Zbyhoo Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 pokrętło regulacji odległoci klamki należy "rozruszać" kluczem imbusowym od wewnątrz klamki. bo jak jest jakiś brud to się zacina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Do kręcenia czerwonym pokrętłem nie należy luzować żadnej śruby. Przecież to port do odpowietrzania! Po prostu trzymaj przewód ręką i wtedy kręć pokrętłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moonspell79 Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Dzięki za odpowiedzi. Czyli podsumowując, przekręcając czerwone pokrętło i trzymając przewód mogę zwiększyć odległość pomiędzy klockami, a tarczą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 21 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Czerwone pokrętło nie ma wplywu na odległość klocków od tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 A to przepraszam czerwone pokrętło na obrazku? moonspellowi chyba o to chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 No to jeszcze raz napiszę - to czerwone pokrętło nie reguluje odległości klocków od tarczy. Ono służy do regulacji jałowego skoku klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Mam wersję R wiec po prostu moja widza opierała się na tym co w necie przeczytałem. Jednak się pomyliłem. czyli w CR nie ma czegoś takiego jak odległość klocków od tarczy ale długość skoku jałowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 22 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Pomyliłeś się, ale nie tak do końca. Otóż jeżeli mamy za dużo płynu w układzie, po podczas wkręcania tego pokrętła zmniejsza się przestrzeń w której pływa płyn. Przez to następuje wzrost ciśnienia i stałe, lekkie wysunięcie tłoków. Czyli nie dość, że skracamy skok jałowy w klamce, to jeszcze przybliżamy klocki - skok drastycznie maleje, klamka mocno się utwardza, a uszczelka na tłoczku dostaje w D. aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakubas Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 od miesiąca użytkuję wersję CR i jestem zaszokowany ich mocą - choć tylna oponka potrafi się troszeczkę ruszać na zaciśniętych zjazdach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Jeśli nie masz zbyt duzej ilości płynu w układzie to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Andrew mam w juicy 7 pokrętło skręcone na maxa tak aby skok klamki był jak najmniejszy, sugerujesz że jest to zbyt destrukcyjne dla zacisku? Andrewowi chodziło o uszczelkę w klamce a nie w zacisku. Do tego J7 sporo różni się od Elixirów. Są dużo bardziej wytrzymałe i nawet jeżeli będziesz miał regulację skręconą na maxa to nie zrobi to na hamulcu większego wrażenia. Do tego w Juicy można mieć trochę więcej płynu niż normalnie, ale tylko w tedy, gdy klocki będą mocno zużyte. Ich konstrukcja jest pancerna w porównaniu do Elixirów, gdzie tłoczki są wykonane ze słabych plastików. Nie musisz się o nie obawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 No a ja od dzisiaj mam hybrydę - klamki Juicy 7 + zaciski Elixir CR + tarcze CleanSweep X Centerlock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 Bardzo fajny komplet. A jak to wszystko działa ?? Jaki skok ?? Jaka siła i modulacja w porówniu do J7 i Elixira jako osobnych hamulców ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Rulez - gdzie dostałeś osobno elementy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchido Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Sugerujecie ze jak dolalem wiecej plynu do tylnego hamulca to wplynelo to na to ze szybciej go rozwale?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 to że dolałeś nie znaczy, że coś się stanie - mogłeś mieć za mało płynu. Radzę na nowo zalać odpowiednią ilością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 Rulez - gdzie dostałeś osobno elementy? Nigdzie Miałem Juicy 7 kupiłem Elixiry CR z opcją zamiany w sklepie standardowych tarcz na CL. Następnie zostawiłem klamki Juicy i załozyłem resztę PS Jak to działa w terenie jeszcze nie testowałem, na sucho OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smeagul Napisano 23 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2010 to że dolałeś nie znaczy, że coś się stanie - mogłeś mieć za mało płynu. Radzę na nowo zalać odpowiednią ilością. Pytanko: Jaka to jest "odpowiednia ilość płynu"? Może ja tez mam za mało.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel1315 Napisano 26 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Pytanko: Jaka to jest "odpowiednia ilość płynu"? Może ja tez mam za mało.. Odpowiednia jest w tedy, gdy w układzie nie ma powietrza, a tłoczki w zacisku są wciśnięte na maxa. Chyba, że masz bardzo zużyte klocki, to w tedy można dolać trochę DOTa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 27 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 Rulez Skrobnij coś w dziale testy jak już trochę pojeździsz bo to ciekawa sprawa jak będą się spisywać te hamulce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 19 Maja 2010 Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Ceny Elixirów w Cykloturze wróciły do normy, można śmiało kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotDog Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Witam wszystkich, mam zamiar przesiąść się na tarczówki i w moim zainteresowaniu są Avidy Elixir R (wersja z 2010r). Poczytałem nieco forum, łącznie z tym wątkiem - i doszedłem do wniosku, że to chyba na tę chwilę dla mnie najlepszy wybór - muszę mieć hamulce z regulowaną odległością klamki od kierownicy, bo mam małe dłonie i muszę sobie je dokładnie dopasować. Chciałbym się Was zapytać i upewnić - czy te hamulce mają to o co mi chodzi (dokładnie ta regulacja) czy to co opisuje producent to jest jeszcze jakaś inna regulacja? Wyczytałem także, że podobno wersja CR posiada "czerwoną" regulację w klamkach, która jest elementem nierozdzielnym i niestety w razie kłopotów jest niewymienna - czy z wersją R 2010 są podobne problemy z jakimiś elementami? i na koniec czy Wy, jako fachowcy w tej dziedzinie, możecie polecić Elixir R 2010 (160mm) do w miarę spokojnego MTB/XC po Jurze i od czasu do czasu w góry dla gościa o wadze 65kg? czy może jednak wybrać jeszcze coś innego? (tylko koniecznie z regulacją odległości klamki od kierownicy) pozdrawiam, Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 20 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Ja już nauczyłem się naprawiać nienaprawialne pokrętło regulacyjne, więc nie ma czego się obawiać. R kosztuje 400zł, a CR - 500zł. Jakbym teraz miał wybierać, to wziąłbym CR. W razie awarii sam naprawię w 15 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotDog Napisano 20 Maja 2010 Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Ja już nauczyłem się naprawiać nienaprawialne pokrętło regulacyjne, więc nie ma czego się obawiać. R kosztuje 400zł, a CR - 500zł. Jakbym teraz miał wybierać, to wziąłbym CR. W razie awarii sam naprawię w 15 minut Racja, nie jestem tylko pewien czy te CRki są mi niezbędne - na komplecie to już jest 200zł, a mi zależy głównie na dobrej jakości hamulcach i regulacji klamki od kierownicy - przypuszczam, że tego skoku w CRkach i tak nie będę często ustawiał i nie wiem czy jest sens za to specjalnie dopłacać. Skłaniam się bardziej ku R 2010 - no chyba, że CR posiadają coś więcej niż regulację skoku klamki? Przed zakupem chciałem się u Was upewnić czy nie ma z tymi Rkami 2010 jakiś większych problemów i jak one wypadają na tle innych modeli - starsze posty raczej nie są zbyt przyjemne dla całej serii Elixir.. ;-) Teraz już poprawiła się jakość i bezawaryjność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 kupilem do przodu CR, i nie zaluje, rewelacyjnie dzialaja, docieranie trwalo jakies 200km. generalnie nie rozumiem tej calej nagonki na klamki z kosmiczna regulacja, przeciez to tylko chwyt marketingowcow. kazda klamke mozna ustawic dokladnie tak jak sie chce kwestia cierpliwosci, poza tym gdy zrobisz to raz juz wiecej nie dotykasz regulacji. jesli chodzi o same CRki regulacja w moim przypadku polegala jedynie na skroceniu przewodu, reszta pozostala jak w stock'u - skok klamki jest ok, odsuniecie od kiery rowniez optymalne. a sila hamowania za######ista, nie ukrywam rowniez, iz patent w postaci wyciagania klockow gora jest spoko, jednak spokojnie moglbym bez tego przezyc :> co do rozmiaru tarczy 160mm jest optymalne przy mojej wadze 75km, spokojnie wytrzymuja 45min zjazdy z reka na hamulcu, bez zadnego negatywnego wplywu na sile hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.