Skocz do zawartości

[Koła] Mavic Crosslink - czy wytrzymają ostrą jazdę?

mufi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam dwa pytania skierowane do osób które dużo jeżdżą i znają się na rzeczy...

Mianowicie mam okazję nabyć w miarę rozsądnej cenie koła Mavic Crosslink, koła mają wymienione nowe łożyska maszynowe i są po serwisie tzn wycentrowane itd. Czy cena 500zł jest dobrą ceną?

Moje drugie pytanie... ważę 85kg często jeżdżę po trudnym terenie z maksymalną prędkością jaka gwarantuje jeszcze przeżycie po kamienistych drogach, koła wtedy są katowane dość konkretnie. w związku z tym nasuwa mi się pytanie czy Crosslinki wytrzymają? 28 szprych... (nigdzie nie widzę w sieci sklepu gdzie kupiłbym szprychy do tych kółek, mogę je centrować z tym nie ma problemu, ale czy nie będzie mi zrywało szprych raz w tygodniu :D) Tutaj pytanie do posiadaczy tych kółek jeśli ktoś ma :P Alternatywą było by złożenie kół na piastach XT 36 otworów, obręczach mavica 717 i jakiś firmowych szprychach.

Proszę doradźcie coś sensownego bo nie wiem co zrobić :D. Kusi cena tych używanych kół... w dodatku wygląd mają super.

Napisano

mavic robi porządne rzeczy wiec ilosc szprych nie jest problemem crosslink nigdy jakis ppularne niebyly jest ich malo na rynku . problemem moze byc przeszlosc kol ktore pzez iles tam sezonow byly katowane i cena 500zl wydaje sie niska.

Napisano

Polecam zapoznać się z tabelą nt. obciążeń, którą znajdziesz tutaj: http://www.harfa-harryson.com.pl/new/stron...obciazenie.php5 wprawdzie nie ma tam Crosslinków ale są to koła pokroju Crosstrail czyli max 100kg z rowerem, ekwipunkiem itd. Poza tym, kół za 1300zł nie kupuje szary biker a uwierz mi, że naprawa zestawów Mavica jest bardzo droga...

Dlatego moim zdaniem lepiej byłoby złożyć koła, proponuję obręcze DT X430/X450 bez żadnych limitów wagowych (ważę 90kg i nic się z nimi nie dzieje, mam znajomego ważącego 110kg i zero centry), do tego w miarę solidne piasty i 32 szprychy, bowiem 36 jest zupełnie nie potrzebne :D

• Mod Team
Napisano

A miałeś kiedyś koła Mavic'a, które musiałeś oddać do serwisu z powodu, że coś zepsuło sie ze strony mechanicznej lub materiałowej?

Wiesz jakie są ceny części?

Ostatnio się tym interesowałem i nie ma w tym nic nienormalnego.

Fakt jest taki, że szprychy do tanich nie należa, lecz zniszczyć je jest bardzo trudno.

Ta firma naprwadę wie co robi i co sprzedaje.

Jeśli koła są w dobrym stanie technicznym, nikt ich nie katował to śmiało bierz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...