Skocz do zawartości

[kaseta] Odkręcająca się nakrętka przy kasecie.

tomashtost

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tym razem moj problem jest nastepujacy.

Notorycznie odkręca mi sie nakrętka, która trzyma cala kasete w całości. Tzn ta, którą przykrecamy najmniejszą koronke w kasecie. Troche zagmatwałem, ale mam nadzieje, ze zrozumiecie o co mi chodzi.

Mam specjalny klucz do tej zakretki, przykręcam ją i po paru krotkich jazdach znowu luźne.

Zaznaczam, iz rower jest prawie nowy, przejechane jakies 1,4 tys km (scott aspect)

Zauwazam rowniez, iż dwie najmniejsze koronki (te zdejmowane) są w znacznie gorszym stanie, od calej reszty.

Mozna je dokupic? Ile moga kosztowac?

Z gory dzieki za odpowiedź, pozdrawiam,.

Na odkręcajace gwinty polecam LOCTITE :

http://tech-art.com.pl/?k=katalog&w=&d=23

Wybierz odpowiedni dla siebie model, tylko nie przesadź z wytrzymałością bo możesz już nie odkręcić kasety...

Pytanie czy pomiędzy nakrętka a najmniejsza koronka dałeś metalową podkładkę ? Ona ma służyć (niby) samo odkręcaniu się nakrętki.

Co do samych pojedynczych koronek to w sklepach tego nie widziałem, może na allegro jakiś jeleń sprzedaje ale według mnie mija sie to z celem bo za 50zł masz nowa kasetę HG50 9S

• Mod Team
Co do samych pojedynczych koronek to w sklepach tego nie widziałem, może na allegro jakiś jeleń sprzedaje ale według mnie mija sie to z celem bo za 50zł masz nowa kasetę HG50 9S

Oczywiscie moza spokojnie dokupic zebatke jezeli zajdzie taka potrzeba i tacy co je sprzedaja to nie sa jelenie bo nie kazdy jeździ na kasecie za 40-50zł ... jak sie np. w kasecie XTR za ponad 400zł zjedzie jedna koronka to co odrazu polecisz kupić sobie nowa za kolejne 400 czy kupisz jednak za wiele mniej jedna i ją wymienisz?? (taki przykład tylko :) )

Wszystko mozna dokupić z praktycznie kazdej klasy osprzetu (znaczy luzne zebatki z kaset). Na sam poczatek powiedz jaką masz kasete?? Jak Juz kupowac mysle ze taka sama klase albo wyższa z racji ze najczesciej sie ich uzywa. Co do odkrecającego sie "lockringu" to np mozna sprobować taśma teflonowa z raz albo dwa obwinąc po gwincie. Ta nakretka jak pisza w normach powinno sie dokrecac z momentem 40Nm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...