carolewicz Napisano 29 Maja 2009 Napisano 29 Maja 2009 Witam. Stałem się posiadaczem ramy Author Contxt i mam problem. We wcześniejszej ramie zdejmowałem tylne koło bez problemu. W tej tylny widelec jst wygięty w kształt litery S i przy zdejmowaniu tylngo koła muszę spuszczać powietrze bo nie mieści mi się opona między szczękami hamulca. Czy zna ktoś jakiś lepszy sposób alby ułatwić sobie to zadanie? Z tyłu opona ma szerokość 2.1. Pozdrawiam
Adik Napisano 29 Maja 2009 Napisano 29 Maja 2009 Sposób jest drogi - przerobienie tylnego koła i hamulca na tarczowy, ale to już zaawansowane rozwiązanie. Z łatwiejszych rzeczy to montaż węższej opony ułatwi ci to znacznie. Serio balon jest tak duży, że wadzi o klocki i nawet przy uderzaniu od góry w koło {oponę}, koło nie wyskoczy z widełek? Lusza - hahaha od tego właśnie pytania najlepiej zacząć Edit: w takim razie zamiast spuszczać powietrze, chwyć za imbusa 5mm i odkręć lekko klocki i ustaw pionowo, wtedy będziesz miał więcej miejsca w widłach i więcej roboty przy zakładaniu koła.
carolewicz Napisano 29 Maja 2009 Autor Napisano 29 Maja 2009 No oczywiście że tak, już nie rubcie ze mnie idioty:P Nawet na rozpiętym nie przejdzie, jak spuszczę powietrze to opona się podda i da się ją przepchnąć delikatnie, ale w inny sposób nie da rady. Myślałem że gdyby hamulce były bardziej oddalone od ramy to wtedy klocki nie będą się opierały o rurkę tą boczną tylko przejdą poza nią i wtdy dałoby się wyjąć koło bez problemu.
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2009 Mod Team Napisano 29 Maja 2009 Ja mam podobnie mimo ze mam proste widełki w ramie. Mam opone 2.3" do tego hamulce SCD o ile wiecie jakie to. Tak czy inaczej jak rozegne ramiona hamulców i tak opone musze wyuszarpac ale to jeszcze spoko gorzej ze wsadzenie tam trzeba pomoc palcami scisnac opone bo ni dy rydy Tyle ze ja mam low pressure ze wzgledu na rozmiar opony i amortyzacje to jakos daje rade Pobroboj z podkładami i oddal troszke klocki powinno pomoc. tyle ze przy hamowaniu ramiona beda bblizej a to nie zawsze ładnie wyglada
Klosiu Napisano 29 Maja 2009 Napisano 29 Maja 2009 Racja, w moim Authorze tez mialem taki problem juz z Kenda Karma 2.0. Chociaz niespecjalnie mi to przeszkadzalo, bo generalnie kolo zdejmowalem w terenie po zlapaniu laczka, a w domu mam pomke stacjonarna, wiec napompowanie to 30 sekund .
dobry Napisano 29 Maja 2009 Napisano 29 Maja 2009 możesz jeszcze odkręcać jedną szczękę hamulca - nie trzeba do końca nawet, wystarczy wykręcić na tyle, żeby dało się wyciągnąć końcówkę sprężynki z ramy mówię oczywiście o całym ramieniu a nie o klocku, który będzie trzeba potem ustawiać
carolewicz Napisano 29 Maja 2009 Autor Napisano 29 Maja 2009 No i to jest chyba najlepszy pomysł bo do odkręcenia jest wtedy tylko jedna śrubka:) Dzięki wszystkim za pomoc:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.