gilgamesz Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Wiadomo juz jakie różnice(i czy w ogóle są) są pomiedzy modelami Eliksirów 2009 a 2010, warto poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Czy te klocki są dobre i czy firma godna polecenia?Czy sa lepsze niż orginalne klocki fabrycznie umieszczone w Eliksirach? http://www.centrumrowerowe.pl/004686/Brake_Authority-okladziny_hamulca_avid_Elixir/Produkt.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 IMO lepiej te: http://allegro.pl/item718396215_klocki_kool_stop_disc_magura_shimano_avid_hayes.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 1 Września 2009 Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Bierz Kool-Stopy, a będziesz latać jak szalony Sam takie posiadam w Juicy Three i można spokojnie przelecieć przez kierownicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 3 Września 2009 Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Eliksiry Cr juz dotarły do mnie.Pierwsze wrażenie organoleptyczne-bardzo pozytywne.Zadnych niedoróbek czy niestarannego wykonania.Od razu jakos widać,że to hamulce z innej pólki niz moje Hayes Ryde.Klocki Kool-Stopa też juz zamówione.Bedzie fajny komplecik.Mam nadzieję,że nie bedę żałował że nie wziąłem Formuli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tysiu Napisano 9 Września 2009 Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Elixiry pojawiły się kupienia w cykloturze w całkiem dobrej cenie i co ciekawe są tańsze od SLX'a http://www.cyklotur....3010572&WSZDZ=T http://www.cyklotur....3010572&WSZDZ=T http://www.cyklotur....3010572&WSZDZ=T http://www.cyklotur....3010572&WSZDZ=T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 10 Września 2009 Udostępnij Napisano 10 Września 2009 polecam cyklotur. Sam je dziś tutaj kupiłem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ja wkoncu mam zagwozdke po przeczytaniu calego tematu bo tak naprawde ile osob tyle opinii. Juicy 7 czy elixiry R? Juicy 7 na kool-stopach czy elixiry R na kool-stopach? Jakie sa WIDOCZNE roznice miedzy nimi, przy serwisie, ustawianiu, generalnej pracy i kosztach zwiazanych z nimi. Na razie wszyscy chwala ale nikt nie podaje konkretow i mam wrazenie ze jest to typowa zjawiskowosc Ile wkoncu waza wasze Elixiry R z tarczami 160mm x2 bo na google rozstrzal jest niesamowity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 wg mnie lepiej kupić coś nowszego, w 2010 nie będzie już serii Juicy. Po co się pakować w taką starą (stosunkowo) technologię jeśli jest nowsza. Avid wchodzi w Elixira z całą mocą, popatrz np na grupę XX. Nie miałem juicy 7, ale co do Elixira R powiem że jak założysz i ustawisz raz zacisk(super proste) to hamulec jest bezobsługowy. Tylko wymieniasz klocki, byle nie oryginalne Avida tylko lepsze. To wszystko. Co do zjawiskowości, coś w tym jest:) Wszyscy chwalą Elixiry bo w końcu fajnie mieć zamontowane na razie rzadko spotykane Elixiry niż nudne jak flaki z olejem Juicy Taka jest moja opinia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ile wkoncu waza wasze Elixiry R z tarczami 160mm x2 bo na google rozstrzal jest niesamowity. http://www.rowerowaw...ar=117&art=1985 + http://www.rowerowaw...ar=117&art=1986 + tarcze, śruby, adaptery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Troszkę z innej beczki, jestem posiadaczem Elixirów, mam je w Specu, z przodu mam tarcze 203 mm, amortyzator to Fox Float RL 120 mm Otóż usłyszałem że tak duża tarcza będzie miała - ma zły wpływ na amortyzator, że dostanie on luzów ponieważ tarcza jest za duża. Jakie macie zdanie w tej materii. Dodam że przednia piasta to "Specialized Hi Lo disc, CNC flange, sealed cartridge bearing, 9mm DT RWS, alloy QR, 28h" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Tylze ze pod linkien to jest wersja CR, Rki nie ma. No chyba ze jest jakas oem'owa czarna wersja Rki bo wszystkie co widzialem sa srebrne, dla focusa avid robie biale. EDIT: Faktycznie jest to R'ka patrzac na info z naklejki na klamce, tyle ze Juicy 7 ktore maja to jest model 2006 a nie 2008+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rainier Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Troszkę z innej beczki, jestem posiadaczem Elixirów, mam je w Specu, z przodu mam tarcze 203 mm, amortyzator to Fox Float RL 120 mm Otóż usłyszałem że tak duża tarcza będzie miała - ma zły wpływ na amortyzator, że dostanie on luzów ponieważ tarcza jest za duża. Jakie macie zdanie w tej materii. Dodam że przednia piasta to "Specialized Hi Lo disc, CNC flange, sealed cartridge bearing, 9mm DT RWS, alloy QR, 28h" Z tego co pisałeś parę wątków wcześniej to przesiadłeś się z V ek i hamowałeś głównie tyłem, więc wątpię abyś miał tyle techniki aby za każdym razem hamować z pełną siłą przodem a tym samym zrobić luzy na amorku, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 ... ja sie szybko uczę ... zmiana techniki hamowania dała rewelacyjne rezultaty, tylny hamulec jest teraz używany przeze mnie dośc rzadko i to raczej dla stabilizacji. Ostania TC była świetna nauką w tym zakresie. Z Twojego postu wnioskuję że nie mam się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Jeżeli producent daje seryjnie tarczę 203mm to znaczy, że wie co robi i nie ma się czym przejmować. W moim mniemaniu to przerost formy nad treścią - kupiłbym 180mm, która jest w zupełności wystarczająca. Sorcerer, tutaj masz komplet Juicy 7 - http://light-bike.com/forum/album_page.php?pic_id=2495 Co do Elixirów, aż tak pięknie nie jest bo na wadze jest bez śrubek - czyli +10g/koło ale i tak waga jak na możliwości i cenę jest świetna. Moją opinię co do porównania znasz, wybór należy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markuskrk Napisano 16 Września 2009 Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Tylze ze pod linkien to jest wersja CR, Rki nie ma. No chyba ze jest jakas oem'owa czarna wersja Rki bo wszystkie co widzialem sa srebrne, dla focusa avid robie biale. to jest OEM dla Spec'a - ciekawe czy standardowe waza tyle samo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Wiadomo juz jakie różnice(i czy w ogóle są) są pomiedzy modelami Eliksirów 2009 a 2010, warto poczekać? Wg TEGO - nie ma żadnych różnic. Jedynie Elixiry R sprzed grudnia 2008 różnią się od produkowanych później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 różnica polega na regulowanym Banjo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ciekawostka sa dla mnie tarcze G3 cleansweep pod centerlock... pytanie tez ile waża. Pytanie gdzie takie cudo dostac? Najlepiej juz z hamplami? Czy w ogole sa zestasy pod centerlocka? Takie "cus" ułatwiloby mi wybor piast, jesli tylko cena kompletu pod CL jest znosna na poziomie 375zl za hampel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Nawet nie wiedziałem o tym, że są na CL... Ale drogie strasznie. Są tu http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=40908. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 a czemu zależy Wam na CL? ja mam na 6 śrub. a tarcze CL tylko więcej ważą.. chyba ze się mylę i maja jakieś tajemnicze właściwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 a czemu zależy Wam na CL? ja mam na 6 śrub. a tarcze CL tylko więcej ważą.. chyba ze się mylę i maja jakieś tajemnicze właściwości Tak tylko ze ja akurat stoje przed wyborem piast do bike'a i w najgorszym wypadku musze brac budzetowe piasty do 150zl komplet zamiast DT 370/340 lub 240, a sh*tmano XT wypada chyba najlepiej. Z kolei przy tym scenariuszu, XT IS jest drozsza o 80zl komplet, jest ~150g ciezsze i jest to jeszcze stary XT. Ale to juz inna bajka ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Komplet piast XT M756 na IS waży w sumie (katalog) 679g, za to obie piasty M770 na CL - 625g. Ogólnie (przynajmniej w przypadku piast Shimano) trochę lżej (kilka gram) wychodzi CL. Jednak osobiście (a mam M770), gdybym miał jeszcze raz wybierać, wziąłbym IS. Po prostu tarcz na CL jest mało, a w porównaniu ze zwykłymi są drogie i ciężkie. Dużo czasu upłynie, zanim to się zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Ostatnio patrzylem na wage tych piast to wychodzilo 802g real bez zaciskow. Ale nie mam teraz linka, licze ze jednak wezme DT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 24 Września 2009 Udostępnij Napisano 24 Września 2009 W sumie zrobił się offtop, ale jestem pewien, że ok. 800g to waga z zaciskami dla IS (moje zaciski XT 123g real). Z doświadczenia wiem, że wagi podawane przez Shimano są raczej dokładne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.