mushishi Napisano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Hamulce Elixir CR mam od połowy lutego zamontowane w rowerze. Przód 185mm, tył 160mm tarcze G3 Avida, od początku czerwca na tyle mam Accent Blade 160mm Hamulce spisują się wyśmienicie, błoto im nie straszne, sprawowały się świetnie między innymi podczas maratonu w Złotym Stoku. Zmiana klocków łatwiusia, ustawianie ich czasem stwarzają problemy. Z tyłu wymieniłem klocki na firmy Zeit, mają minimalnie szerszą podkładkę i trzeba było się bawić z ustawieniem. Po dotarciu nowych klocków, poluzowałem śruby mocujące tylni zacisk, zacisnąłem klamkę, dokręciłem śruby mocujące zacisk i klocki nie obcierają. Do moderatora Czy można by utworzyć temat pt Hamulce Avid Elixir, z postów z tego tematu? Dzisiaj poprowadziłem przewód hydrauliczny w inny sposób. Jednocześnie użyłem tego "banjo" i je dopasowałem. Hamulce Elixir R. Wystarczyło poluzować śrubę i bez problemów ułożyłem kabel. Pozdro Przy skracaniu przewodów (używałem oliwek shimano, pasują) ustawiałem inny kąt wejścia do zacisku w ten sposób jak kolega wyżej opisał. W tyle za bardzo zmieniłem kąt wejścia, hamulec słabiej hamował i wpadał w wibracje, po zmianie na inny kąt wszystko wróciło do normy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lok1508 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Czy jeszcze można gdzieś znaleźć tanie elixiry tak jak pisaliście po 300 - 350 zł?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 lok1508 - tak tanio raczej w tej chwili nie znajdziesz. Obserwuj strone cyklotura. Może będę mieli niedługo. JA ZREZYGNOWAŁEM Z ELIXIRÓW. Na przód d Juicy założyłem Kool-stopy i w końcu jestem w pełni zadowolony z Juicy. Siła jest wręcz masakryczna, lekkie dotknięcie klamki i tył w powietrzu. Co najważniejsze, K-S są mocniejsze od spieków Accenta i o wiele łagodniej hamują. Tzn moment zetknięcia klocków z tarczą jest niewyczuwalny, w przeciwieństwie do accentów, przy których można było wyczuć wyraźne szarpnięcie. Nic nie piszczy, nie wyje. Hamują naprawdę cichutko. Szczerze polecam kool-stopy. Są to najlepsze klocki jakie kiedykolwiek miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 @Andrew Masz tarczę 160mm czy 180mm? Gdzie kupowałeś te klocki, w CR http://centrumrowerowe.pl/002973/Kool_Stop..._7/Produkt.aspx czy jest gdzieś taniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Na przód d Juicy założyłem Kool-stopy i w końcu jestem w pełni zadowolony z Juicy...... Szczerze polecam kool-stopy. Są to najlepsze klocki jakie kiedykolwiek miałem. Zgadza się, założyłem na przód i tył, przetestowałem na zlocie i jestem mega zadowolony. Kupowałem w centrumrowerowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Na allegro za 57 zł http://allegro.pl/item670773433_klocki_koo...avid_hayes.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 creative1989 Mam tarczę 160. Boję się pomyśleć, co by było ze 185... Pawel1315 widział, jak to chodzi Kupowałem u formickiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 10 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Ja też aktualnie przeżywam wielką wewnętrzną rozterkę czyli Avid Juicy 5/7 czy Elixir. Z jednej strony sprawdzona konstrukcja na której jeździ naprawdę wielu zawodników, z drugiej całkiem nowy hamulec który podobno ma atomową moc i super modulację. Avidy słyną z niezawodności, ciekawe czy tak samo jest z Elixirami? Wymieniał ktoś już klocki w Elixirach? Ile średnio wytrzymują? Dodajmy że praktycznie co tydzień jestem w górach i klocki w poprzednich Hayesach znikały mi na oczach, przeważnie 2-3 tygodnie i do kosza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 10 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Nie wiem jak w Elixirach, ale w moich Juicy 3 oryginalne klocki mam już trzeci, czwarty miesiąc, też nie oszczędzam, sam wiesz nawet maraton przeżyły i to błotnisty jak cholera. Mam Accenty spiekane kupione ale czekam do ostatniego milimetra. Są to żywiczne klocki, w każdych wyżej modelach o ile się orientuje są już pół metale, więc powinno być jeszcze lepiej z żywotnością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 10 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 P.S.Lok1508-Elixirów nigdy nie było po 300 zł. Najtaniej widziałem w cykloturze po jakieś 360 złotych, ale z tego co mi w emailu napisali nie wiedzą kiedy będzie nowa dostawa. Ogólnie rzecz biorąc teraz Elixirki strasznie ciężko dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lok1508 Napisano 10 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 a jak sądzicie lepsze Elixiry/Jucy 7 czy Shimano XT ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopaczus Napisano 10 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 Zdecydowanie i bezapelacyjnie i bez dwóch zdań Elixir. Dopiero Saint ma podobną moc do Elixira. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 P.S.Lok1508-Elixirów nigdy nie było po 300 zł. Najtaniej widziałem w cykloturze po jakieś 360 złotych, ale z tego co mi w emailu napisali nie wiedzą kiedy będzie nowa dostawa. Ogólnie rzecz biorąc teraz Elixirki strasznie ciężko dostać. No to właśnie zajrzałem na stronę Cyklo i dostawa chyba była bo pojawiły się w cenach 372i 385zł/szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3d0 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam, Ten sam problem... co finalnie wybrać ? Biorę pod uwagę tylko Avida (zawsze miałem Hayesa i mam raczej średnie opinie) Zatem Juicy 7 czy Elixir R/CR?? I tu trochę inne pytanie związane z sama tarczą na przód. Przeznaczenie to FR/DH, rower ok. 15-17kg, więc pytanie czy lepiej kupić Elixira R / Juicy 7 z tarczą 203mm czy Elixira CR z tarczą 185mm ?? Ciężko dostać ten hamulec z większą tarczą a w cyklo (gdzie jest obecnie najtaniej) są tylko tarcze 160/185mm. W DH się przyjęły jednak tarcze 203... ale z Waszych opinii wynika, że Elixir CR łapie mocno i 185mm daje radę ---- aha, zapomniałem dodać, że główne wątpliwości biorą się z cen hamulców... CR to wydatek rzędu 600pln, gdzie wersję R można mieć za 200pln mniej :/ jak z tarczą 203 będzie równa J7 to wydaje mi się, że nie warto kupować Elixira CR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 W CR masz dodatkową możliwość regulacji (ale ponoć sporo osób i tak z niej nie korzysta) więc nie warto przepłacać... A jeżeli siła tego hamulca jest faktycznie tak ogromna jak użytkownicy twierdzą to bym się nie wahał i brał Elixiry... Ja miałem okazję jechać na J5 (dotartych) i Elixirach R (niedotartych), oba przy tarczy 185mm i w tych drugich mimo wszystko siła była większa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3d0 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Przy wersji R na pewno szukał bym tarczy 203... chociaż pomimo tego, że napisałem źle o Hayesach to taki MAG HD jest już do wyrwania za 350pln, więc pytanie jak się ma do tego Elixir R. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Wersja R i CR Elixira ma taką samą siłę... Do Hayesa ich nie porównam bo tego drugiego nie znam z autopsji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Witam. ja kupiłem przed chwilą swoje tutaj: http://www.rowerowysklep.pl/ Cena widnieje 404 zł, jednak mi się udało zlicytować komplet do 750 zł czyli tyle co w cykloturze(za późno zauważyłem że są tam dostępne, tak to bym kupił w CT). Jutro mają wysłać, pożyjemy obadamy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3d0 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 z tarcza 203 jest + 27pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 13 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Faktycznie, ja bym popróbował negocjować z Airbike, tylko prze email nie telefon(koleś na telefonie chciał mi po katalogowej sprzedać...). Ja musiałem dopłacić 14 zł do 180, niestety już się nie chcieli przekonać do policzenia 180 jak 160. W cykloturze to cena ostateczna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3d0 Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Jeśli ktoś byłby zainteresowany tarczą 203mm to póki co ta wersja jest niedostępna i u przedstawiciela pojawi się może dopiero za kilka tygodni :/ Można dokupić tarczę z adapterem osobno: tarcza kosztuje 126 zł a adapter 33. Więc nie wiem czy czekać na te Elixiry czy kupić 203mm Juicy 7 / Hayes MAG HD... (oba da się wyrwać za ~450pln) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olek123 Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Czy faktycznie szczelina pomiedzy tarcza a klockiem w Elixirach R jest mniejsza niz w innych hamulcach, tak jak ktos tu wspominal. Ma ktos porownanie Elixirow do hamulcow Sh najchetniej SLX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 brat ma Sh LXy i ja nie widzę róznicy pomiędzy nimi a moim Elixirem R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 14 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Nie wiem co się tak martwisz o tą szczelinę... Jak masz prostą tarczę to nic ci nie będzie dzwonić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 15 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Elixirki są już u mnie. W porównaniu do Hayes Stroker Ryde to całkowicie inna półka pod względem hamowania, a podobna pod względem finansowym. Tam gdzie hayesy było trzeba wciskać 2-3 palcami dociskając klamkę prawie do kierownicy i nadal przyspieszając, teraz z Avidami całą siłę sobie moduluje jednym paluszkiem. I teraz mam pytanie co do tego paluszka. Którego używacie? Niewątpliwie wygodniej byłoby używać wskazującego, niestety ja jestem zmuszony hamować środkowym, gdyż wskazujący opiera się dość niewygodnie, przez co dźwignia jest słaba i siła do wyhamowania duża. Próbowałem wszystko przesunąć do środka kierownicy, niestety mam OS i tam gdzie zaczyna się zgrubienie manetki nie chcą wejść. Co mi się najbardziej spodobało w porównaniu do Juicy? Bardzo mały skok klamki, minimalna ilość skoku jałowego, hamowanie rozpoczyna się bardzo szybko, zarówno w przodzie jak i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.