Skocz do zawartości

[rower] terenowy cross czy 29er

heniekkrol

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dokładnie ten sam dylemat. Cross jest, ale zapragnąłem 29er. Wtedy do crossa pójdą węższe opony i będzie zdecydowanie bardziej asfaltowy, a 29er na maratony. Czy warto rozważac wersje full np. GF HiFi-Plus29? Czy jednak pozostać przy klasycznych wersjach np. GF Paragon? Jak się do tych modeli ma Felt Nine Pro?

specyfikacja

http://www.superior.cz/en/archive/models-2...bike.html?id=61

Jak np. tam amortyzator ma się do RS Dart 3 ?

Jako, że ujeżdżam ten rower rocznik 2006, który się w zasadzie od 2007 nie różni, to kupując go musisz sie pogodzic z dwoma rzeczami.

Rower jest mało zwrotny. Ma bardzo długi tylny widelec i wymaga zdecydowanego traktowania na zakrętach.

Widelec jest pierwszą rzeczą jaką trzeba wymienić. Chocby na Darta 3 własnie. Jak na rower MTB jest zbyt wiotki i był zbyt miekki na moje 100kg.

Trzecia sprawą jest cena. Ja za swój rower płaciłem 2000zł i za taką cenę to bym jeszcze się zastanawiał. Za 2500zł masz ładniejszego Marina, z lepszą geometrią, projektowanego pod amor 100mm.

Gdy kupowałem rower (półtora roku temu) to był w zasadzie jedyny 29" w cenie będącej w moim zasięgu poza GF dostępny w Polsce.

proponuje najpierw posmigac na 29erze ht na kapciach 2,1 z cisnieniem nie przekraczajacym 2,5 bara, jesli takie tlumienie bedzie niedostateczne, to wtedy full, ale to wg mnie ma sens przy rowerze od 8-10tys w gore, niestety drogie te dziady

porownujac garego do felta - z felta bedzie zadowolony kazdy, na gf trzeba sie przejechac, bo katy 69/72 czy ile on tam ma jakos mnie nie przekonuja, gdy pomysle o dlugim podjezdzie w gorach

Jak myślicie, czy jest sens przymierzać się do ramy o rozm. 19 ( Marin Alpine Trail 29er ) z moim ~187 cm. ?

Rower jest do zobaczenia pare ładnych km'ów ode mnie i nie bardzo mam czas jechać na darmo.

Chodzi mi o to, czy z góry można stwierdzić na 100%, że będzie za mały.

• 3 tygodnie później...

Postanawiam zamknąć temat. Zacząłem od pytania "terenowy cross czy 29er". Myślałem, kobinowałem jaki ten rower ma być; dzięki chłopakom z forum od wczoraj jestem właścicielem 29era. Podziękowania za rady i podpowiedzi pozwalam sobie zamieścić już w temacie "29'er - czyli big wheels - coś dla oryginałów"

Wiosną miałem ten sam dylemat.

Tyle że ja wybrałem drugie rozwiązanie.

Złożyłem sobie crossa który miałby sobie poradzić w trudniejszym terenie.

Włożyłem korbę MTB, amortyzator 80mm i opony 42c.

Rama nie jest sportowa, ale dłuższy mostek trochę to zrekompensuje.

Sprzęt się sprawdza i jestem zadowolony :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...