Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Witam Zastanawiam sie na czym forumowy maniak słucha muzy ?? Domyslam sie ze wiekszośc uzywa do dego kompa + jakiś ampli wynalazek Moze ja zaczne Zestaw to komp (chyba standard) z karta SB Audigi 2 ZS do tego amplifire onkyo + 2 kolumny Home Made. I czasem jeszcze słuchawki A jak to u was wygląda ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 komputer i słuchanie muzyki to świętokradztwo. to jakbyś jadł kiełbasę z flakiem w który jest zapakowana. niestety postęp techniczny powoduje to że młodzież profanuje słuchanie muzyki. mp3, komp i ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Tak Tobo ja sie z toba zgadzam Ale sam powiedz ile by trzeba było wdac na sprzet audio . Takie sa polskie realia i kazdy ciuła tak jak umie. Jednak mam w domu staarą co prawa maszyne co odtwarza kompakty dawniej tez był vinyloplayer ale obecny sprzet jaki mam odtwarza muzyke szerszym pasmem i kilkoma klasami jest wyższy. Co prawda chciało by sie wrocić do starej vinylowej płyty dżemu lekko porysowanej bo ten dzwiek naprade porusza niestety brat mi zakosił wszystko sobie do krakowa a mi zostało co mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarod Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Komp + ampli onkyo i glosniki quadrala - fajne kino domowe ale i muze gra. No i porządny subwoofer Często wrzucam mp3 na pendriva i slucham z odtwarzacza dvd bo 100 razy lepiej brzmi niz przetworzone przez karte muzyczna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Jak komp jest włączony, to na nim muzy słucham, a tak normalnie na 8. letniej mini wieży Technics EH 570. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Komp + ampli onkyo i glosniki quadrala - fajne kino domowe ale i muze gra. No i porządny subwoofer Często wrzucam mp3 na pendriva i slucham z odtwarzacza dvd bo 100 razy lepiej brzmi niz przetworzone przez karte muzyczna To jak brzmi mp3 zalezy przedewszystkim kto je kompresował jak i czym. pozniej zalezy od przetwornikow uzytych w danym sprzecie odtwarzającym Na koniec od klasy wzmacniacza. Niczym bedzie porzadny sprzet jak sie ma marne głosniki . Kino domowe nie nadaje sie do słuchania muzyki tylko do ogladania filmow choć wielu to nie przeszkadza Jezeli chodzi o dzwiek przetworzony przez karty muzyczne klasy ac 97 to naprawede zgadzam sie z Tobą i jak słysze cos w tym stylu to mi sie az włozy jeżą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Phil Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Na codzień słucham muzyki na telefonie. Benq Siemens EL71 z kartą 2GB i przyzwoitymi słuchawkami. Naprawdę jest niezły. Natomiast w domu to przeważnie komputer. Zintegrowany bodajże Realtek AC'97 wprawdzie z 5.1 ale moje głośniczki to tylko Creative SBS-240, ewentualnie tanie słuchawki Tracera. Tylko, żeby nie było, że do muzyki służy mi WMP. Używam Amaroka 2 na moim Ubuntu 9.04 Mam wprawdzie jakąś wieże Kenwood, całkiem nieźle sprawuje się w niej XBS ale przestawiłem ją do kuchni, tam bardziej się przydaje. Natomiast w piwnicy mam starą zakurzoną Unitrę. Korci mnie coby ją wyciągnąć, odkurzyć i ew. naprawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Haaa a ja pamietam jeszcze nie tak odległe czasy wzmacniary Tosca 304 to była mszina a jak to grało . Co do twojego ac 97 naprawde kup jakąś karte dzwiekowa a nie pozałujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
insideee Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 komputer i logitech x230 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaizm Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Ja słucham muzyki na następującym zestawie DAC PCM2702 + HeadAmp LT1210 + CAL! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creative1989 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Na stancji to laptop+ słuchawki W ruchu to clix 2 + Sound Magic PL20 W domu to albo kino domowe, albo głośniki przy kompie, nie pamiętam jakie bo i tak rzadko w domu słucha muzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cybuch Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 u mnie w domu pogrywa muzyczka z laptopa, do tego wzmacniacz kenwood ka-5x no i stara ale porządna kolumna polaris i druga kolumienka składana przez brata, dziwię się tylko że sąsiedzi nie przychodzą na skargę kiedy leci jakiś kawałeczek który aż chce się słuchać "nieco głośniej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 u mnie hałasuje Marantz PM7200 z CD6002 i Focalami 826 , a że raczej słucham cięższej muzyki to sąsiadom współczuje . Co prawda po 22 nie szaleje... mp3 i kompa do muzy nie uznaje .... M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarod Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Kino domowe nie nadaje sie do słuchania muzyki tylko do ogladania filmow choć wielu to nie przeszkadza Nie gadaj bo można mieć 2 porządne fronty+ampli i muzyka gra bardzo dobrze. Taki zestaw niewiele sie różni od zestawu do sluchania muzyki. A audiofilem nie jestem i nie bede sie scieral i kupowal pozlacanych kabli jakis bananowych koncowek i takich tam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jawor121 Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 U mnie dźwięk płynie z discmana lub ipoda do Geniusów 2000x.Jak za ta cene to naprawdę dobre głośniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Nie gadaj bo można mieć 2 porządne fronty+ampli i muzyka gra bardzo dobrze. Taki zestaw niewiele sie różni od zestawu do sluchania muzyki. A audiofilem nie jestem i nie bede sie scieral i kupowal pozlacanych kabli jakis bananowych koncowek i takich tam... No tak kino kinu nie rowne Zwaz ze duza wiakszoś takich zestawow jakie kupiją ludzie to wufer o mocy 4kw a tak w rzeczywistości zalediwe 20w i ileś tam satelitek malutkich I własnie o tym mowiłem bo to nie przeniesie takiego pasma jak by sie chciało. Jezeli sie zastosuje odpowiednie kolumny to wtedy inna rozmowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Puklus , nie tylko kolumny grają . Zasadniczą różnicą między ampli do kina a wzmakiem stereo jest moc i wydajność prądowa. Ampli mają często podawane np 5x100 watt przy poborze prądu rzędu 200 watt, co czyni z nich całkiem niezłe perpetum mobile ( o plastykach za 800 pln to nie wspominam nawet ) , tymczasem taka Yamaszka z lat 90 ma podaną moc RMS 2x130 w przy poborze prądu 500-700 w - i wtedy to gra . Jeśli ampli ma grać w stereo , to siłą rzeczy przegrywa na starcie ( oczywiscie w porownywalnym budżecie ) - ma po prostu 5 a nie 2 końcówki mocy , od groma dekoderów , HDMI i inne cuda . Generalnie używane wzmaki z Allegro w granicach 800-1000 pln z allegro wycinają bez dyskusji nowe ampli z przedziału do 3 tys - w stereo oczywiscie , przy tych samych kolumnach i źródle. Jest całkiem inna dynamika , przestrzeń , po prostu całkiem inaczej to gra . Dlatego częstym rozwiązaniem jest dokupienie wzmaka stero do ampli ( ampli musi miec wyjscie pre-out ) i podpiecie frontów pod wzmak . Wtedy w stereo gra wzmak , a w kinie ampli. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 To jak brzmi mp3 zalezy przedewszystkim kto je kompresował jak i czym. pozniej zalezy od przetwornikow uzytych w danym sprzecie odtwarzającym Na koniec od klasy wzmacniacza. Niczym bedzie porzadny sprzet jak sie ma marne głosniki . Kino domowe nie nadaje sie do słuchania muzyki tylko do ogladania filmow choć wielu to nie przeszkadza Zgodzę się z tobą. Mam dobre kino sonego 5.1 z głośnikami "pascal" i do muzy to imho lepiej dobry zestaw 2.1 z mocnym wooferem albo 2.0 z dobrym pasmem kolumn. Sam słucham na kompie na 2.1 creative'a , czasami podpinam telefon do wieży Kenwooda 2x80W i też wystarcza. Tylko nigdy nie miałem takiego naprawdę porządnego subwoofera, a szkoda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudd Napisano 28 Maja 2009 Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Zintegrowana z płytą główną karta Realtek ALC885 + głośniki Logitech X-210 - czyli krótko mówiąc nic specjalnego, ale muzykę słychać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 29 Maja 2009 Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Ampli stereo Yamaha rx 797 z tym że radia nie uzywam, czasem rmf classic zapuszczę bo nawet działa "ze sznura" do tego monitorki Elac BS53 Źródłem jest komp Karta Audigy 4, jak się przełączy na zintegrowaną jest nawet śmiesznie, tak cholernie zapiaszczonych i głośnych blach nie dostaniesz nigdzie indziej, ssccsssccc cały czas, jak techno z Opla Kadetta Gra to w małym pokoju 11,5m2, kolumny wiszą sobie dość wysoko na wieszakach przy bocznych ścianach, jedna może mi spaść w nocy na głowę Chciałem czegoś uniwersalnego byle nie do kompa bo takie już super zestawy przerabiałem i się do niczego nie nadawały. Muzyka - od goregrindu i brutal death metalu przez różne odmiany muzyki poważnej po folk i Elvisa, Jazz, ogólnie bardzo różnorodnie. Jeżeli miałbym coś wymienić w tej chwili to zajął bym się pokojem raczej, chociaż nie jest tak najgorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2009 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 Ja na tan przykład mam onkyo 4 kanałowe (TX-SV434 w sumie posiada 5.1 bo to stary sprzet ale 5.1 ktoś usmazył brat kupił zepsuty za grosze i naprawiliśmy ) ale graja sobie tylko 2. Podłaczyłem 4 i zrezygnowałem bo 2 tylne mi robiły taki miszong ze szok Paczki jak wspomniałem sa home made ale na wystawie nie było by sie czego wstydzić Obecnie słucham sobie muyki filmowej. A tak to roznie zalezy jaki dzies i jak mnie natchnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamos05 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 Altusy 110 (2x70W) + wzmacniacz Yamaha A-520 całośc podpięta bezpośrednio do komputera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszolot10 Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtv...5543106_524.jpg Takie coś przerobione na wzmacniacz do komputera poprzez zmianę na minijacka + 2x50W do kompletu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartolomju Napisano 30 Maja 2009 Udostępnij Napisano 30 Maja 2009 logitech g-51 http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=8219 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marc1n Napisano 31 Maja 2009 Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Monitory studyjne aktywne: KRK RP8G2 Źródła: Winyle na Technicsach SL-1210mk2 x2 na wkładkach Shure Whitelabel ew. PCet przez integre bo ciułam kasę na NativeInstruments Audio4 albo Kontrol1 Słuchawki: Technics DH-1200 Generalnie niedługo duże zmiany, czekam na premiere Shure SRH840 =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.