Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir vs. Juicy 7

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Avidy Elixir w moim Unibike Expert i niestety po dzisiejszej glebie - ja zaliczyłem OTB a rower uderzył kierownicą o asfalt aż się zgięła z jednej strony - zauważyłem, że żeby hamulce zaczęły reagować na nacisk na klamkę muszę ją docisnąć do samego końca.

Ktoś wie co się mogło stać?? Dodam, że na pierwszy rzut oka wszystko jest w porządku - linki są na swoich miejscach, nie ma wycieków itp.

Niestety obydwa, tak jakby uderzenie w kierownicę (która pod jego wpływem się przekręciła i skrzywiła z lewej strony) to spowodowało. Wcześniej miałem wrażenie, że do momentu upadku działały dobrze ale to moje pierwsze tarczówki więc nie dam głowy...

Tak czy siak jadę jutro z rowerem do serwisu więc mam nadzieję, że sobie poradzą.

• 2 tygodnie później...

co do tematu hamulcow, uwazam ze pod wplywem wstrzasu powietrze dostalo sie do ukladu hamulcowego, w ktorym miejscu - mysle ze w obrebie polacznie przewodu z klamka.

Jeżeli to chodzi o mój przypadek to dokładnie tak było - układ został odpowietrzony i hamulce są jak brzytwy, a i kierownik hamuje z większym wyczuciem ;)

A ja kupiłem jakiś miesiąc temu J7, tarcze jakie im się trafiły to oryginalne Shimanowskie pozagrupowe. Początkowo siła hamowania była beznadziejna i do tego piszczały i piały. Z czasem zrobiły się boskie. Zastanawiałem się nad zakupem Elixirów, jednak tylko ze względu na ich walory kolorystyczne, których J7 nie oferowały. Na chwilę obecną:

1. Uważam to za dobry wybór, gdyż J7 zapewne są i tak ponad mój styl jazdy (wydaje mi się, że spora część osób nie potrzebuje aż tak niebotycznej siły, ja na bank nie).

2. Nie mogę się doczekać kiedy będę mógł na nich jeździć (jak widać siły im nie brakuje, pewnie mi umiejętności i obycia również - efektem jest złamany obojczyk po OTB).

Jedyne co mnie trochę zastanawia i lekko denerwuje, to to, że Juicy są wycofana i coraz rzadziej można je spotkać w sklepach, co z czasem będzie owocować brakiem części, niechęcią serwisu. Choć pewnie daleka droga do tego.

• 3 tygodnie później...

Na podstawie wątku decyzja podjęta - kupuje Elixiry CR - może podpowiecie gdzie w tej chwili można je w rozsądnej cenie kupić i z gwarancją? Najtaniej wydaje się że znalazlem w Cykloturze za 1011,50 komplet przód/tył tarcze 160mm. Ktoś gdzieś widział taniej od pewnego sprzedawcy?

Pociągnę jeszcze temat tutaj, hamulce zamówione wczoraj a dziś już na rowerze :P - napiszcie mi dobrzy ludzie jeszcze czy oliwki do skracania przewodów są takie same w elixirze jak w juicy? Bo przewody są zdecydowanie za długie i trzeba ciąć, spróbuję sam to zrobić - mam oryginalny zestaw do odpowietrzania avid kupiony hmm jakieś 1,5 - 2 lata temu, jest tam komplet do skracania przewodów ale nie chciałbym rozbabrać hamulca i stwierdzić, że to nie pasuje.

Zalozylem hamulce elixiry r i podczas hamowania tylne kolo mi dzwoni. Tarcza jest dokrecona. Nie podoba mi sie ten dzwiek. Mozna to jakos wyregulowac?

Zalozylem hamulce elixiry r i podczas hamowania tylne kolo mi dzwoni. Tarcza jest dokrecona. Nie podoba mi sie ten dzwiek. Mozna to jakos wyregulowac?

juz nieaktualne. Wyczytalem zeby zmienic tarcze na xt i problem powinien zniknac.

Mam to samo w obu tarczach ;) Woda w rurach to idealne określenie, ale to nie zawsze i nie ma chyba jakiegoś stałego czynnika przez który by się to działo. Moje hamulce też się docierają. Poza tym z tyłu mam ABS pomimo prostej tarczy coś ociera albo kij wie co...tak jakby mi kamień wlazł tam i ocierał. No a z przodu mam pokrzywioną tarczę...

No cóż, po przejechaniu ponad 150km na nowych Elixirach CR mam piękne odgłosy przy hamowaniu - jak woda w rurach :whistling: - niestety i mnie to też trafiło. Przeczytałem ten wątek: http://www.forumrowerowe.org/topic/71147-hamulce-elixir-r-wibracje-i-wycie/page__st__40 ale on raczej traktuje o całych wibracjach roweru - to już zupełne przegięcie jak dla mnie. Czyli co kupiłem sobie świetne Elixiry za 1000 zł i teraz muszę w odtwarzać mp3 zainwestować, żeby ich hamowania nie słuchać??

Edit: i jeszcze taki wątek znalazłem o wibracjach, rezonansie itp. serii Elixirów: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=425196

• 2 tygodnie później...

Ultimate to bardzo dobre hamulce. Wadą może być karbonowa klamka, jeżeli ktoś często się przewraca.

Aby zmienić klocki trzeba zdjąć zacisk. Ale przecież w elixirach też trzeba. Bo jak rozepchniesz tłoczki? Nożykiem :devil: ?

Wow a to to ciekawe rzeczy piszesz.Sam jeszcze nie próbowałem,ale wydawało mi się,że parę razy spotkałem się z opisem zalet Eliksirów CR,że przy wymianie klocków nie trzeba odkręcać i zdejmować zacisków. Czyzbym coś źle zrozumiał?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...