gutek Napisano 30 Maja 2009 Napisano 30 Maja 2009 Witam!! Kopię tematy na forum już jakiś czas i nadal nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Otóż zamierzam zmienić rower. Wybór padł na Scott Scale 30. To, co mnie w nim martwi to karbonowa rama. Z jednej stronu super sztywności i waga a z drugiej-trwałość. Jak z tym jest w rzeczywistości? Rower będzie używany do ostrego XC, czasem starty w maratonach, na codzień trudny teren górski. Wiem, że karbon jest dosyć czuły na uderzenia. A jak jest ze zmęczeniem materiału? Tzn-czy po 4 -5 latach rama będzie już wymagała wymiany? Może lepiej zainwestować w aluminium-np Scott Scale 40? Osprzęt zawsze można z czasem wymienić, oby tylko rama dała radę.
Kordi Napisano 30 Maja 2009 Napisano 30 Maja 2009 Gutku - ramy rowerowe to nie krakersy. Pod warunkiem, że nie będziesz skakał po półmetrowych hopkach i nie ważysz 120 kg, to wszystko powinno być w porządku. To, że jest to materiał mniej trwały od metali, to tylko porównanie - nadal ramy z niego wykonane będą solidne. 3 lata bez problemu powinna takie traktowanie wytrzymać. Mówię hipotetycznie. Osobiście jestem fanem Ti.
pawlo6 Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 TRZY? potrzebuje rame na 5/10 tez mam taki problem jak kolega powyzej tylko z zakupem ramy KTM LC PRIME
corsarz Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 ramy karbonowe dopiero wchodza szeroko na rynek, jak będą się sprawować po 5 - 10 latach eksploatacji to trudno jednoznacznie ocenić, wykluczając uszkodzenia mechaniczne to rama renomowanego producenta raczej powinna się sprawdzić
Rulez Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 TRZY? potrzebuje rame na 5/10tez mam taki problem jak kolega powyzej tylko z zakupem ramy KTM LC PRIME To kup sobie rower z firmy która daje gwarancję na 5 lat i po kłopocie, nikt z nas nie da ci takiej gwarancji. Ramy carbonowe z zasady przeznaczone są dla sportowców, a oni nie używają ich zbyt długo ...
Huhu Napisano 26 Czerwca 2009 Napisano 26 Czerwca 2009 TRZY? potrzebuje rame na 5/10tez mam taki problem jak kolega powyzej tylko z zakupem ramy KTM LC PRIME To kup stalową robioną na zamówienie, albo tytanową. Generalnie to obecnie cokolwiek by się nie kupiło na lata nie będzie. Z założenia 2,3,4 sezony intensywnego uzytkowania i nówka. Przecież zrobienie czegos super trwałego to gol do własnej bramki.
lupus Napisano 6 Listopada 2009 Napisano 6 Listopada 2009 pozwolę sobie wykorzystać temat. Planuje zakupić Scale w wersji karobnowej ale problem polega na tym, że została tylko L i czy przy moich 192 cm wzrostu nie będzie za mała. Dodam, że rower przeznaczony do ścigania. Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam
Gość R3surrection Napisano 6 Listopada 2009 Napisano 6 Listopada 2009 będzie mała. Chyba że masz krótkie nogi ja mam 190cm i lki były przymałe przy sztycy 400 na maxa wysuniętej. Akurat sam kupiłem XTC L tyle że rocznikowo 08 lki były praktycznie jak o9 xl I tak mam sztyce na maxa
lupus Napisano 6 Listopada 2009 Napisano 6 Listopada 2009 będzie mała. Chyba że masz krótkie nogi ja mam 190cm i lki były przymałe przy sztycy 400 na maxa wysuniętej. Akurat sam kupiłem XTC L tyle że rocznikowo 08 lki były praktycznie jak o9 xl I tak mam sztyce na maxa No właśnie takiej odpowiedzi szukałem (chociaż nie jest dla mnie korzystna ). A przymierzałeś się do XL, bo podobno to już lekko za dużo?
Marc1n Napisano 6 Listopada 2009 Napisano 6 Listopada 2009 Już na pewno karbon będzie trwalszy niż wycieniowane aluminium i raczej na jakość Scotta to bym nie narzekał. 10lat jak na rower to dużo, 5 lat spokojnie rama potrzyma, ale po 10ciu to już standarty się pozmieniają
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.