Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir vs. Juicy 7

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Sorcerer, ale ja nie mówie o 5/7 tylko o Elixirze :)

To byla moja odpowiedz na twoje pytanie, widac ze nigdy nie handlowales(?).

Otoz sprzedawcy chca pozbyc sie towaru ktory im zalega z poprzednich sezonow, wkoncu seria JUICY jest juz(?) od kolo roku(?) nie produkowana, a elixir zastepuje juicy.

Dajac dobra cene za elixiry, pole manewru z pozbyciem sie juicy jest slabsza.

To troche tak jak sprzedawcy gdzies proponuja Ci cos na sprzedaz zamiast XX, czesto jest tak iz chca sie pozbyc zalegajacego towaru, po niekoniecznie ich wartosci rynkowej.

To byla moja odpowiedz na twoje pytanie, widac ze nigdy nie handlowales(?).

Otoz sprzedawcy chca pozbyc sie towaru ktory im zalega z poprzednich sezonow, wkoncu seria JUICY jest juz(?) od kolo roku(?) nie produkowana, a elixir zastepuje juicy.

Dajac dobra cene za elixiry, pole manewru z pozbyciem sie juicy jest slabsza.

To troche tak jak sprzedawcy gdzies proponuja Ci cos na sprzedaz zamiast XX, czesto jest tak iz chca sie pozbyc zalegajacego towaru, po niekoniecznie ich wartosci rynkowej.

Ostatnio nie miałem wywrotki i głowę mam całą ale nie mogę zrozumieć tego co tłumaczysz. Mam na sklepie zalegające stare Juicy i obniżając cenę na nowe Elixiry pozbędę się Juicy proponując je zamiast Elixirów czy jak? Wytłumaczcie mi to łopatologicznie.

Ostatnio nie miałem wywrotki i głowę mam całą ale nie mogę zrozumieć tego co tłumaczysz. Mam na sklepie zalegające stare Juicy i obniżając cenę na nowe Elixiry pozbędę się Juicy proponując je zamiast Elixirów czy jak? Wytłumaczcie mi to łopatologicznie.

Dajac dobra cene za elixiry, pole manewru z pozbyciem sie juicy jest slabsze.

Nie przeczytales uwaznie. Ewentualnie przyklad ponizej.

Masz wybor

Elixir R 2009/2010 za 800zl

Juicy 5 2007-2009 za 800zl

Co wezmie klient? I nie mowimy tu o super hiper oznajmnionych w temacie osobach bo dla nich cena to jest inny czynnik.

Prawda jest taka, ze wiekszosc osob wezmie elixiry i nie chodzi nawet o bezposrednia promocje juicy nad elixirami.

W przypadku

Elixir R 2009/2010 za 900zl

Juicy 5 2007-2010 za 800zl

Wieksza czesc klientow moze zdecydowac sie na juicy gdzie kryterium jest cena.

Idac dalej

Elixir R - 750zl

Juicy 5 - 550zl

Dla klientow dla ktorych cena gra mniejsza role, wezma elixira. Dla tych ktorych kryterium jest cena, wybiora Juicy.

Zreszta jest to proste i logiczne.

Generalnie cos nowe, jest lepsze niz stare, stad cena powinna byc adekwatna co wartosci rynkowej produktu ktora soba reprezentuje, a tutaj Juicy to juz jest niejako zabytek.

Podane ceny sa tylko przykladowe.

Sorcerer. Ale chcąc się pozbyć Juicy dlaczego dają takie ceny Elixirów, skoro w każdym innym sklepie są o 200 zł droższe. To chyba nie jest dobra polityka na pozbycie się Juicy, bo każdy klient, dla którego cena gra mniejszą rolę wybierze Elixira, przez co Juicy dalej będzie zalegać na magazynie. Ja tego nie rozumiem...

Dobrze to wyjaśniłeś Sorcerer.

Cyklo po prostu blokuje inne sklepy z ich Juicy na magazynie. Wszyscy idą po Elixiry do Cyklo a Juicy u konkurencji leżą i dobrze :rolleyes:

A co do gwarancji to nie ma żadnych problemów, pytałem :P

Sprawę ceny też wyjaśniłem, podobno cyklotur jest jednym z większych prodealerów wiec im łatwiej. No to tyle, pozdro :P

Cyklo po prostu blokuje inne sklepy z ich Juicy na magazynie. Wszyscy idą po Elixiry do Cyklo a Juicy u konkurencji leżą i dobrze wink.gif

No tak przy założeniu, że chcemy blokować Juicy u innych sprzedawców to oczywiście taką politykę rozumiem, ale zakładam, że również Cyklo ma Juicy i z pierwszej wypowiedzi Sorcerera zrozumiałem, że obniżyli ceny Elixirów żeby wyprzedać Juicy :rolleyes:. Ok ale już mniejsza o to.

Cyklo po prostu blokuje inne sklepy z ich Juicy na magazynie. Wszyscy idą po Elixiry do Cyklo a Juicy u konkurencji leżą i dobrze :excl:

W sumie to rozumiem.

No tak przy założeniu, że chcemy blokować Juicy u innych sprzedawców to oczywiście taką politykę rozumiem, ale zakładam, że również Cyklo ma Juicy i z pierwszej wypowiedzi Sorcerera zrozumiałem, że obniżyli ceny Elixirów żeby wyprzedać Juicy :(.

Zrozumiałem pierwszą wypowiedź tak jak Woytaky i to było dla mnie nielogiczne ...

Czyli wychodzi na to że Cyklo daje taka cenę, żeby Juicy zalegało u innych sprzedawców, ale u niego też będą się gorzej sprzedawać, bo większość wybierze Elixiry, przez co oni na nich będą zarabiać.

Gość R3surrection

ja już swoje kupiłem więc mi pasuje!

PS

dziwi mnie brak reakcji producenta? ogromną część rynku im psują, co również oczywiście mnie cieszy :excl:

ja z rabatem płaciłem ok 330zł za 1 hamulec!!! na allegro były po 400

dziwi mnie brak reakcji producenta? ogromną część rynku im psują, co również oczywiście mnie cieszy :excl:

Jak psuja czesc rynku? Ze elixiry sa dosc tanie?

Jedyna rzecza ktora sprzedawcy sobie psuja, to sztycznie zawyzajac cene Juicy, przez co bedzie ciezej sprzedac juicy idac dalej w las z czasem.

Jesli cena Juicy 5 bedzie na poziomie 400-450/500zl to wszystko moim zdaniem bedzie wtedy normalne.

Mozna isc dalej, co oznacza niska cena na juicy3/5/7 dla shimano, potwornie silna konkurencje, ktorej shimano bedzie ciezko dorownac.

Nawet ja skusilbym sie pewnie wtedy na te hample dla dziewczyny za jakis czas i pewnie tak bedzie, bo dobry hampel z odpowiednia ceną.

Srama to tak naprawde wali ile sprzedawcy wycenia juicy, towar poszedl, a oni maja kase z tego tytulu, bo towar raczej nie poszedl na weksel.

czekaj czekaj, dolar spada, moze elixiry zobaczymy za 300zl/hampel ;d

Zreszta jedne pytanie ile sprzedawcy nas nacieli w tym roku... Osobiscie nie wiem, ale duzo % na kazdym produkcie.

Zauwazmy, ze wiekszosc sklepow zrobila zapasy przed kryzusem, kiedy euro i dolar byly strasznie tanie.

Nagle kiedy kursy poszly wpi***, dystrybutorzy/posrednicy i sprzedawcy podniesli ceny wzgledem kursow walut, ale ZARAZ ZARAZ, kupili przeciez po "STAREJ" cenie...

I tak ten sezon byl chyba jednym z najlepszych w historii dla sprzedawcow.

1 Przyklad. Przymierzalem sie w styczniu do zakupu Viper'a X-9 rocznik 2009 z extreme-shopu. Cena pazdziernik-styczen 2999zl. Towar na stanie bo bylem w stalym kontakcie, jako ze czekalem na kase od pracodawcy ktory mnie zrobil ze przez kilka tygodni bylem z niczym. Styczen/grudzien, ten sam rower 4700zl - nosz ja prosze Cie panie, chyba kogos wydymalo...

Ktoś ma rację z blokowaniem innych sklepów. O to dokładnie chodzi cykloturowi.

To jest ogromny sklep. Oni spokojnie mogą sobie pozwolić na zostawienie kilku sztuk "piątek", bo im zależy na tym, by mieć w asortymencie jak najwięcej towaru.

Zwróćcie uwagę, że juicy 7 nie widnieje już nawet w ich ofercie, a tydzień temu kupiłem go u nich po bardzo okazyjnej cenie.

Z trójkami to samo - zostały jakieś resztki.

Hey.

Mam zamiar kupić nowe hamulce i koła(1400gram;p) do mojego krossa a6 09.

Czy warto dopłacić do Elixir R czy jednak to co zaplanowałem wcześniej czyli AVID BB7 mechaniczny z klamkami SD7?

Mam klamki SD7 aktualnie zainstalowane i tak się zastanawiałem czy inwestować w hydrauliki czy wystarczą same BB7.

Zastosowanie: maraton, xc i tego typu zawody. Również mtb trophy bedzie w 2010 itp.

Czy PO dotarciu avid bb7 będzie tak samo silny jak avid sd7(v-brake), czy jednak musze brać hydraulika?

Bardzo mi zależy na sile i niezawodności. Tak żeby mnie nie zawiodło na zawodach.

Wymieniam sd7 gdyż vbrakei w błocie mi strasznie zle pracuja, ale ich siła była dla mnie wystarczająca i jeżeli bb7 będzie taka sama bądź większa to bym wziął...

masa rower = 10,8

moja masa = 78kg.

Anemia221 - BB7 z klamką SD7 jest piekielnie silny. Jest silniejszy od Juicy to nie podlega żadnej dyskusji. Jeżeli komuś BB słabo hamował, to znaczy, że trzeba ustawić hamulec zamiast psioczyć na niego.

Ale na Trophy ja bym się chyba nie wybrał z mechanikiem. W dużym błocie trzeba będzie podkręcać klocki, a linka też może wyraźnie gorzej chodzić.

BB7 wymaga częstego doglądania - jeżeli będziemy się spóźniać z dokręcaniem pokręteł regulacyjnych, to hamulec będzie słaby, a klocki będą o wiele szybciej schodzić.

Ja bym tu wziął elixiry R, bo BB7 są po prostu drogie i wymagające pod względem konserwacji. Ponad 200zł za zacisk z tarczą to mała przesada.

Mati199 - w Juicy 5,7,carbon,ultimate i Elixirach są klocki wykonane dokładnie z tej samej mieszanki.

PS. kiedyś poleciłbym po prostu juicy zamiast elixira, ale w tej chwili - Elixir. Avid opuścił się jak stare gacie pod względem jakości nowych Juicych. Żebym musiał na "dzień-dobry" wymienić w 3 klamkach tłoczki, bo uszczelki sparciały.... Skandal!

Z Juicy został jeden przedstawiciel : Ostatni Mohikanin - Juicy 3.5 :thumbsup:

I właśnie w klockach rzecz ;) Wszyscy porównują Elixira do innych producentów na seryjnych klockach. W tym wypadku to zawsze Elixir wygra ;). Żywica vs. Metal :thumbsup: Dlatego, aby miarodajnie porównywać należałoby w drugich testowanych hamulcach założyć też spiekane metale :D

Takie małe wtrącenie z mojej strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...