mati199 Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Już prawie pół światowego peletonu zawodowego XC ma grupę Sram XX a w niej Elixir. Wiadomo lepszy niż R czy CR ale konstrukcja ta sama. Ile razy trzeba będzie to jeszcze klepać ? Masz sponsora - dostajesz takie, a nie inne hamulce, sam o niczym nie decydujesz. Dlaczego praktycznie nikt z "peletonu" nie jeździ na R1 ? Bo co złe są, słabe czy ciężkie ? Mając prawie 8 stów na Elixiry do wyboru dochodzą K24 . . . I tu wybór się utrudnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micusek Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 To zależy jeszcze kto na jaki kolor poluje Teraz dziwne rzeczy też się dzieją - na allegro zestaw R'ek za 750 a na cykloturze po 425z 5'ki które są chyba gorsze .. wychodzi 100 zl drożej... o sorry, jest jedna pozycja srebrnych R za 377, tylko ze srebrny mi nie pasuje ... i to jest tylko przód. Czekam juz teraz do powrotu do domu ze świąt i robię zakupy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Taa, kto by się jeszcze kolorem przejmował . . . Pod koniec roku na rynek wchodzi Elixir 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drwal44 Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Mam pytanie.Czy hamulce Avid Code 5 to dobry sprzet?Maja jakies wady? Sa w dosc atrakcyjnej cenie w Chainreaction(55%taniej) Moze ktos uzytkuje i moze sie podzielic spostrzezeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drwal44 Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Mam krotkie zwiezle pytanie...czy wedlug ciebie powinienem zalozyc nowy temat? Jest to temat o Avid wiec sie podpinam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 A do czego ci te hamulce? Bo to strasznie ciężki sprzęt, ale za to piekielnie mocny. Jest to typowy sprzęt do Enduro, AM czy DH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drwal44 Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Zwyczajne XC.Ale duzy facet jestem 192cm i 110kg wagi . Nie sa mi az tak bardzo potrzebne ale sa w cenie J3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Ile razy trzeba będzie to jeszcze klepać ? Masz sponsora - dostajesz takie, a nie inne hamulce, sam o niczym nie decydujesz. Fakt, masz 99% racji, mój błąd A 1% wynika z tego że jednak SRAM nie wypuścił by bubla na rynek PR0, by się nie ośmieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitUSER Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Drwal Jakie masz teraz hamulce? Jak już to może weź tylko na przód Code. Bo Code to jedne z silniejszych hamulców i do XC to będzie straszna moc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTB94 Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Wystarczyły by Avid Elixir R lub jak chcesz więcej wydać CR np. 185/185 lub jeszcze większe 205/185. Zgodzę się z Tobą mitUSER że to będzie za duża moc. Lepiej większe tarcze dać do elixir ów i będziesz zadowolony Podzro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drwal44 Napisano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 Teraz mam Hayes Nine z tarczami 160. Co do Code to wiem ze duza moc ale jest kopmlet za 150£ z tarczami 160.Juicy 3 moge miec juz za 100£. Co do Elixir to wychodza duzo drozej.Zastanowie sie jeszcze. Dzieki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 Elixiry R z tarczami też kosztują 150Ł, w czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drwal44 Napisano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2010 No wlasnie waga u mnie nie gra duzej roli.Szukam bardziej niezawodnosci w hamulcach. Zastanawiam sie jeszcze nad Elixir R i Elixir 5.Jest jakas znaczaca roznica miedzy nimi? Przy mojej wadze ponad 110kg teraz nawet 115kg(zima ),moje Hayes 9 przy dluzszym hamowaniu szybko sie przegrzewaja(160cm tarcze MudCutter) Szczerze powiem ze nie chce stosowac tarcz wiekszych od 160,wiec myslalem o Avid Code na tarczach 160 powinno mnie zatrzymywac skuteczniej. Jeszcze maly problem w Elixirach to ten bialy lub srebrny kolor klamek i zaciskow.Wolalbym wszystko czarne jak Code.(taki kaprys). Ale intensywnie czytam o wszystkich modelach.Do tygodnia musze podjac decyzje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moonspell79 Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Śledzę ten wątek i przeczytałem wiele dobrego o Elixir'ach CR - sile i modulacji. A jak wygląda sprawa regulacji zacisku po wyjęciu i włożeniu koła, np przy wymianie przebitej dętki? Czy trzeba centrować zacisk standardowo, czyli odkręcić zacisk, zacisnąć hamulec i wtedy przykręcić zacisk? Czy są może jakieś inne sposoby zrobienia tego bez narzędzi na trasie np. zawodów? Pytam, bo obecnie mam Magure Louise i mam sporo z tym kłopotów. Dzięki i pozdrawiam: Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Raczej trzeba to zrobić po każdym wyjęciu koła (chyba że masz sztywną oś) ale jest to tak proste, że nie sprawia problemu - zacisk odkręca się tym samym kluczem co zaciski kół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Raczej trzeba to zrobić po każdym wyjęciu koła (chyba że masz sztywną oś) ale jest to tak proste, że nie sprawia problemu - to są jakieś żarty czy co? jakaś prowokacja? Przecież jak wyjmujesz koło to zacisku hamulca nie regulujesz. Robisz to raz na początku a potem tylko starannie i delikatnie wkładasz i wykładasz koło. By nie krzywić tarczy.. Przecież gdybyś regulował za każdym razem tak robił to śruby by prędzej czy później sie zajechały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moonspell79 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Znam osoby, które potrafią wyjąć koło, włożyć i tarcza nigdy nie obciera. Pytałem jak oni to robią, dostałem odpowiedź, żeby zawsze zaciskać koło z tą samą siłą i motylek wychylony w tą samą stronę (bo lubią się krzywić). Z moimi Magurami problem polega na tym, iż jak przykręcam srubki od zacisku hamulca, to zacisk ten lubi się przesunąć i wtedy obciera. Może warto podłożyć podkładki pod śruby? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 No wlasnie waga u mnie nie gra duzej roli.Szukam bardziej niezawodnosci w hamulcach. Zastanawiam sie jeszcze nad Elixir R i Elixir 5.Jest jakas znaczaca roznica miedzy nimi? Przy mojej wadze ponad 110kg teraz nawet 115kg(zima ),moje Hayes 9 przy dluzszym hamowaniu szybko sie przegrzewaja(160cm tarcze MudCutter) Szczerze powiem ze nie chce stosowac tarcz wiekszych od 160,wiec myslalem o Avid Code na tarczach 160 powinno mnie zatrzymywac skuteczniej. Jeszcze maly problem w Elixirach to ten bialy lub srebrny kolor klamek i zaciskow.Wolalbym wszystko czarne jak Code.(taki kaprys). Ale intensywnie czytam o wszystkich modelach.Do tygodnia musze podjac decyzje.. no właśnie Twoja waga gra rolę nawet jeśli wstawisz jakiś inny topowy niezawodny hamulec, to nadal przy długim zjeździe taki mały kawałek metalu (zacisk) i taki mały kawałek tarczy (160mm) nie będą w stanie odprowadzić tak dużej ilości ciepła i się przegrzeją (i będą gorzej hamowały). dlatego pierwszą rzeczą którą możesz zrobić (i która nie będzie droga), to wstawienie większej tarczy z przodu. co do obcierania klocków i tarczy, wyjmowałem przednie koło kilka razy (transport) i nigdy potem nic nie regulowałem i nic nie obcierało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moonspell79 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 co do obcierania klocków i tarczy, wyjmowałem przednie koło kilka razy (transport) i nigdy potem nic nie regulowałem i nic nie obcierało razorjack. A jaki hamulec masz z przodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 xtr 07, regulowany za pomocą podkładek (cienkich metalowych blaszek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psiezul Napisano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam, podczepię się troche pod temat. A jak się ma Avid elixir R do Formula RX ? Może ma ktoś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchido Napisano 14 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam, kiedys mialem problem z moim elixirem r na tylnym kole i dopiero w ostatni czwartek dowiedzialem sie ze slaba moc byla spowodowana poprostu brakiem malej ilosci plynu po dolaniu go w serwisie nie moge wyjsc z podziwu do teraz moc wzrosla 1,5 raza i jest w 98% porownywalna z przednim bo przymiarke trzeba robic wiec jesli klamka porusza sie za bardzo to oznacza ze jest za malo plynu taka mala uwaga dla wszystkich . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moonspell79 Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Podłącze się pod temat. Od kilku dni używam nowych Elixir CR. Hamulce dotarłem i moc jest całkiem niezła, ale mam problem z ustawieniem zacisku z tyłu. Klocki są tak blisko, że nie mogę ustawić tak, by nie obcierało - całkiem mocno. Z przodu klocki są lekko oddalone od tarczy więc nie ma problemu. Czy regulacja czerwoną śrubą baryłkową, zwiększa się odległość klocków od tarczy? Próbowałem, ale przerwa się nie zwiększa. Maciej jakieś pomysły? Dzięki i pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Specjal Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Moonspell79 - to czerwone pokrętło baryłkowe u mnie chodzi i reguluje bez problemu. Trzeba tylko poluzować śrubę, bo inaczej razem z pokrętłem przekręcają się przewody hamulcowe. Gorzej jest z tymi pokrętłami do regulacji odległości klamki od kierownicy. Chodzą tak ciężko (a właściwie w ogóle nie chodzą), że chyba jakiś kombinerek trzeba by używać, ale wolę nie próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moonspell79 Napisano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2010 Specjal tu chyba leży problem, próbowałem kręcić bez odkręcania tej śrubki na czerwonym pokrętle i faktycznie kręciło się razem z przewodem. Dziś spróbuję ponownie. Pokrętło do regulacji odległości klamki u mnie też chodzi ciężko, ale udało mi się ustawić tak jak lubię czyli dość twardy hamulec. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.