Schwefel Napisano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 ja bym sie w code nie bawił. Mam vki No to faktycznie masz doświadczenie z tego typu hamplami Co powiecie na temat CODE 5, bo widzę, że dodali/albo staniał: http://cyklotur.com/...D...574&WSZDZ=T Wiadomo, że jest cięższy, ale ma za to 4-tłoczki. Jak one się sprawują, warto do cięższego XC? Mogę się wypowiedzieć na przykładzie Sainta. Przede wszystkim to zdecydowanie najlepsze hample na jakich jeździłem pod względem modulacji. Znacznego wzrostu mocy względem Juicy 7 nieodnotowałem choć jest w zupełności wystarczająca żeby jednym placem postawić bika na kole. Ja już do 2 tłoczkowców nie wracam 4-ry tłoczki to jest to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 A ma ktoś porównanie Elixir vs Code/Saint? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 zamawiał któś elixiry R w cyklotur? bo chciałem zapytać czy w zestawie dają adapter na iso i jaka jest długość przewodu w przednim hamulcu. wysłałem maila ale odpowiedzi brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Wszak ja zamawiałem w Cykloturze wersję CR (160/160), no i w zestawie na przód był adapter IS, a oba kable były stanowczo za długie. Nie pamiętam ile, ale z 8cm na przewodzie raczej lekko. Ach. No i jak ja wysłałem do nich podobne zapytanie to oddzwonili. Może sprawdź telefon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 nie mają mojego numeru zapytam uzytkowników elixirów czy klamka ma jakies luzy od nowosci? czy po uzytkowaniu łapie luzy? bo moje strokery ryde po przebiegu 8k mają koszmarne luzy na klamce co jest strasznie denerwujące. jakie seryjnie są klocki w elixirach? metale czy pol metale? i jak sie sprawuje tarcza g3 nic nie bije od wiekszego hamowania przegrzania itp.? moj przedni stroker ryde umiera (chyba padła uszczelka w tłoczku dzwigni, bo bardzo wolno odbija klamka a uszczelki coś nigdzie nie moge dostać) i szukam nowego hampla a niechce kupić czegoś co też bedzie sprawiało problemy. a jeszcze zapytam w tym temacie chyba ktoś pisał że elixiry mają bardzo blisko klocki przy tarczy czy to prawda? sąjakies problemy z ustawieniem zacisku? no i jeszcze sie zastanawiam czy tarcze 160mm czy 185 waze 65kg jezdze xc i lubie mieć zapas mocy na przodzie ale czy roznice w sile hamowania są zauważalne miedzy 160 a 185? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Nie wiem jak to się ma do innych hamulców, ale w kwestii luzu klamki w Elixirach to nie jest ona całkowicie sztywna. Osadzona jest na podkładkach z tworzywa przez co ugina się w płaszczyźnie poprzecznej, ale nie lata (np. na wertepach) i nie hałasuje, jak to miało miejsce w moich starych heblach (Giant MPH). Seryjne klocki są metaliczne, ale jakością nie grzeszą, jeden, dwa porządne górskie wypady w deszczową pogodę i trzeba je wymienić. Tarcza wg mnie bardzo solidna i sztywna (wg producenta sztywniejsza od poprzedniej, co byłoby logiczne - węższe, jednak gęściej rozłożone ramiona). Odległość między tarczą a klockiem to ok 0,5mm (nowe klocki Kool-Stop). O ile masz prostą tarczę i jest zamocowana współosiowo z piastą, to wyregulowanie zacisku nie stanowi problemu. Co do wielkości tarcz, to polecam artykuł z Bikeboardu: "Siła tarczy". Ja mam 160 i nie narzekam, choć wziąłem z uwagi na amor, który już przy 160 znacznie się poddawał siłom hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 klamka osadzona na podkładkach z tworzywa? w moich są aluminiowe sworznie i dostały luzów a co dopiero tworzywo, a w juicy 5, 7 jak był rozwiązany montaż klamki? bo to sprawdzone hample, też na tworzywo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Nie tak. Sworznie są z metalu (pewnie aluminium), natomiast klamka jest od góry i dołu zabezpieczona podkładkami. Pozwolę sobie skorzystać ze zdjęcia zamieszonego parę postów wcześniej przez miskov17. TAM to widać bardzo dokładnie. Mamy obudowę klamki, klamkę na sworzniu i dwie podkładeczki pomiędzy (widać tylko jedną). Wszak nie dam głowy że jest to tworzywo, bo tego nie rozbierałem, może to być równie dobrze ten sam materiał co sworzeń. Mam takie inne pytanie: Czy ktokolwiek z was zna hamulce w których klamka ma absolutne zero luzu poprzecznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chattab Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 A ja się poważnie zastanawiam nad tą wersją: http://www.allegro.pl/item704156115_hamulce_tarczowe_avid_elixir_cr_carbon_185_160mm.html . Orientujecie się może, czy różni się ona czymś od "zwykłych" CR poza karbonową klamką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Niczym. W tej kwocie lepiej wg mnie kupić CR Mag, które są o wiele wiele lżejsze, klamka jest praktycznie identyczna, są ładniejsze i tańsze http://www.allegro.pl/item685076979_hamulce_hydrauliczne_avid_elixir_cr_mag_karbon1300.html w przyszłym tygodniu będę miał z nimi do czynienia więc mogę zdać jako taką relację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chattab Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 miskov17: A gdzie takie mag-iczne Elixiry można nabyć drogą kupna? Na Allegro znalazłem jedną aukcję, w dodatku sklepu, który cieszy się dość ekstremalnymi opiniami. No i jeszcze w opisie stoi jak byk, że magnez owszem, ale klamka i tak karbonowa... Prawda li to? PS. Teraz to już mam kociokwik zupełny: CR, CR Mag, CR Karbon, a może Ultimate (Ultimate Karbon?)? W dodatku gdzieś czytałem, że mają być też dostępne Elixiry białe, co by mi estetycznie bardzo pasowało! I bądź tu człowieku mądry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 smeagul moje klamki miały bardzo mały luz, natomiast teraz jest straszny luz, co do sztywności klamki innych hamulców to niewiem jak jest w innych hydraulikach natomiast klamka avida do v-ek chyba sd5 jesli dobrze pamietam jest sztywna moze z milimetr-dwa na koncu sie podda jeszcze mnie coś zastanawia, do czego jest to pokrętło zaraz za osią dzwigni? sądziłem ze do regulacji odległości klamki od kiery ale na zdjęciu TU widać że sruba ta co wchodzi w to pokrętło idzie do sworznia od osi obrotu klamki wiec jak to sie reguluje skoro oś zawsze jest w tej samej pozycji więc niema możliwości odsuwania i przysuwania klamki bo wtedy ta śruba powinna być poniżej osi obrotu klamki, niech mnie ktoś oświeci jak to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 jeszcze mnie coś zastanawia, do czego jest to pokrętło zaraz za osią dzwigni? sądziłem ze do regulacji odległości klamki od kiery ale na zdjęciu TU widać że sruba ta co wchodzi w to pokrętło idzie do sworznia od osi obrotu klamki wiec jak to sie reguluje skoro oś zawsze jest w tej samej pozycji więc niema możliwości odsuwania i przysuwania klamki bo wtedy ta śruba powinna być poniżej osi obrotu klamki, niech mnie ktoś oświeci jak to działa. Ach, miałem lekkie problemy z wizualizacja tego co piszesz, ale chyba rozumiem. Mianowicie do regulacji odległości klamki może służyć pokrętło Reach Adjust (czyli ta śruba) lub imbus jak to ma miejsce w większości hampli. Idąc dalej, podczas owej regulacji sworzeń na którym osadzona jest klamka przesuwa się wzdłuż osi śruby regulującej. Jak się przyjrzysz na rożnych zdjęciach to widać że okrągły sworzeń jest zamocowany w podłużnym rowku. Podsumowując, pokrętło do regulacji odległości (nakrętka) podczas obrotu przesuwa śrubę (gdyż nakrętka jest nieruchoma - zamiana ruchu obrotowego na postępowy), która natomiast przemieszcza punkt obrotu klamki (sworzeń). Dalej analizując zamieszczony przez Ciebie schemat, w rezultacie klamka się oddala bądź przybliża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał87 Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 no teraz kapuje, troche dziwnie jest to rozwiązane i obawiam się o trwałośc tego rozwiązania sworzeń jest trzymany przez śrube regulacyjną, no ale miejmy nadzieje ze tylko tak mi sie wydaje a co do tej regulacji odległości klamki czy ta regulacja wystarcz? bo wydaje sie miec mały zakres a ja palcy długich niemam i w gorach lubie mieć klamki bardzo blisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 miskov17: A gdzie takie mag-iczne Elixiry można nabyć drogą kupna? Na Allegro znalazłem jedną aukcję, w dodatku sklepu, który cieszy się dość ekstremalnymi opiniami. No i jeszcze w opisie stoi jak byk, że magnez owszem, ale klamka i tak karbonowa... Prawda li to? PS. Teraz to już mam kociokwik zupełny: CR, CR Mag, CR Karbon, a może Ultimate (Ultimate Karbon?)? W dodatku gdzieś czytałem, że mają być też dostępne Elixiry białe, co by mi estetycznie bardzo pasowało! I bądź tu człowieku mądry... Sama klamka (czyt. to za co chwytamy ) jest karbonowa, obudowa jest magnezowa. Jest tylko CR (+ karbonowa klamka) zastępujący Juicy 7 (Juicy Carbon) i CR Mag zastępujący Ultimate'y. Białe może i będą ale na to musimy poczekać do przyszłego roku Jeżeli nie chcesz kupować na allegro (zobaczymy czy te opinie są wiarygodne ) to pozostaje CRC http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=40209 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 a co do tej regulacji odległości klamki czy ta regulacja wystarcz? bo wydaje sie miec mały zakres a ja palcy długich niemam i w gorach lubie mieć klamki bardzo blisko. Znowu pozwoliłem sobie dokonać parę pomiarów i tak. Dla minimalnego odchylenia, odległość wynosi ok 4cm od gripa (mierzone pomiędzy gripem a miejscem zaraz przed zagięciem klamki w linii prostej), natomiast maksymalne wychylenie to ok 6cm. Natomiast wg instrukcji jedno kliknięcie pokrętła regulacyjnego to zmiana odległości klamki o 1 mm, czyli pełny zakres to ok 20 kliknięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chattab Napisano 7 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 miskov17: CR Mag odpadają jednak definitywnie (teraz to zauważyłem), bo sprzedawca nie wystawia faktury VAT, a ja rower użytkuję jako pojazd firmowy! Zostanę więc przy zwykłych CR (ewentualnie połakomię się na te z karbonową klamką od Formickiego). Niemniej, jestem bardzo ciekaw Twojej opinii z użytkowania CR Mag. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchido Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 ja natomiast uzytkuje Elixiry R od dwoch dni i jestem nad wyraz zadowolony, z poczatku byly miekkie (slabe) ale z kazdym hamowaniem ich sila wzrastala i nie wiem czy moga byc ostrzejsze ale na moj ciezar sa super :)ladnie sie prezentuje. Brak luzow klamki choc nawet nie wiem jak moga one wygladac czy je wyczuc . Po nacisnieciu owszem jest momencik ze klamka idzie to jest jakies 2-3 mm i nie czuc klockow dopiero pozniej miekko nachodza na tarcze i wiadomo co sie dzieje, klamke tez mozna fajnie ustawic zas co do jakis modulacji samych hamulców jeszcze nie dotarlem i nie wiem czy wogole da sie cos z nimi zrobic niz tak jak jest .... teraz czekam az sie kompletnie dotra i ile wytrzymaja klocki. Ps.Jezdze extremalniej i dynamiczniej po miescie czasem jakis zjazd z gorki czy dlugiej ulicy po warszawskich nierownosciach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 8 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2009 a ja mam nadal problem, prawy tłoczek nie chce wracać samemu do zacisku i przez to szczelina jest bardzo wąska, tarcza ociera o jeden klocek wpychałem go już wiele razy do środka, a on po 2 ruchach klamki znowu wystaje ok 1mm. Aha, ale poza tym hamulec jest super, na maratonie w Głuszycy pokazał co potrafi. Aż klocki dymiły i smrodziły ale mimo to nie było spadku siły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 a jakie masz klocki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 wtedy miałem jeszcze oryginalne Avidowskie żywiczne. Teraz mam półmetaliki a2z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudd Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Ktoś kiedyś w tym temacie pisał, że nie da się zajechać do końca klocków w elixirach z powodu blaszki która jest pomiędzy nimi. - Chciałbym powiedzieć że to nie prawda - da się je zjechać łącznie z blaszką Dzisiaj jeżdżąc 2h w ulewie, bagnie, mokrym piachu itd (masakra dla klocków ) jeden tłoczek w tylnym zacisku nie chciał wracać na miejsce, jednak po przesmarowaniu wszystko wróciło do normy. A standardowe: mięciutkie i szybko zużywające się klocki nadają się tylko i wyłącznie do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Polak potrafi ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Ja kupiłem metaliki w airbike, w sobotę jadę na TC to się obaczy jak to jest z tymi klockami. Na razie mam cały czas fabryczne i nie jest źle, przejechałem na nich około 600 km w leśnym terenie, klocki maja jeszcze duży zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Ja też myślałem, że mam duży zapas (po ok 800km). Do czasu jak nie trafiliśmy na ulewę w Beskidach. Kamienisty, stosunkowo techniczny, ale i szybki zjazd. Następnie konieczność wymiany klocków. W rezultacie nie mam zamiaru wracać do avidowskich, drogie i kiepskie. No chyba, że te sprzedawane jako BOX różnią się od tych w wersji OEM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.