Ros Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Mam Avidy Elixir w moim Unibike Expert i niestety po dzisiejszej glebie - ja zaliczyłem OTB a rower uderzył kierownicą o asfalt aż się zgięła z jednej strony - zauważyłem, że żeby hamulce zaczęły reagować na nacisk na klamkę muszę ją docisnąć do samego końca. Ktoś wie co się mogło stać?? Dodam, że na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku - linki są na swoich miejscach, nie ma wycieków itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Obydwa hamulce tak samo się pogorszyły? Prawdopodobnie miałeś je źle odpowietrzone i powietrze z klamki dostało się do przewodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ros Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Niestety obydwa, tak jakby uderzenie w kierownicę (która pod jego wpływem się przekręciła i skrzywiła z lewej strony) to spowodowało. Wcześniej miałem wrażenie, że do momentu upadku działały dobrze ale to moje pierwsze tarczówki więc nie dam głowy... Tak czy siak jadę jutro z rowerem do serwisu więc mam nadzieję, że sobie poradzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 23 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 co do tematu hamulcow, uwazam ze pod wplywem wstrzasu powietrze dostalo sie do ukladu hamulcowego, w ktorym miejscu - mysle ze w obrebie polacznie przewodu z klamka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ros Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 co do tematu hamulcow, uwazam ze pod wplywem wstrzasu powietrze dostalo sie do ukladu hamulcowego, w ktorym miejscu - mysle ze w obrebie polacznie przewodu z klamka. Jeżeli to chodzi o mój przypadek to dokładnie tak było - układ został odpowietrzony i hamulce są jak brzytwy, a i kierownik hamuje z większym wyczuciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 24 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 no i wszystko w porzasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sender Napisano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 A ja kupiłem jakiś miesiąc temu J7, tarcze jakie im się trafiły to oryginalne Shimanowskie pozagrupowe. Początkowo siła hamowania była beznadziejna i do tego piszczały i piały. Z czasem zrobiły się boskie. Zastanawiałem się nad zakupem Elixirów, jednak tylko ze względu na ich walory kolorystyczne, których J7 nie oferowały. Na chwilę obecną: 1. Uważam to za dobry wybór, gdyż J7 zapewne są i tak ponad mój styl jazdy (wydaje mi się, że spora część osób nie potrzebuje aż tak niebotycznej siły, ja na bank nie). 2. Nie mogę się doczekać kiedy będę mógł na nich jeździć (jak widać siły im nie brakuje, pewnie mi umiejętności i obycia również - efektem jest złamany obojczyk po OTB). Jedyne co mnie trochę zastanawia i lekko denerwuje, to to, że Juicy są wycofana i coraz rzadziej można je spotkać w sklepach, co z czasem będzie owocować brakiem części, niechęcią serwisu. Choć pewnie daleka droga do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 27 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Oby części zamienne szybko nie zniknęły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xformx Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Na podstawie wątku decyzja podjęta - kupuje Elixiry CR - może podpowiecie gdzie w tej chwili można je w rozsądnej cenie kupić i z gwarancją? Najtaniej wydaje się że znalazlem w Cykloturze za 1011,50 komplet przód/tył tarcze 160mm. Ktoś gdzieś widział taniej od pewnego sprzedawcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 12 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Trochę taniej, pewny sprzedawca : http://www.rowerowy.com/czesci/hamulce/elixircr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xformx Napisano 13 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Trochę taniej, pewny sprzedawca : http://www.rowerowy.com/czesci/hamulce/elixircr Zamówione w rowerowy.com, dzięki, niedługo coś skrobnę czy było warto się przesiąść z Juicy 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xformx Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Pociągnę jeszcze temat tutaj, hamulce zamówione wczoraj a dziś już na rowerze - napiszcie mi dobrzy ludzie jeszcze czy oliwki do skracania przewodów są takie same w elixirze jak w juicy? Bo przewody są zdecydowanie za długie i trzeba ciąć, spróbuję sam to zrobić - mam oryginalny zestaw do odpowietrzania avid kupiony hmm jakieś 1,5 - 2 lata temu, jest tam komplet do skracania przewodów ale nie chciałbym rozbabrać hamulca i stwierdzić, że to nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Są takie same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xformx Napisano 14 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2010 Wycinam poprzedniego posta bo sprawa nieaktualna - rada na przyszłość - bez piwa nie ma się co zabierać za robotę, po 2 browcach nagle wszystko się ustawiło bez problemu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pajak83 Napisano 16 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Zalozylem hamulce elixiry r i podczas hamowania tylne kolo mi dzwoni. Tarcza jest dokrecona. Nie podoba mi sie ten dzwiek. Mozna to jakos wyregulowac? Zalozylem hamulce elixiry r i podczas hamowania tylne kolo mi dzwoni. Tarcza jest dokrecona. Nie podoba mi sie ten dzwiek. Mozna to jakos wyregulowac? juz nieaktualne. Wyczytalem zeby zmienic tarcze na xt i problem powinien zniknac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xformx Napisano 16 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Nowe elixiry i już musisz zmieniać tarczę? Gdzie wyczytałeś, że to pomoże - na razie nie mam takich problemów ale przejechałem testowo tylko 10km więc hample totalnie nie dotarte jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morganfriman Napisano 16 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 no u mnie tez tylna tarcza dzwoni... ze tak powiem jak woda w rurach ale to jak przyhamuje nie za lekko nie za mocno tak w sam raz moze minie z czasem - choc mi to nie przeszkadza osobiscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogdan92 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Mam to samo w obu tarczach Woda w rurach to idealne określenie, ale to nie zawsze i nie ma chyba jakiegoś stałego czynnika przez który by się to działo. Moje hamulce też się docierają. Poza tym z tyłu mam ABS pomimo prostej tarczy coś ociera albo kij wie co...tak jakby mi kamień wlazł tam i ocierał. No a z przodu mam pokrzywioną tarczę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xformx Napisano 19 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 No cóż, po przejechaniu ponad 150km na nowych Elixirach CR mam piękne odgłosy przy hamowaniu - jak woda w rurach - niestety i mnie to też trafiło. Przeczytałem ten wątek: http://www.forumrowerowe.org/topic/71147-hamulce-elixir-r-wibracje-i-wycie/page__st__40 ale on raczej traktuje o całych wibracjach roweru - to już zupełne przegięcie jak dla mnie. Czyli co kupiłem sobie świetne Elixiry za 1000 zł i teraz muszę w odtwarzać mp3 zainwestować, żeby ich hamowania nie słuchać?? Edit: i jeszcze taki wątek znalazłem o wibracjach, rezonansie itp. serii Elixirów: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=425196 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Czy ktos sie może orientuje czy w hamplach Avida: CR Mag lub Juisy Ultimate jest wieksza odległość pomiędzy tarczą a klockami niz w Eliksirach CR ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 W juicy ultimate masz większą szczelinę niż w Elixirach mag, CR, R. Wszystkie elixiry mają takie same szparki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 A jaka jest twoja opinia na temat tych hamulców? Chodzi o Juicy Ultimate.Jakies wady? Czy klocki daje sie wymieniac bez zdjecia zacisków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 3 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ultimate to bardzo dobre hamulce. Wadą może być karbonowa klamka, jeżeli ktoś często się przewraca. Aby zmienić klocki trzeba zdjąć zacisk. Ale przecież w elixirach też trzeba. Bo jak rozepchniesz tłoczki? Nożykiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 Ultimate to bardzo dobre hamulce. Wadą może być karbonowa klamka, jeżeli ktoś często się przewraca. Aby zmienić klocki trzeba zdjąć zacisk. Ale przecież w elixirach też trzeba. Bo jak rozepchniesz tłoczki? Nożykiem ? Wow a to to ciekawe rzeczy piszesz.Sam jeszcze nie próbowałem,ale wydawało mi się,że parę razy spotkałem się z opisem zalet Eliksirów CR,że przy wymianie klocków nie trzeba odkręcać i zdejmować zacisków. Czyzbym coś źle zrozumiał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 3 Sierpnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2010 IMO nie znam sie ale to raczej miał być żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.