Rulez Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Banjo kosztuje 10.99 $ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ja nie wiem, po co te kombinacje, skoro Juicy 7 jest za 99 $ http://www.pricepoint.com/detail/12963-115_AVDJ73-3-Parts-158-Brakes/Disc/Avid-Juicy-7-Disc-Brake---160mm-2009.htm ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ale my chcemy zacisk Elixir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Pare pytanie ktore dobrze by bylo gdyby znalazly odpowiedz: Sila i modulacja elixirow wynika z klamki czy zacisku badz obydwie rzeczy naraz? Ile warzy klamka/zacisk elixira R oddzielnie w porownaniu do J7 - 2009? Gdzie dostac same klamki do J7 2009? Ewentualnie jutro zadzwonie do harfy aby znac cene PL? I wkoncu czym roznia sie klamki w J7 w zaleznosci od rocznika bo juz mam metlik! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldbloom Napisano 23 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Info z google: 1. Juicy + Elixir kombo 2. Dosyć rzeczowe porównanie 3. Coś o nierówno wysuwających się tłoczkach w Avidach ogólnie Niewiele, ale będę szukał dalej. W tej chwili nie wiem co zrobić - sprzedać CRy, zostać tylko przy zaciskach, czy wziąć J7 z USA? Choć te rozwiązanie z klamką J7 wydaje się logiczne, nie jestem przekonany czy na pewno da się absolutnie bezboleśnie połączyć te hample (np. Pad Adjust) - potrzeba więcej info... Co do pytań Sorcerera - jakoś tak mi się utrwaliło, że siła Elixirów wynika z klamki, nie wiem dlaczego. Z tego, co zdążyłem jednak wyczytać, rzeczywiście chodzi o różnice w budowie zacisku. Klamka Elixirów (dzięki Taper Bore) jest za to na pewno lżejsza. Patrz : http://autobus.cyclingnews.com/tech.php?id=tech/2008/reviews/avis_elixir_cr08 . Waga poszczególnych części nie udało mi się jeszcze znaleźć Aha: Połączyłem niedawno klamkę od Juicy3 z zaciskiem Elixira (pozdrowienia dla Goldblooma ). Chciałoby się powiedzieć "no problem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xformx Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Jeśli już o hybrydach piszecie to tu jest takie połączenie zrobione na życzenie w Harfie tyle, że tu jest klamka od elixira + zacisk ultimate : http://www.allegro.pl/item947759960_avid_elixir_ultimate_gold_polecam.html Więc różne hybrydy można pewnie tworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 7 Marca 2010 Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Pozbywam sie xt i padło na elixiry. Można już brać bez obaw o jakies wady elixirów 5/R? bo doszły do mnie słuchy że jakieś problemy były.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eland Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Witam, przeczytałem cały temat i ciągle się zastanawiam co wybrać: juicy 7 czy elixir R? cena identyczna, czy któryś z nich ma dużą przewagę nad drugim, że wybór jest bezdyskusyjny? czy oba są tak porównywalne, że wybór jest kwestią bardzo subiektywną? Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Elixir jest lepszy w działaniu, ale awaryjny. Juicy troche słabiej hamuje, ale awarie zdarzają się znacznie rzadziej. Decyzja jest tak trudna, że ja mając pod ręką elixiry CR i Juicy 7, znając ich budowę i działanie - nie jestem jednoznacznie stwierdzić co lepsze. Ale w związku z obniżką cen części zamiennych - CHYBA skłaniam się ku elixirom... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Potrzebuje szybkie info. Jaka jest realna roznica wagowa miedzy Avid CR klamka Alu Avid CR klamka Carbon ? Nigdzie nie moge znalezc info Oraz czy ktos moze stwierdzic czy zdjecia pod opisem na tej stronie przedstawiaja Avid Elixir R z karbonowa klamka (zdjecia rzeczywiste) Elixir R carbon? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Klamka ze zdjęcia jest wg mnie karbonowa, po pierwsze wykończenie bardzo przypomina tą z Cr Mag a po drugie miksów srebrny korpus, czarna klamka chyba nie ma Co do wagi, konkretnie nie odpowiem ale jeżeli magnezowe klamki z R1 ważą ~26g, to aluminiowe będą ważyć ~41g (gęstość 1,7 i 2,7g/cm3). Karbonowe klamki z R1 ważą 18g, także różnica wynosi 23g. Wyniki będą porównywalne w Elixirach, wg mnie nie warte zachodu (czyt. 120zł ). Z resztą w katalogu Avid dla zwykłej R podaje wagę 375g, a dla R Carbon 365g co by się mniej więcej zgadzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Jesli bylyby biale R'ki z karbon klamka kto wie W kazdym razie czekam na CRC, pojawily sie komplety "R'ek" za 150f, pytanie ktory wariant kolorystyczny. Ciezki wybor bo w/g rozpisku moze mi brakowac +/- 100-120g do granicy 89xx, a wtedy to jest kombinowanie ostre bo na samych srubkach moze byc ciezko zbic ta mase, przy sporej ilosci niewiadomych jak siodlo i takie tam u mnie, wiec kazdy gram moze byc na wage zlota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gilgamesz Napisano 20 Marca 2010 Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Dziś po raz pierwszy miałem okazje potestować swoje nowe hample, czyli Eliksiry CR. Powiem tak w porównaniu z moimi poprzednimi Hayes Ryde to przepaść.Oczywiście na korzyść hamulców Avida.Oczywiście po jednej czy dwóch przejażdżkach trudno wyrokować o ich wytrzymałości,ale jesli chodzi o hamowanie to bajka.Przy mojej wadze (niestety po zimie 95 kg)tam gdzie w Hayes'ach hamowałem trzema,tu hamuje jednym palcem(tarcze 160 mm).Tam obcierało co jakis czas,tutaj nic nie trze.Nie odczuwam,że musze coś dotrzeć.Hamulec od razu po założeniu działa swietnie.Na razie wielki plus dla hampli Avida.Mam nadzieje,że tak bedzie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Wiem ze nie jest to temat dotyczace ultimate. Zastanawiam sie tylko, w jakim celu avid wypuscil nowa serie ultimate na 2010. Jeden aspekt tej decyzji jest zrozumialy, duza luka miedzy CR a XX, czy moze oprocz luki w produktach cos zmieniono w ultimate'ach na 2010? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Pokaż te Ultimate'y na 2010, na stronie srama zero info. Luki nie ma, jest CR, CR MAG i XX, wszystko w mniej więcej równych odstępach cenowo-wagowych. I mega bezsensem byłoby zmieniany hampla po 4 latach produkcji, gdy na rynku już jest następca... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Sa zarowno na polskim allegro, oraz na ebayu w cenie 250$ wiec rewelacyjnie niska cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 http://cgi.ebay.com/2010-New-Avid-Juicy-Ultimate-Hydraulic-Disc-Brakes-160_W0QQitemZ320507625493QQcmdZViewItemQQptZCycling_Parts_Accessories?hash=item4a9fbe4015 to? Ja tam różnic nie widzę poza tym, że to jakiś oem z alu klamkami. Koleś sobie dopisał "model 2010" i tyle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 29 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 W cyklo Elixir R za 475zł. To dopiero przegięcie. Jak widać, z serii Juicy zostanie J 3.5. O siódemkach można zapomnieć. Ciekawe skąd ten nagły wzrost cen.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Zostaje hermesbike ze swoja gwarancja oraz CR z para za 150f (650zl max) czyli mozna olac cyklo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Marca 2010 Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Tańsze ElixiryR : http://www.rowerowy.com/czesci/hamulce/avidelixir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Elixiry. Ja i paru moich znajomych je ma, zarówno wersje R jak i CR i jeszcze nikt nie narzekał na awaryjność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Przecież już jest taki temat i ma ponad 20 stron... szukanie nie boli! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 3 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 W elixirze R może spieprzyć się tylko tłoczek w klamce, więc spokojnie można je kupować. Obecnie zestawy naprawcze są po 60zł, więc tragedii nie ma. Co innego CR - zbyt wiele ruchowych elementów, uszczelek. Głupio rozwiązany system regulacji skoku dźwigni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 naprawdę nie rozumiem, czemu się tak boicie elixirów? Ja mam dwa, wersja R. jak na razie bezawaryjna. Już prawie pół światowego peletonu zawodowego XC ma grupę Sram XX a w niej Elixir. Wiadomo lepszy niż R czy CR ale konstrukcja ta sama. Kto nie idzie do przodu ten się cofa Kupujcie te Elixiry, są mega mocne, ja używam jednego palca do hamowania nie ważne z jakiej góry i do tego bardzo łatwo dozować siłę ! PS: nie jestem związany w żaden sposób z Avidem, powiem więcej, sam musiałem kupić te hamulce za swoje pieniądze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Wiesz, ja mam Juicy 3, od wielu miesięcy kręcę tylko po Beskidach, naprawdę wymagających górach i również hamuję jednym palcem, nawet w awaryjnych sytuacjach nie sięgam po kolejny Przy cenie trójek ich awaryjność i problematyczność gra drugorzędną rolę. Jak mi padną całkowicie i nawet Andrew nie będzie potrafił ich ożywić to wtedy może się skuszę na Elixiry, ale prawdę mówiąc to po głowie chodzą mi Code Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.