Zbyhoo Napisano 15 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Dobrze prawisz Kubus18 Elixiry sa naprawdę bardzo dobre. Ja przesunąłem klamkę do środka i hamuje wskazującym, ale z tego co oglądam na zdjęciach z zawodów to niektórzy hamuja bardzo niegrzecznie środkowym palcem:) i jakoś dają radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3d0 Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Założyłem dziś Elixiry R do moje freeridedówki (ok 19kg) i właśnie wróciłem z jazdy testowej... Ciężko mi ocenić modulację i siłę hamowania bo są jeszcze nie dotarte ale mam parę innych uwag: 1. Jak na rower FR/DH to chyba klamki są trochę za delikatne i za bardzo odstają (no ale pojeździmy, poglebimy, zobaczymy) 2. Skok klamki dla mnie jest trochę za duży (w wersji R nie można go regulować ) 3. MEGA mnie denerwuje przeskakiwanie klamki w 2 stronę !!! Czy wszystkie avidy tak mają ?? Miałem Hayesy, Grimeci, Shimano i czegoś takiego nie było. Żeby było wiadomo o co mi chodzi... jak klamka jest "w spoczynku" i poruszymy nią w stronę przeciwną do prawidłowego kierunku ruchu podczas hamowania to ma dużo wstecznego skoku (na spręzynce) a jak dopchniemy ja do końca to jakby wskakuje w jakiś zatrzask i się blokuje w tej pozycji.... WTF? Do czego ten patent ?? Nie wiem dlaczego ale jeżdżę tak, że czasem trącam klamkę od zew. palcami i teraz podczas 1 jazdy próbnej mi się tak zacięła... w górach była by to porażka :/ 4. Srebrne są beznadziejne no ale kolor nie hamuje, więc jeśli ktoś nie jest zboczony na pkt kolorów w rowerze to przeżyje (tak jak ja) 5. Do czego służy ten malutki torx po środku klamki ?? To jakaś regulacja czy to tylko śruba trzymająca tłoczek ? Żeby nie było, że żałuję zakupu to na plus dodam, że do tarcz i zacisków nic nie mam:) tarcze fajnie wyglądają i są lekkie a zacisk posiada duży zakres regulacji, ma wyjmowane klocki od góry i jest dosyć lekki nawet przy tych powiększonych tłoczkach. Mam też nadzieję, że po dotarciu będę zadowolony z działania a do średniej (w mojej opinii) klamki z czasem się przyzwyczaję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Wersja R i CR Elixira ma taką samą siłę Odważne stwierdzenie. CR ma zupełnie inną klamkę, z większym tłoczkiem więc teoretycznie powinien hamować lepiej... Co mi się najbardziej spodobało w porównaniu do Juicy? Bardzo mały skok klamki, minimalna ilość skoku jałowego, hamowanie rozpoczyna się bardzo szybko, zarówno w przodzie jak i tyle. Widać, że w końcu się poprawili i płyn nie jest wlewany na odpieprz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 3. MEGA mnie denerwuje przeskakiwanie klamki w 2 stronę !!! Czy wszystkie avidy tak mają ?? Miałem Hayesy, Grimeci, Shimano i czegoś takiego nie było. Żeby było wiadomo o co mi chodzi... jak klamka jest "w spoczynku" i poruszymy nią w stronę przeciwną do prawidłowego kierunku ruchu podczas hamowania to ma dużo wstecznego skoku (na spręzynce) a jak dopchniemy ja do końca to jakby wskakuje w jakiś zatrzask i się blokuje w tej pozycji.... WTF? Do czego ten patent ?? Nie wiem dlaczego ale jeżdżę tak, że czasem trącam klamkę od zew. palcami i teraz podczas 1 jazdy próbnej mi się tak zacięła... w górach była by to porażka :/ System zapobiegający wyłamaniu klamki przy upadku... Klamka zamiast się wygiąć / złamać "wyskakuje" z mocowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 5. Do czego służy ten malutki torx po środku klamki ?? To jakaś regulacja czy to tylko śruba trzymająca tłoczek ? Ten torx służy do odpowietrzania hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Odważne stwierdzenie. CR ma zupełnie inną klamkę, z większym tłoczkiem więc teoretycznie powinien hamować lepiej... Porównywałem Cr znajomego ze swoimi R, większych różnic nie widzę, skok klamki mimo pokrętła ten sam(znajomy i tak miał je odkręcone na max.), siłę trudno mi ocenić z powodu różnych wielkości tarcz. Mi jeszcze siły w wersji R nie zabrakło, w niedzielę jadę w góry to go dokładnie przetestuję. Co do minusów, to najbardziej denerwuje mnie piszczenie podczas hamowania, takie a'la samochodowe, nie głośne, ale mimo wszystko lekko piszczy. Za to piszczenie w mokrych warunkach jest minimalne. Tarcza oczyszcza się bardzo szybko, nie dzwoni. Faktycznie teraz zauważyłem iż klamkę można odgiąć w drugą stronę, nie miałem o tym zielonego pojęcia, bo po prostu nigdy mi się to nie zdarzyło. Co do powłoki lakierniczej, to u mnie jest wszystko w 100% ok. Fabrycznie dostałem bardzo długie przewody, niestety czeka je przycinanie. Po 400 km to wszystko co udało mi się zauważyć. Dodam jeszcze tyle, iż porównując Juicy 3 na złotych EBC z Elixirami na fabrycznych okładzinach, różnica w sile jest duża, w skoku klamki również(na korzyść elixirów). Kolega z Juicy zawsze narzekał na grzanie się układu podczas zjazdów(tych górskich), ja na razie nic takiego nie zarejestrowałem, siła potrzebna do wyhamowania jest niezmienna ta sama. P.S.Mi srebrny kolor też nijak do kierownicy nie pasuje, za to zaciski z ramą prezentują się świetnie. http://img404.imageshack.us/i/dsc00687p.jpg/ Btw. Odpowietrzał ktoś już swoje Elixiry? Byłem w rowerowym w sprawie przycinania przewodów i panowie nie byli pewni czy mają końcówkę do odpowietrznika pod te hamulce? Zauważyłem że na allegro wyszedł zestaw do odpowietrzania z "nowymi akcesoriami". Czym on się różni od tego standardowego zestawu? http://www.allegro.pl/item687829154_nowy_a...rzania_hit.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3d0 Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Dzięki za odp:) w takim razie ten system wyłamania klamki mi nie pasi:P i tak jak się przywali mocno to się wyłamie a podczas jazdy trochę denerwuje jak się niechcący w 2 stronę trąci - szczególnie, że mam klamki dosyć blisko kierownicy i grube motokrosowe rękawiczki poza tym jak trzeba uderzyć, żeby klamka w 2 stronę poszła ? W każdym razie przed chwilą wróciłem z małych ale stromych tras DH... wykonałem z 7 zjazdów i SZOK !! Ten hamulec jest wściekły ! mam tarcze 203mm i po lekkim dotarciu przód wyrywa kierownicę z ręki xD qmpel ma 3 letnie hayesy i się zdziwił jak wsiadł na mojego bikea:) boję się co będzie jak się dotrą na maxa )) generalnie jestem zadowolony;] dobre hamulce to podstawa... mi na szczęście nic nie piszczy i trzeszczy ale ustawiałem je ponad 30min dosyć staranie powtarzając tą czynność aż do uzyskania zadowalającego efektu:) no i teraz jest OK... tylko przód charakterystycznie skrzeczy podczas hamowania ale akurat ten dźwięk lubię reasumując jedynym minusem są póki co brzydkie XC klamki xDD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DominikM Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Btw. Odpowietrzał ktoś już swoje Elixiry? Byłem w rowerowym w sprawie przycinania przewodów i panowie nie byli pewni czy mają końcówkę do odpowietrznika pod te hamulce? Zauważyłem że na allegro wyszedł zestaw do odpowietrzania z "nowymi akcesoriami". Czym on się różni od tego standardowego zestawu? http://www.allegro.pl/item687829154_nowy_a...rzania_hit.html Wszystko to samo co w starym zestawie, tylko dochodzą nowe dystanse dostosowane w końcu do rozpychania tłoczków bez klocków w zacisku - bezpieczniejsze dla mało wprawnych userów. 3 różne dystanse bo 3 różne kształty klocków juicy / code / elixir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaweksie Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 a te rozpychacze pierwsze z lewej ( z dwoma zębami) to do jakiego są modelu ?? może do Elixirów ?? mam takie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Kubus18 - faktycznie tylko srodkowym daloby rade hamowac w takim ustawieniu, osobiscie sobie tego nie wyobrazam, nawet na sucho ukladajac palce w taki sposob i zaciskajac klamke, przeskakuja mi w dloni jakies sciegna, wez wykrec manetki i brutalnie zwieksz srednice obejmy, przesuna sie dalej...a jak nie to szersza kiera takie zapytanko, bo nie bede zakladal nowego tematu - do czego sluza te czerwone dzyndzle na przewodach strzykawek zestawu odp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xanagaz Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Do tego aby po odłączeniu strzykawki płyn nie ciekł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Przy odpowietrzaniu też się przydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chattab Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Wybaczcie, że wtrącę się z innym pytaniem, ale nie chcę zakładać nowego tematu w obawie przed surową karą ze strony moderatorów A pytanie dotyczy Elixirów w wersji CR: czy te hamulce będą dużo lepsze niż Hayes Stroker Trail (białe)? Chodzi mi przede wszystkim o serwis (awaryjność), jakość wykonania, siłę hamowania i modulację. Za Elixirami przemawia bardzo duża liczba pozytywnych opinii na forach, a za Trailami... w zasadzie tylko wygląd (mam dużo białych i czerwonych klamotów), no i może cena. Nie chciałbym jednak wyrzucić pieniądze w błoto tylko ze względów estetycznych... Co radzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Będą dużo lepsze, i to praktycznie pod każdym względem. Ogólnie rzecz biorąc hayesy nie są zbyt udane a ich cena jest wg mnie zupełnie nie adekwatna do tego co dostajemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hot Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Witam Co lepiej kupić: Juicy 5 czy Elixir'a R ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 No jasne, że Elixira. Jeśli patrzeć racjonalnie to z Juicy 5 + kool stopy będziesz zadowolony, płacąc dużo mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ubotek Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 jw Elixir R będzie lepszy. Ma większą siłę i lepszą modulację niż juicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Jeśli patrzeć racjonalnie to z Juicy 5 + kool stopy będziesz zadowolony, płacąc dużo mniej. Zupełnie bez sensu, J5 jest za 324zł/szt + Kool Stop + zabawa w wysyłkę itp wyjdzie pod 400zł. A Elixir R kosztuje 370zł/szt i od razu mamy świetny hampel (choć J5 też są bdb ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 No ja patrzałem na allegro, a tam komplet J5 najtaniej wychodzi 760zł, a Elixiry R 1149zł. Przejrzałem neta i znalazłem Elixira za 385zł w cyklotour-ze, więc jednak lepiej wziąć Elixiry Sorki za wprowadzanie lekkiego zamieszania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chattab Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 No właśnie, Cyklotur ma chyba najniższe ceny na Elixiry (CR - 559 zł). Chyba że ktoś znalazł jeszcze taniej? PS. Czy Kool-Stopy do Elixirów też dostanę? Czy tylko Zeit/Jagwire? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 http://www.koolstop.com/brakes/DiscBrakes/index.php - ni ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chattab Napisano 24 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2009 Pan Formicki ma na ten temat jakoby odmienne zdanie: http://www.allegro.pl/item694471372_klocki...avid_hayes.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 25 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Ja użytkuję Elixiry w wersji CR, do ich zakupu skłoniła mnie przede wszystkim duża możliwość wszelkiej regulacji, jak również deklarowana siła hamowania. + Regulacja odległości klamki - bardzo przyjemna, łatwo dostępna i o dużym zakresie. + Regulacja "pad contact" - moim zdaniem bardzo przydatna, tyle że (u mnie) trzeba zaangażować do tego dwie ręce. Jedna na pokrętło, druga musi przytrzymać przewód (poprzez gumową końcówkę), bo ten lubi się skręcać podczas regulacji Też tak ktoś ma? + Siła hamowania - tutaj trudno mi się wypowiadać bo przerzuciłem się z Giantowskich MPH, no i progres był znaczny. Jak mają się do innych, nie mam odniesienia. Ja ważę ok 65kg, rower ok 11 i przy tarczach 160/160 nie ma najmniejszego problemu praktycznie na każdej górce, także w ulewie. - Co mnie zmartwiło przy użytkowaniu Elixirów? Po ostatniej wyprawie w Beskidy (50km) stan klocków (Avidowskie, fabryczne) zmalał na tyle, że teraz czekam na tak zachwalane Kool-Stopy. Zobaczymy. Wszak wyjazd odbywał się w strugach deszczu, no ale żeby klocki nie wytrzymały w sumie ok 800km (głównie po suchym) ? Na forum pojawiło się kilka wypowiedzi o odległość klocków od tarczy i ewentualnego "ocierania". I owszem odległość ta jest mała ale nie ma z tym najmniejszych problemów o ile mamy prostą (i prosto zamocowaną) tarczę. Regulacja Tri-align wykonana zgodnie instrukcją zdaje egzamin w 100%. Jeśli chodzi o poruszoną kwestię odpowietrzania, to jest ona równie banalna jak w Juicy, zwłaszcza z pomocą wideo-instrukcji na . Co do nowego zestawu to widzę, że różnica jest tylko w 3 nowych "dystansach" i zapewne nowym płynie DOT. Ja skracałem przewody z pomocą starego zestawu (Juicy) i obyło się bez problemu. Jednakże odpowietrzenie hamulców za pomocą takiego zestawu wiąże się z wymiana płynu. BTW - na europejskiej stronie Kool-Stop jest wersja dla Elixirów. Ciekawe czy wyjdą spiekane? Podsumowując. Wybierałem pomiędzy XTR a Elixir, padło na produkcje Avida i jestem szczerze zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 26 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 ja też jestem zaskoczony brakiem trwałości oryginalnych klocków. w tym tygodniu będę kupował nowe, jakie wybrać? Kool-stopy u formickiego moga być? i jakie wybrać do XC, spiekane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2009 Zbychoo - nie bierz spieków do XC. Organiczny kool-stop jest w zupełności wystarczający. K-S są praktycznie nie wrażliwe na temp. Ostatnio jechałem na holu za autem(nawalił mi pedał) i przez 10 km bez przerwy hamowałem przodem. Tarcza się żarzyła, a hamulec nic nie stracił na sile. Po prostu ideał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.