Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir vs. Juicy 7

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

miskov - czekam niecierpliwie na porównanie. Ja na razie wstrzymam się z zakupem elixiaka przynajmniej do pierwszych dni lipca. Na razie chcę zobaczyć jak działa juicy z kool-stopami.

Napisano

No faktycznie, jakby niepomalowane są od środka klamki, ale w sumie to ostatnia rzecz która mnie w tych hamplach interesuje. Malowanie czy anoda to też duperele, jedno czy drugie i tak zeszlifuję na jakichś skałach... Mój przedni waży 270 plus tarcza ze śrubami 188. Tylny waży 314 z adapterem plus tarcza i śruby 170.

No a hamowanie - nawet niedotarte hamują lepiej niż Juicy. Jutro ciąg dalszy testów jak pogoda pozwoli :)

Napisano

Sprawdziłem w sklepie prześwit na przodzie i szczelina jest minimalnie mniejsza niż w juicy. Nie widzę tu ryzyka ocierania.

Na tyle natomiast nic nie wypatrzyłem, bo zaciski we wszystkich rowerach były źle ustawione.

Na 100% trudniej będzie je ustawić ale przecież nie robi się tego codziennie.

Mam nadzieję że kopaczus trochę pojeździł dziś i zda relację :)

Napisano

Ja wczoraj trochę jeździłem i nie miałem problemów z ustawieniem. Wystarczy robić jak Avid poleca, poluzować śruby, zacisnąć klamkę i dokręcić śruby. Potem jedynie minimalna ręczna korekta i wszystko gra. Więc nie można mówić ze Elixiry mają jakiś problem z ustawieniem klocków.

Napisano

Na razie oglądam puchar świata DH w Mariborze, na rower idę po południu ;) Ja miałem problem z ustawieniem zacisku z powodu tarcz Hope - musiałem zeszlifować trochę zacisk przy śrubie mocującej bo ocierał o nity tarczy. No ale przy normalnych tarczach procedura ustawiania zacisku jest taka sama jak w Juicy, w swoich nie musiałem nawet użyć pad contact adjustment.

Z drugiej strony, odnoszę wrażenie że tarcze G3 są bardziej delikatne niż G2 - w większości Cannonów które ostatnio składałem nowe tarcze wymagały lekkich poprawek.

Napisano
No a może napiszesz jak to działa?

Chodzi o Elixira w całości?

hmm, nie wiem co napisać :) Przejechałem na razie 80km. Jest to mój pierwszy hamulec tarczowy, nie mam w tym doświadczenia. Mogę jedynie porównywać z Shimano LX z DualControl mojego brata.

Mój Avid się dociera, ale już i tak hamuje super, bardzo szybka reakcja, jazda w strumieniu nie robi na nim żadnego wrażenia. Dla mnie jest OK. Klamka i regulacja działa tak jak powinna, łatwo ją można wyczuć.

Więcej napiszę za parę tygodni. Po jakimś trudnym maratonie czy XC.

Napisano

Właśnie przygrzałem trochę Elixirki na zjeździe i jedyne co mogę powiedzieć to ŁO KU***!

Fantastyczne heble, hamowanie jednym paluszkiem na trasie gdzie przeważnie w połowie musiałem łapać za Juicy dwoma palcami, a to nienajlepsza opcja na lokalnych trasach. W każdym razie, po spiłowaniu przedniego zacisku odrobinę wszystko śmiga bezgłośnie. Po dotarciu modulacja jest idealna a siła taka jak w Code. Coś pięknego. Juicy to dobre hamulce, ale Elixiry są po prostu w innej lidze.

Parę fotek z dzisiejszego wypadu.

Napisano

Panowie, nie wiem o co Wam chodzi z tym ocieraniem :)

od ponad miesiąca użytkuję Elixiry CR (1200km) i nie mam z nimi żadnych problemów. Żadnego ocierania ani innych akcji :)

hamulce polecam z czystym sumieniem ;)

Napisano

takie zapytanka - sa roznice w docie miedzy r i cr? jakie klocki wkladaja oryginalnie? czy tarcze 185/160 stykna, zeby bezstresowo wyhamowac 90kg+13kg rower?:)

Napisano

spokojnie starcza :)

a ja mój tylny dziś musiałem oddać do serwisu..

najprawdopodobniej uszczelka, bo klamka wcale nie chciała wracać po dzisiejszym dojeździe do pracy;/ jutro będę wiedział co i jak. ;/ mam nadzieje, że na maraton w Krakowie będę miał hamulec z powrotem :D

Napisano
spokojnie starcza :)

a ja mój tylny dziś musiałem oddać do serwisu..

najprawdopodobniej uszczelka, bo klamka wcale nie chciała wracać po dzisiejszym dojeździe do pracy;/ jutro będę wiedział co i jak. ;/ mam nadzieje, że na maraton w Krakowie będę miał hamulec z powrotem :D

aj, i właśnie dlatego coraz bardziej zastanawiam sie nad ewentualnym zakupem w Harfie.

Napisano
jakie klocki wkladaja oryginalnie? czy tarcze 185/160 stykna, zeby bezstresowo wyhamowac 90kg+13kg rower?

Mi spokojnie starczają nawet w Juicy 7, klocki - Kool Stop.

Napisano
Andrew - Dlaczego? Co ma do tego Harfa?

Mam wrażenie, że ewentualna realizacja naprawy gwarancyjnej może być łatwiejsza w harfie niż np. w cykloturze.

A może cyklotur daje gwarancję dystrybutora? Jak z tym w końcu jest?

Cały ambaras z powodu niedawnych moich problemów ze sparrow-bike. Nie chcę mieć żadnych problemów z gwarą.

Napisano
aj, i właśnie dlatego coraz bardziej zastanawiam sie nad ewentualnym zakupem w Harfie.

Mam wrażenie, że ewentualna realizacja naprawy gwarancyjnej może być łatwiejsza w harfie niż np. w cykloturze.

A może cyklotur daje gwarancję dystrybutora? Jak z tym w końcu jest?

Cały ambaras z powodu niedawnych moich problemów ze sparrow-bike. Nie chcę mieć żadnych problemów z gwarą.

sam hamulce oddałem do serwisu sklepu w którym je kupiłem..

prowadzący ten sklep do dobrzy kumple, sam przez jakiś czas tam pracowałem z Nimi, także zobaczę co dadzą rade zrobić..

w najgorszym wypadku hamulec pozostanie w takim stanie, w jakim jest na BM w Krakowie a dopiero w poniedziałek go wyślę do Harfy, mimo wszystko hamulce maja nie całe 2 miesiące więc gwarancji nie chce na nie stracić.

Dodatkowo wczoraj napisałem e maila do serwisu w Harfie w sprawie tej usterki, do tej chwili nie raczyli odpowiedzieć ;/

Napisano

wojtekkrakow, minęło już parę dni od zamówienia przez Ciebie spiekanych klocków accenta, liczę, że już je założyłeś i mam takie pytanie: czy jest zauważalna różnica między oryginalnymi avidowskimi klockami żywicznymi, a tymi accenta?

Napisano

Mam już w domu, ale kończę jeszcze oryginalne klocki które mam. No nie wiele im trzeba, ale ciągnę póki mogę, także mojej recenzji nie spodziewaj się na dniach. Pytaj o te klocki Andrew, on mi je polecał i według niego różnica jest spora, zresztą to nie pierwsza taka opinia jaką słyszałem.

Napisano

Do moderatora Czy można by utworzyć temat pt Hamulce Avid Elixir, z postów z tego tematu?

Dzisiaj poprowadziłem przewód hydrauliczny w inny sposób.

Jednocześnie użyłem tego "banjo" i je dopasowałem. Hamulce Elixir R.

Wystarczyło poluzować śrubę i bez problemów ułożyłem kabel.

P6230145.jpg P6230146.jpg P6230147.jpg

Pozdro

Napisano

Andrew - hamulce zakupione w Cykloturze, MK Bike, Skleprowerowy - pochodzą z polskiej dystrybucji i w wypadku problemów wszystkie trafiają do Wrocławia na Robotniczą ;)

Problematyczne są zakupy w sklepach udzielających własnej gwarancji "na podstawie paragonu" Bikestacja, Bike-Sport i inne. które zaopatrują się u Niemców - wtedy zależnie od przypadku albo naprawią sami, albo zapłacą dystrybutorowi za serwis, albo odsyłają do Niemiec co często ciągnie się bardzo długo.

Zbyhoo przyklej sobie naklejkę (bikeshield) na koronie amortyzatora - inaczej linka pięknie ci wyszlifuje tam lakier.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...