Skocz do zawartości

[sprzet grajacy] czyli na czym słuchacie muzy w domu?

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

juhu analog zmartwychwstaje bardzo szybko teraz. Na Audio Show w tym roku gramofony to większość źródeł dźwięku. Niektórzy mogą się przyczepić że CD to lepsza jakość a tu niekoniecznie. Słuchałem wiele systemów i w ślepych odsłuchach wiem że nie poznał bym kiedy gra gramofon a kiedy CD. Ja na szczęście mieszkam w domu i mam osobny pokój tylko do słuchania muzyki więc nie mam praktycznie żadnych ograniczeń;)

• 1 rok później...
  • Mod Team

Haaa ja mam obecnie pokoj 12m2 - 3x4, mam tam biorko z 23" monitorem, ktory jest defakto telewizorem :D ale full HD zato :D wzmacniacz Onkyo ktory w chłodniejsze dni robi mi za kaloryfer, no i 7 kolumn z czego jedna stoi na parapecie z racji jej rozmiarów 2 mają lekko ponad 100cm. i jest całkiem przestronnie :D

Dwa Mildtony zasilane wzmacniaczem Hitachi zakupionym od kumpla za 150zł ; ) nie pamiętam niestety symbolu, a nie jestem w domu w tej chwili. Wcześniej był starutki amplituner Unitry, ale w końcu popsuł się ponad możliwość naprawy : (

@Puklus

Ilosc moze fajna, jednak mozliwosci kolumn nie da sie wykorzystac na takiej przestrzeni, dla mnie brak sensownego ustawienia byl znaczacy i wole sluchac na czyms mniejszym, bo przyjemnie i nawet lepiej gra, niz z kolumn, ktorych nie mam jak ustawic. Chyba ze udalo Ci sie w tym pokoju ustawic odpowiednio tyle glosnikow, tylko gdzie lozko i reszta?:P

Zestaw podstawowy to Rotel RA-03 + Philips CD 160 na lampach + Acoustic Energy Aegis Evo 3 + Grado SR 125, ale czasem lubię też zamienić Rotela na Luxmana L430.

I uwaga (teraz mnie pewnie co poniektórzy zjadą) słucham również muzyki z komputera, służy mi do tego Acer Aspire Revo 3700.

• 3 tygodnie później...

To i ja sie pochwale moin hi-fi:

Wzmacniacz: Technics su-700a

CD Player: Technics SL-PS740a

Tuner: budżetowy Technics ST-500

Kolumny: podlogowe Koda KA-315f

Sprzet wiekowy ale gra czysto w moim pokoju. Jestem zadowolony (sąsiedzi nie koniecznie :icon_mrgreen: ) I co najważniejsze dostalem go w prezencie B)

Podłączyłem pod laptopa wieże Panasonic, model dosyć stary SA-PM15, parę lat już ma, jednak głośniki biją na głowę jakością moje komputerowe, a póki nie ma miejsca na odpowiednie ustawienie kolumn, mniejszy odpowiednik musi wystarczyć.

Mógłby mi ktoś użyczyć informacji z czego najlepiej puszczać muzykę z komputera? Jaki program i dlaczego? Poza tym macie jakieś źródła z formatami FLAC? Czy jakość jest jakoś mocno odczuwalna pomiędzy FLAC a zwykłymi mp3 ? Przepraszam za amatorskie określenia i błędy, jeśli są.

Jeżeli chodzi o program do słuchania, to w zasadzie nie ma to znaczenia, bo na sprzęcie który posiadasz nie usłyszysz różnicy między jednym a drugim, ba, nawet gdybyś miał sprzęt za naście tysięcy zł, to też nie jest pewne, czy byś usłyszał. To kwestia dyskusyjna, jedni słyszą, inni nie, podobnie jak kabelki ;) Ważne, wg mnie przynajmniej, żeby nie używać żadnych korektorów, filtrów itp, bo one strasznie zniekształcają dźwięki. A kończąc temat programów, ja używam foobar, prosty, czytelny i odtwarza wszystko. Więcej mi nie trzeba.

Pliki bezstratne możesz znaleźć w sieci wpisując np. wykonawcę i dodając "lossless". I nie sugeruj się tylko FLAC'ami, bo również formatem bezstratnym jest np. APE. A różnica w jakości między lossless a mp3 jest mocno słyszalna, szczególnie że większość mp3 w sieci niestety nie jest najlepszej jakości.

Ja głównie słucham ba sprzęcie przenośnym. iPod 5g CFmod + wzmacniacz MXM ew. Holdegron mobile + Westone UM2 i UM3x. Teraz iPod dostanie jeszcze iMod-a i może wzmak Samuelsa. Wtedy naprawdę ciężko będzie dobrać, za rozsądną kasę, sprzęt stacjonarny o takich możliwościach sonicznych. :-) Stacjonarnie mam HD650 + dwa dedykowane wzmacniacze z czego jeden jest bodajże jednym z pięciu sztuk w tej specyfikacji a drugi cytując kolegę z forum audio: "jest jak yeti. Krążą o nim legendy ale w przyrodzie nie występuje" ;-) Kolumny jakieś tam mam ale tylko do TV i kompa. Zresztą aby mieć jakość dźwięku taką jak na dobrym torze słuchawkowym, sprzęt stacjonarny kosztowałby majątek. ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...