Skocz do zawartości

[hamulce] Avid Elixir vs. Juicy 7

Andrew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Zauważyłem dość ciekawą sytuację na rynku. Mianowicie cena Elixirów R zeszła poniżej poziomu Juicy 7. Na niemieckim Ebay'u można kupić komplet nowiutkich elixirów na 700zł, co jest ceną wręcz rewelacyjną. Mam znajomego w germanii, który mógłby mi przywieźć do Polski zakupione hebelki.

Czy przypadkiem elixiry nie mają zastąpić przestarzałych juicy? Zwłaszcza że są od nich silniejsze i lżejsze?

Zastanawiam się, czy nie wziąć "na spróbę" jednego elixirka :(

Proszę o opinie.

Napisano

Coś tam czytałem o tym, że w 2010 będzie więcej wersji Elixira w zamian za Juicy.

Po pierwsze mocniejsze, po drugie, klocki wyciągane od góry, jeszcze lepsza modulacja.

Napisano

Będą 4 wersje Elixirów (Elixir 5, R, CR, CR Mag). Wg mnie R można dać między J5 a J7 jednakże zauważ, że CR ma już zupełnie inną klamkę z większym tłoczkiem i to ona zastąpi zasłużonego J7...dlatego też ceny wydają się prawidłowe :)

Aha i co ciekawe zarówno do R jaki i do CR można dokupić karbonowe klamki :(

Napisano

Mam elixiry R i polecam. Hamulce mocne a przy tym z dobrą modulacją.

Niestety po dzisiejszej jeździe w błocie i deszczu okazało się że "trochę" ubyło klocków :D

Ale w takich warunkach to chyba normalne to i nie ma się chyba o co czepiać.

Napisano

Interesuje mnie waga elixirów R, przód lub tył zestaw klamka przewód zacisk, bez adpterów i śrubek. Nigdzie w necie nie moge znaleźć, może ktoś z Was wie ile to cudo waży ?

Napisano

Czyli 40g lżejsze niż J3 hmmm :)

Ja mam jednak wątpliwości co do wag hampli na rowerowej wadze...wygląda jakby były ważone bez płynu. W każdym bądź razie nie zmienia to faktu, że Elixiry są sporo lżejsze od soczystych.

Napisano

Dla mnie nie jest już takie oczywiste, czy Elixir jest lepszy od J5.

Jego przewagą jest na pewno siła i modulacja. No i beznarzędziowa regulacja odleglości.

Wady :

- klocki są bardzo blisko tarczy i ustawienie zacisku tak by nie klocki nie tarły o tarczę jest mozolne i czasem wręcz niemożliwe

- klamka ma często problemy z uszczelkami

- zawias klamki jest plastikowy, co na pewno będzie rzutować na trwałość tego połączenia.

Ja się bardzo napaliłem na elixiry, ale przy moich 71kg juicy są aż za mocne. Elixir to jednak niespradzwona kontrukcja ;)

Napisano

a Ty co kupiłeś? Mówisz że lepszy będzie Juicy 5? za 300zł czy Elixir za 350zł.

W elixirze jest łatwiejsza regulacja. Z drugiej strony siła na przednie koło do XC nie musi być az tak atomowa.

Ciagle się waham, ale raczej Elixir.

Napisano

Ja kupiłem Seveny i jestem zadowolony.

Miałem teraz okazję sprzedać przednią 7 i zamiast niej wziąć Elixiaka R, ale nie zrobiłem tego. Wizja ciągle ocierającej tarczy trochę mnie odrzuciła.

Wizualnie E. o wiele bardziej mi się podoba i na pewno ma potężną siłę. Ale i tak zostałem przy Juicy. Dobre klocki i hamulec niemal nie do opanowania ;)

Napisano
Będą 4 wersje Elixirów (Elixir 5, R, CR, CR Mag). Wg mnie R można dać między J5 a J7 jednakże zauważ, że CR ma już zupełnie inną klamkę z większym tłoczkiem i to ona zastąpi zasłużonego J7...dlatego też ceny wydają się prawidłowe :P

Aha i co ciekawe zarówno do R jaki i do CR można dokupić karbonowe klamki :D

A mógłbyś napisać, gdzie można dokupić te karbonowe klamki, z chęcią bym je założył do moich CR :P

Sam ważę ok. 84 kg i dla mnie działanie Elixirów jest doskonałe, przy tarczach 183/160 dają poczucie pełnej kontroli roweru.

Napisano
Dla mnie nie jest już takie oczywiste, czy Elixir jest lepszy od J5.

Jego przewagą jest na pewno siła i modulacja. No i beznarzędziowa regulacja odleglości.

Wady :

- klocki są bardzo blisko tarczy i ustawienie zacisku tak by nie klocki nie tarły o tarczę jest mozolne i czasem wręcz niemożliwe

- klamka ma często problemy z uszczelkami

- zawias klamki jest plastikowy, co na pewno będzie rzutować na trwałość tego połączenia.

Ja się bardzo napaliłem na elixiry, ale przy moich 71kg juicy są aż za mocne. Elixir to jednak niespradzwona kontrukcja :)

-co do klocków to brednie!!

-co do uszczelnienia 2 miesiące i nic sie nie dzieje :P

od 2 miesięcy użytkuję wresję CR i jestem mega zadowolony :)

Napisano

Już kupiłem Elixir R. Za około 360zł. Napiszę jak działają, jak już je zamontuje.

Aha, i plusem Elixirów jest ich waga! 30gr mniej niż Juicy :)

Napisano

koniecznie napisz reckę. Niewiarygodnie tanie są te hamulce. Zimą pewnie będą kosztować 300zł.

Słyszałem, że linia Juicy ma zostać zamknięta od przyszłego roku, więc podstawowym modelem avida będzie właśnie Elixir R.

Może kupię sobie "na spróbę", ale przed zakupem musiałbym się przejechać i zobaczyć jak mi leży ten hebelek.

Napisano

Elixiry CR wybrał bym z jedego powodu - wymiana klocków od góry - co do modulacji czy siły hamowania Juicy7 to pełny wypas, nigdy nie dały mi powodu do narzekań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...