carolewicz Napisano 25 Maja 2009 Napisano 25 Maja 2009 Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Mam dylemat przy wyborze ramy, waham sie pomiędzy Authorem Traction a Context. Obydwie ramy mają cieniowaną górną i dolną rurę. Różnica jest taka że ta pierwsza jest podójnie cieniowana a Context ma cieniowanie potrójne. Różnica w cenie jest niewielka a jest 100g różnicy w wadze. Boję się jednak że rama potrójnie cieniowana będzie mniej wytrzymała i krócej na niej pojeżdżę. Ważę 70 kg i rowerem jeżdżę głównie w maratonach. Co byście mi polecili? Jakie są wasze doświadczenia? Ja do tej pory jeździłem na ramie niecieniowanej i nie wiem jak podejść do tego tematu. Pozdrawiam
Plezi Napisano 25 Maja 2009 Napisano 25 Maja 2009 Witam, także chciałem wszystkich przywitać, oraz dołączyć się do powyższego pytania z tym, że ja ważę 95kg i zastanawiałem się nad potrójnie cieniowaną Ramą Radon ZR Litening 1580g. Czy ma to ręce i nogi ? czy lepiej z moją wagą nie ryzykować takiego roweru.
tobo Napisano 25 Maja 2009 Napisano 25 Maja 2009 cieniowanie rur obejmuje odcinki nie brzeżne rur (czyli w miejscu spawania ich do siebie) tylko bardziej srodkowe - tak jak w przypadku szprych, gdzie oba końce są grubsze niż szprycha. przy 70 kilogramach nie powinno być żadnych problemów bo dla takiej wagi tworzy się większość produktow mtb. rama o wadze 1580 gram nie jest wybitnie lekka - 95 kilo przy jeździe xc (a do takiego celu rama ta jest storzona) nie powinno być z nią problemu. rama cięższa wcale nie musi być rownoznaczna ze sztywniejszą. ramy ciężkie to zazwyczaj niski lub niższy segment produktów danej firmy i takie ramy nie odznaczają się zbyt wyszukaną finezją co do materiału wykonania ani projektu, więc 100,200 czy 300 gram wcale nie zagwarantuje lepszych właściwości wytrzymałościowych.
Plezi Napisano 25 Maja 2009 Napisano 25 Maja 2009 Dzięki za odpowiedź, słyszałem, że właśnie ramy potrójnie cieniowane są mało sztywne i przy osobach o większej wadze jest ryzyko że rama peknie. A powiedzcie mi jeszcze czy słyszeliście o materiale zwanym Scandium ? jak się to ma do jakości, czy ktoś testował lub jeździ na ramie z tego materiału, bo cena do wagi mnie zachęca nie wiem natomiast jak z trwałością. Link do ramy
tobo Napisano 25 Maja 2009 Napisano 25 Maja 2009 scandium znajdziesz w ofercie wszystkich nobliwych producentow - to z reguly najwyzsze modele po karbonowych.
Plezi Napisano 25 Maja 2009 Napisano 25 Maja 2009 Czytałem na stronie jakieś z Koną, że scandium jako domieszka do aluminium daje 50% wzrost trwałości temu materiałowi, przez co można odchudzić bardzo ramę, pytanie tylko czy wyszukana prze zemnie rama No Saint ma tej domieszki tyle, że rama nabiera pożądanej sztywności czy to pic na wodę a scandium dodali w ilościach śladowych... z drugie jednak strony dają gwarancję 5 lat. Kurcze sam nie wiem, a potrzebuję zmienić ramę w rowerze...
carolewicz Napisano 27 Maja 2009 Autor Napisano 27 Maja 2009 Zakup dokonany:) Author Context ze sztycą Author ACP-208 Carbon:D Zdam relację jak tylko poskładam i wypróbuje:)
Housik Napisano 27 Maja 2009 Napisano 27 Maja 2009 No Saina dużo osób chwali więc wątpię żeby to było coś lipnego.
Klosiu Napisano 27 Maja 2009 Napisano 27 Maja 2009 carolewicz --> ty sie nie masz co bac . Ujezdzam Tractiona od trzech lat, to jest klocek 1,9 kg w rozmiarze 19 cali. Nigdy nie mialem jakichkolwiek zastrzezen co do jej sztywnosci i wytrzymalosci, a sporo przeszla, no i waze w porywach 85 kg. W tej klasie wagowej imho nie ma znaczenia czy rama jest cieniowana raz czy piec razy, liczy sie ilosc materialu uzyta na budowe. Ilosc cieniowan przy tej wadze to tylko taki ladny slogan reklamowy . Zaczalbym sie bac (przy swojej wadze) dopiero przy lekkich ramach ponize 1,5 kg. Plezi --> no nie wiem... Dla mnie na maratonie wazna jest pewnosc, ze rama po roku czy dwoch sie pode mna nie rozleci przy 60 km/h po kamieniach. Jak bede kupowal nowa rame, to raczej ponizej 1500g nie bede schodzil, a waze w sezonie 80-82 kg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.