Skocz do zawartości

[rama] Demontaż tylnego koła

carolewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Stałem się posiadaczem ramy Author Contxt i mam problem. We wcześniejszej ramie zdejmowałem tylne koło bez problemu. W tej tylny widelec jst wygięty w kształt litery S i przy zdejmowaniu tylngo koła muszę spuszczać powietrze bo nie mieści mi się opona między szczękami hamulca. Czy zna ktoś jakiś lepszy sposób alby ułatwić sobie to zadanie? Z tyłu opona ma szerokość 2.1. Pozdrawiam

Napisano

Sposób jest drogi - przerobienie tylnego koła i hamulca na tarczowy, ale to już zaawansowane rozwiązanie.

Z łatwiejszych rzeczy to montaż węższej opony ułatwi ci to znacznie.

Serio balon jest tak duży, że wadzi o klocki i nawet przy uderzaniu od góry w koło {oponę}, koło nie wyskoczy z widełek?

Lusza - hahaha od tego właśnie pytania najlepiej zacząć ;):w00t:

Edit: w takim razie zamiast spuszczać powietrze, chwyć za imbusa 5mm i odkręć lekko klocki i ustaw pionowo, wtedy będziesz miał więcej miejsca w widłach i więcej roboty przy zakładaniu koła.

Napisano

No oczywiście że tak, już nie rubcie ze mnie idioty:P Nawet na rozpiętym nie przejdzie, jak spuszczę powietrze to opona się podda i da się ją przepchnąć delikatnie, ale w inny sposób nie da rady. Myślałem że gdyby hamulce były bardziej oddalone od ramy to wtedy klocki nie będą się opierały o rurkę tą boczną tylko przejdą poza nią i wtdy dałoby się wyjąć koło bez problemu.

• Mod Team
Napisano

Ja mam podobnie mimo ze mam proste widełki w ramie. Mam opone 2.3" do tego hamulce SCD o ile wiecie jakie to. Tak czy inaczej jak rozegne ramiona hamulców i tak opone musze wyuszarpac ale to jeszcze spoko gorzej ze wsadzenie tam trzeba pomoc palcami scisnac opone bo ni dy rydy :w00t: Tyle ze ja mam low pressure ze wzgledu na rozmiar opony i amortyzacje to jakos daje rade ;)

Pobroboj z podkładami i oddal troszke klocki powinno pomoc. tyle ze przy hamowaniu ramiona beda bblizej a to nie zawsze ładnie wyglada :)

Napisano

Racja, w moim Authorze tez mialem taki problem juz z Kenda Karma 2.0. Chociaz niespecjalnie mi to przeszkadzalo, bo generalnie kolo zdejmowalem w terenie po zlapaniu laczka, a w domu mam pomke stacjonarna, wiec napompowanie to 30 sekund :w00t:.

Napisano

możesz jeszcze odkręcać jedną szczękę hamulca - nie trzeba do końca nawet, wystarczy wykręcić na tyle, żeby dało się wyciągnąć końcówkę sprężynki z ramy

mówię oczywiście o całym ramieniu a nie o klocku, który będzie trzeba potem ustawiać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...