tomashtost Napisano 27 Maja 2009 Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Witam. Tym razem moj problem jest nastepujacy. Notorycznie odkręca mi sie nakrętka, która trzyma cala kasete w całości. Tzn ta, którą przykrecamy najmniejszą koronke w kasecie. Troche zagmatwałem, ale mam nadzieje, ze zrozumiecie o co mi chodzi. Mam specjalny klucz do tej zakretki, przykręcam ją i po paru krotkich jazdach znowu luźne. Zaznaczam, iz rower jest prawie nowy, przejechane jakies 1,4 tys km (scott aspect) Zauwazam rowniez, iż dwie najmniejsze koronki (te zdejmowane) są w znacznie gorszym stanie, od calej reszty. Mozna je dokupic? Ile moga kosztowac? Z gory dzieki za odpowiedź, pozdrawiam,. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orzech55 Napisano 27 Maja 2009 Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Na odkręcajace gwinty polecam LOCTITE : http://tech-art.com.pl/?k=katalog&w=&d=23 Wybierz odpowiedni dla siebie model, tylko nie przesadź z wytrzymałością bo możesz już nie odkręcić kasety... Pytanie czy pomiędzy nakrętka a najmniejsza koronka dałeś metalową podkładkę ? Ona ma służyć (niby) samo odkręcaniu się nakrętki. Co do samych pojedynczych koronek to w sklepach tego nie widziałem, może na allegro jakiś jeleń sprzedaje ale według mnie mija sie to z celem bo za 50zł masz nowa kasetę HG50 9S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Co do samych pojedynczych koronek to w sklepach tego nie widziałem, może na allegro jakiś jeleń sprzedaje ale według mnie mija sie to z celem bo za 50zł masz nowa kasetę HG50 9S Oczywiscie moza spokojnie dokupic zebatke jezeli zajdzie taka potrzeba i tacy co je sprzedaja to nie sa jelenie bo nie kazdy jeździ na kasecie za 40-50zł ... jak sie np. w kasecie XTR za ponad 400zł zjedzie jedna koronka to co odrazu polecisz kupić sobie nowa za kolejne 400 czy kupisz jednak za wiele mniej jedna i ją wymienisz?? (taki przykład tylko ) Wszystko mozna dokupić z praktycznie kazdej klasy osprzetu (znaczy luzne zebatki z kaset). Na sam poczatek powiedz jaką masz kasete?? Jak Juz kupowac mysle ze taka sama klase albo wyższa z racji ze najczesciej sie ich uzywa. Co do odkrecającego sie "lockringu" to np mozna sprobować taśma teflonowa z raz albo dwa obwinąc po gwincie. Ta nakretka jak pisza w normach powinno sie dokrecac z momentem 40Nm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.