Skocz do zawartości

[Korba] Shimano FC-M191

b0rn2bewild

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam korbę Shimano FC-M191, byla ona fabrycznie montowana w Hexagon V4 model z tego roku, wczoraj zauwazylem a raczej uslyszalem ze cos sie dzeje z korba... sprawdzilem to dopiero dzis i okazalo się ze uszkodzone sa zebatki, mianowicie czesc zabkow jest 'polamana w polowie' lub powyginane. Zastanawiam sie czy powinienem kupic nowa korbe, czy wystarczy jak wymienie zebatki (o ile jest taka mozliwosc), jezeli korba to jaka?

Optymalną propozycje sam sobie znajdź, skąd mamy wiedzieć za ile złotych albo ile ważąca korba jest dla ciebie i twojego roweru optymalna?

Masz szeroki asortyment na allegro, ale jeżeli szukasz korb z blatem 48 to troszkę wtedy pole się zawęża do Truvativów i shimano deore i lx z tych popularniejszych.

Jest w groma korb od 100zł do 200zł i z tych dobrych do np alivio {prawie że deore tylko bez pustych ramion} albo deore hollowtech 1 lub 2. Nie kupuj korby na Isis bo to niezbyt dopracowane rozwiązanie, a jeśli kupisz na octalink lub na kwadrat, ale będzie ona wymagała innej długości suportu to czeka cie jeszcze jego wymiana {20-50zł}.

A tak pozatym to jeśli w działaniu te ukruszone zęby w twojej korbie nie przeszkadzają to możesz to tak zostawić.

• Mod Team

Dokładnie jak ktoreś sa krzywe to naprostować jak siejeden złamie to sie nie przejmowac :). mozna podrównać okragłym pilnikiem. Dobra korba to dość spory wydatek, jedna z wiekszych inwestycji jaka mozna poczynic w rowerze. Sam wymieniam juz poł roku i wymienic nie moge ale to tylko dlatego ze zbiram zbiram a kasy nie przybywa :P

Wiesz... wole kupic sobie cos porzadnego, no ale nie oszukujmy sie, moj rower nie jest wart inwestycji w korbe za 400 pln bo to ~40% jego wartosci ;p chociaz z drugiej strony jezeli jest to korba ktora naprawde warto kupic to ja kupie. Nie jestem 'probikerem' jezdze dla przyjemnosci, glownie w lasku ktory nie jest szczegolnie wymagajacy, chociaz... kupilem rower niecale 2 mce temu, a zrobilem na nim juz prawie 400km - dla mnie to jest sporo :).

Tak wiec wracajac do korby to zastanawiam się nad zakupem alivio skoro mowisz ze to "prawie deore". Dla mnie waga roweru nie gra az tak duzej roli sam waze troche ponad 100kg, wiec watpie bym odczul 0,5kg roznicy w wadze :D

Co do zabkow to np na najwiekszej koronce brakuje ~6 zabkow i wkurza mnie, jak troche mocniej nacisne na pedal, wydawany dzwiek, podejrzewam ze to jest wlasnie przyczyna... czasem tez lancoch zostaje na koronce i 'sie zakreca' - mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi.

Wiem że ta obecna korba to nie jest szczyt techniki, ale w stosunku do alivio różnica będzie nieduża. Sam miałem już 2 deorki i jest to fajna lekka korba, ale też nie jest gigantycznie sztywna - co skutkuje halasem gdy łańcuch ociera o wózek przedniej przerzutki, właśnie kiedy się "mocniej depnie".

Jeśli naprawdę ciebie denerwuje ta obecna korba to kup te alivio - przynajmniej będzie nowe, a jeśli przeżyjesz to dozbieraj właśnie do deore ht2 lub innej korby z zintegrowanym środkiem suportu, bo podobno warto :)

nie no tak szczerze mowiac to denerwuje mnie tylko to ze lancuch czasem mi nie schodzi z koronki i sie zawija(w sumie wystarczy ze przestane pedalowac i zeskakuje), teraz to juz kompletnie zglupialem :) juz chcialem zamawiac tę alivio, a teraz nie wiem ... z drugiej strony slowo 'podobno' nie zachecilo mnie :)

Jeżeli szukasz taniej, niedrogiej korby, to może ta korba będzie dobra? Jest na kwadrat, więc odchodzi wymiana suportu, ewentualnie model FC-M460, który ma ramiona Hollowtech i też jest na kwadrat. Te Deorki FC-M532 nie są robione w systemie Hollowtech!. Mają tylko zintegrowaną sztywną oś, ramiona nie są puste, a sprzedawcy podrasowują opisy.

W działaniu pewnie nie ma za dużej różnicy :P. 460 ma puste ramiona, do tego duża tarcza jest aluminiowa, średnia chyba też, z czego wynika niska waga.

480 ma pewnie taką samą konstrukcję, różni się malowaniem ramion, nie wiem też jakie ma tarcze.

Obie korby mają ramiona 170mm, tak jak twoja stara korba, więc nie będzie problemu z przestawianiem się na 175mm.

http://allegro.pl/item630272081_nowa_korba...415_czarna.html ta równiez ma identyczną konstrukcję. Nie sugeruj się tym, że to niby alivio. ten model był wprowadzony ot tak, bez "przynależności" do żadnej z grup. Bodajże dopiero w nast roku została sklasyfikowana jako deorka tylko już z innym symbolem. Od wspomnianych wyżej modeli (m460 i m480) różni się tylko blatami. Wspominałeś, że na wadze Ci nie zależy więc myślę, że to optymalny wybór :( W zeszłym roku chodziły na allegro po 70zł ... W tym roku ok 100zł :/

ostatnie chwile przed zamowieniem korby i ... naszlo mnie pytanie, czy moze lepiej zmienic suport na jakis inny niz kwadrat? bo naczytalem sie ze 'te inne' sa lepsze <_< przemyslalem sprawe, popatrzylem na sprzet i wyadje mi sie ze bez problemu moge na to wydac 200-250 zl jak trzeba wiecej to doloze. No chyba ze korba ktora polecil bros jest dobrym wyborem dla mnie.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...