Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir vs. Juicy 7

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyliłeś się, ale nie tak do końca. Otóż jeżeli mamy za dużo płynu w układzie, po podczas wkręcania tego pokrętła zmniejsza się przestrzeń w której pływa płyn. Przez to następuje wzrost ciśnienia i stałe, lekkie wysunięcie tłoków. Czyli nie dość, że skracamy skok jałowy w klamce, to jeszcze przybliżamy klocki - skok drastycznie maleje, klamka mocno się utwardza, a uszczelka na tłoczku dostaje w D. aż miło.

Andrew mam w juicy 7 pokrętło skręcone na maxa tak aby skok klamki był jak najmniejszy, sugerujesz że jest to zbyt destrukcyjne dla zacisku?

Andrewowi chodziło o uszczelkę w klamce a nie w zacisku. Do tego J7 sporo różni się od Elixirów. Są dużo bardziej wytrzymałe i nawet jeżeli będziesz miał regulację skręconą na maxa to nie zrobi to na hamulcu większego wrażenia. Do tego w Juicy można mieć trochę więcej płynu niż normalnie, ale tylko w tedy, gdy klocki będą mocno zużyte. Ich konstrukcja jest pancerna w porównaniu do Elixirów, gdzie tłoczki są wykonane ze słabych plastików. Nie musisz się o nie obawiać.

Rulez - gdzie dostałeś osobno elementy?

Nigdzie <_<

Miałem Juicy 7 kupiłem Elixiry CR z opcją zamiany w sklepie standardowych tarcz na CL.

Następnie zostawiłem klamki Juicy i załozyłem resztę :)

PS

Jak to działa w terenie jeszcze nie testowałem, na sucho OK.

• 4 tygodnie później...

Witam wszystkich,

mam zamiar przesiąść się na tarczówki i w moim zainteresowaniu są Avidy Elixir R (wersja z 2010r).

Poczytałem nieco forum, łącznie z tym wątkiem - i doszedłem do wniosku, że to chyba na tę chwilę dla mnie najlepszy wybór - muszę mieć hamulce z regulowaną odległością klamki od kierownicy, bo mam małe dłonie i muszę sobie je dokładnie dopasować. Chciałbym się Was zapytać i upewnić - czy te hamulce mają to o co mi chodzi (dokładnie ta regulacja) czy to co opisuje producent to jest jeszcze jakaś inna regulacja?

Wyczytałem także, że podobno wersja CR posiada "czerwoną" regulację w klamkach, która jest elementem nierozdzielnym i niestety w razie kłopotów jest niewymienna - czy z wersją R 2010 są podobne problemy z jakimiś elementami?

i na koniec czy Wy, jako fachowcy w tej dziedzinie, możecie polecić Elixir R 2010 (160mm) do w miarę spokojnego MTB/XC po Jurze i od czasu do czasu w góry dla gościa o wadze 65kg? czy może jednak wybrać jeszcze coś innego? (tylko koniecznie z regulacją odległości klamki od kierownicy)

pozdrawiam, Łukasz.

Ja już nauczyłem się naprawiać nienaprawialne pokrętło regulacyjne, więc nie ma czego się obawiać.

R kosztuje 400zł, a CR - 500zł. Jakbym teraz miał wybierać, to wziąłbym CR. W razie awarii sam naprawię w 15 minut :)

Racja, nie jestem tylko pewien czy te CRki są mi niezbędne - na komplecie to już jest 200zł, a mi zależy głównie na dobrej jakości hamulcach i regulacji klamki od kierownicy - przypuszczam, że tego skoku w CRkach i tak nie będę często ustawiał i nie wiem czy jest sens za to specjalnie dopłacać. Skłaniam się bardziej ku R 2010 - no chyba, że CR posiadają coś więcej niż regulację skoku klamki?

Przed zakupem chciałem się u Was upewnić czy nie ma z tymi Rkami 2010 jakiś większych problemów i jak one wypadają na tle innych modeli - starsze posty raczej nie są zbyt przyjemne dla całej serii Elixir.. ;-) Teraz już poprawiła się jakość i bezawaryjność?

kupilem do przodu CR, i nie zaluje, rewelacyjnie dzialaja, docieranie trwalo jakies 200km. generalnie nie rozumiem tej calej nagonki na klamki z kosmiczna regulacja, przeciez to tylko chwyt marketingowcow. kazda klamke mozna ustawic dokladnie tak jak sie chce kwestia cierpliwosci, poza tym gdy zrobisz to raz juz wiecej nie dotykasz regulacji.

jesli chodzi o same CRki regulacja w moim przypadku polegala jedynie na skroceniu przewodu, reszta pozostala jak w stock'u - skok klamki jest ok, odsuniecie od kiery rowniez optymalne. a sila hamowania za######ista, nie ukrywam rowniez, iz patent w postaci wyciagania klockow gora jest spoko, jednak spokojnie moglbym bez tego przezyc :>

co do rozmiaru tarczy 160mm jest optymalne przy mojej wadze 75km, spokojnie wytrzymuja 45min zjazdy z reka na hamulcu, bez zadnego negatywnego wplywu na sile hamowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...