mati199 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Drogi Kubusiu, Otóż się mylisz Co można dowiedzieć się ze strony Srama: PAD TYPE Sintered, Top-loading - Avid Elixir R, Avid Elixir CR PAD MATERIALS: Organic, alloy backed - Sram XX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 I do J5, choć co dziwne - niekoniecznie. Znajomy kupił rok temu nowe J5, miał ten sam sh*t co w J3 - żywiczne, inny kumpel kupił J5 zaraz po wyjściu tej nowszej klamki z przykręcaną obejmą (czyli z 2 lata temu) i miał metaliki. Jakość hamowania obu hampli zupełnie nie porównywalna...Co do J7 i wyżej potwierdzam, montowane są metaliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Może wraz z nową klamką przyszły metaliki ? I stąd różnica między Juicy 3 i 5. BO chyba niczym innym się nie różnią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Nie obchodzi mnie co piszę Sram na swojej stronie internetowej, fakty są takie że w moich Elixirach zamontowane były organiczne klocki. Dodatkowo wszystkie sklepy mają w swojej ofercie do elixirów tylko i wyłącznie oryginalne Avidowskie żywiczne klocki, Avid nie wyprodukował(a przynajmniej sklepy nie mają jeszcze dostępu) do oryginalnych klocków metalicznych. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 A czy to wazne... wkoncu i tak sie wymieni A przez ten temat przewinely sie jak pamietam z poczatku organiki w elixirach, wiec pewnie loteria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Nie widziałem jeszcze elixira z oryginalnie założonymi żywicami. Ten kto takie dostał, musiał mieć heble z pierwszych partii - dużo wcześniej czytałem na zachodnich forach, że ludzie dostawali w oryginale żywice. Hamulce z tych sklepów miały takie klocki : Halfords - metaliki Harfa hujnison - metaliki Cyklotur - metaliki Oczywiście , że sklepy mają dostęp do klocków metalicznych. Mogę nawet pojechać jutro na robotniczą i zrobić fotkę metalików. Każdy sklep partnerski może zamówić metaliki z harfy. I na dodatek w tej samej cenie co organiki. A co do J5 i organików - bywało tak, niestety :/ BTW. wiecie, że klamka J3(dzielona) jest zupełnie różna od J5(dzielonej) w środku? Nowocześniejsza konstrukcja J5 została tak zmodyfikowana, by można było zamontować bebechy z J3, bez możliwości upgradu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati199 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Czyli co J3 i J5 to zupełnie inne hamulce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 24 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Oczywiście że całkowicie inne, aczkolwiek jest grupa osób która tylko po wyglądzie stwierdza że to to samo...nie mając nigdy wcześniej porównania obydwu hamulców. Andrew Przyjrzałem się teraz dokładniej i faktycznie z tyłu w Elixirach są metale. Dałbym sobie głowę uciąć że na przodzie miałem organiki, niestety już je zmieniłem na pół metale Zeita, hamują bardzo porównywalnie z poprzednimi klockami. Dla jakich klocków typowe jest nachodzenie wodą i straszne piszczenie przy dużej wilgotności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Kubus18 na mokro piszczą właśnie metaliki avida. Ale wodą to one nie nachodzą. A co do różnic między J3 i J5 - powiedziane już zostało tyle na ten temat, że niepotrzebnie zaczynałem oftop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 25 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Klocki z dopiero co rozpakowanego Elixira z Cykloturu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2009 Czyli metaliki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 24 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 A co powiecie o tej wersji Elixirów? Główna różnica to brak banjo, pokrętła w klamce (do czego ono służy?) i kolor. Czy w Xtrabike dostaję polską gwarancję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 24 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2009 Brak banjo i pokrętła w klamce (do regulacji odległości klamki od kiery) to cechy Elixira 5. W xtrabike nie dostaniesz polskiej gwarancji. Naprawdę warto oszczędzić te 50zł i kupić hamulce bez gwarancji i bez regulacji? Ja bym nie ryzykował. Już kiedyś zrobiłem taki biznes i gorzko tego żałowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 25 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2009 Zapomniałem wkleić linku http://allegro.pl/item857340286_hamulce_tarczowe_avid_elixir_5_p_185_t_185_bs.html . Czy ktoś może wie kiedy będzie następna dostawa Elixirów do Cykloturu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Timon - w marcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sorcerer Napisano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Ja dostalem odpowiedz ze jak dobrze pojdzie to poczatek lutego. Bo pytalem konkretnie juz o biale elixiry. Odpowiedz dostalem przed samymi swietami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Czyli metaliki Z ciekawości, z czego wnioskujesz? Z tego co kojarzę organiczne również mają złotą blaszkę. Jutro się dokładnie przyjrzę w sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyhoo Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Po literce "M" na klocku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 M jak mineral też może być Pokaż drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Jakie tarcze 203/180 polecacie do Elixirów? Nie muszą być tanie ani lekkie ale chciałbym się zmieścić w 300zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Z ciekawości, z czego wnioskujesz? Z tego co kojarzę organiczne również mają złotą blaszkę. Jutro się dokładnie przyjrzę w sklepie. Klocki organiczne wyglądają zupełnie inaczej. Blaszka ma inny kolor. Okładzina ma inny kolor. Oznaczenie jest inne. Nie mam wątpliwości, że to metaliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Housik Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 M jak mineral też może być Pokaż drugą stronę. Zwykłe są bez oznaczenia albo literą R (Resin - Żywica) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 No i żywiczne są na ciemnej blaszce, a metaliki są na miedzianej (tak naprawdę miedziowanej, bo jest ona stalowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus18 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Kupiłem właśnie oryginalne klocki Avida(ze sprężynką, instrukcją.... i nawet śrubką z zabezpieczeniem...), pół-metale i mają oznaczenie O, są na czarnej blaszce. Btw. zakładając że jestem gdzieś daleko od domu i właśnie skończyły mi się klocki, to da się ściągnąć sprężynkę i jeździć bez niej? Miałem Hayesy(z magnetycznym tłokiem) i tam okładziny można było wykończyć aż do blachy, w Avidach jest ta blaszka, przez którą zawsze trzeba trochę klocka wyrzucić do śmieci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalbike Napisano 24 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 A ja tak może trochę inne pytanie zadam. Czytałem już trochę zarówno o Juicy jak i o Elixirach. Że Elixiry przodują, to już wiem. Chciałbym abyście napisali czy z Juicy 7 będę w miarę zadowolony i czy ich siła i trwałość wystarczy pod mój użytek. Nie mam absolutnie żadnej wiedzy na temat tarcz hydraulicznych, do tej pory użytkowałem V-ki Alivio. Jeździłem głównie po płaskim i byłem bardziej zadowolony niż zawiedziony. Teraz zamierzam kupić nowy rowerek i zacząć uprawiać trochę ostrzejsze kolarstwo, ogólnie trudniejszy teren, maratony i XC od czasu do czasu. Moja waga to 65kg. Czy Juicy 7 w zupełności wystarczą? Pytam o nie, ponieważ zamierzam kupić gotowy rower, a zamontowane są w nim właśnie siódemki. Trochę się obawiam tego modelu, i ze względu na jego wiek, i że będę miał problem z częściami, serwisem itd, czy słusznie? Czy mogę spać spokojnie? Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.