy warto?) (bo mam 9rz klamkomanetki deore na prosta kiere) i kiere jakiegos baranka, z tym ze nie wiem czy wymienione wyżej czesci to dobry wybór, z resztą szukam po necie i mam problem ze znalezieniem chocby manetek do xenona.

P.S jeszcze takie pytanko, mam korby takei jakie byly na 7rz. kasete, czy beda dobre do tego 9rz łańcucha?

Rower do pokonywania tras tylko po szosie, wiec jezeli ktos by mogl mi pomoc dobrac czesci w lepszy sposob niz ja, i jeszcze w lepszych cenach gdyż nie mam chwilowo za wiele pieniedzy a musze jezdzic, gdyz to moj jedyny srodek transportu teraz (po małym dzwonie przerzutka tyl do wymiany wiec taki pomysl zeby zainwestowac troche gotowki).

Napisano

Mhm czyli przynajmniej koszt korb mi odchodzi :) Dzięki. na razie zobacze, dzis bede dokładnie wiedziec ile mam kasy, powoli zaczynam mysleć z tylu raczej bedzie tiagra, ale kusi camagnolo mirage cenowo podobnie... I nie wiem czy wogole warto zakładać może ktoś doradzi:)

Napisano

kasety sh 9s mają cieńsze przekładki między zębatkami o 0,1mm od campy dlatego taka kombinacja może ci się nie udać ,

jeżeli chcesz złożyć napęd na tiagrze to lepsze będą manetki sory 9s, albo kaseta tiagra przekładki od kasety campagnolo i przerzutka campagnolo , tyko nie wiem czy to się zmieści na bębenek

Napisano

Troszkę pozmieniały sie plany ze wzgledu na to co bylo w sklepie w ktorym robię robie rower i moich mozliwosci finansowych itd. W tej chwili wchodzi piasta deore do tylu 9s + tiagra+ lancuch na 9+ zebatki srama 9s+ manetki shimano SLX (grzech bylo nie wziasc szczegolnie ze cena kosmicznie dobra + nie mam barana kiery ). W piatek odbieram i zobaczymy jak bedzie to smigać :) Nastepny zakup to spd i dobry pulsometr :) Moze jakies korby tez przy okazji :)

Napisano

No na razie odebralem dzis rower przez przypadek, zdazylem juz popsuc Vałke z tylu;d (spreżyna out;D). Troche sie zmienilo, bo z tylu piasta deore LX i inna kaseta srama. Generalnie jestem zadowolony bo naprawde fajnie sie smiga jak zrobie hamulce bedzie supcio.

P.S wie ktos co to moze byc: Jak pedaluje, gdzies ok 5-6 zebatki z tylu czuje na pedale taka wibrację lekka, jak spojrze od boku na lancuch (rower stoi) i zacznę krecic korba, to czuje to i dodatkowo jak patrze na korbe widze jak lancuch jak wchodzi na nia tak lekko podskakuje góra dół (milimetr do 2 max) to jest przyczyna wibracji ale jaki jest jej powod?

Napisano

Wszystko zrobione (nowa prawa czesc zacisku) tylko wyeregulowac sam sobie musialem hamulce w domu, i tu jest problem bo o ile przednia klamka jest fajna twarda i ladnie lapie, o tyle z tylu (wyklucyzlem klocki, nowe) bardzo miekka klamka, i nie idzie jakos z bardzo tego zmienic, wogole klocki nie rowno biora tzn najpierw bardziej tyl dopiero pozniej jak juz mocniej wcisne poczatek tak ma byc? Jak zrobic zeby klamka byla ladnie twarda, bo wydaje mi sie ze miekka jest dlatego ze biora tak nie rowno.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...