Skocz do zawartości

[łańcuch] uszkodzony łańcuch

dragonflypl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

rozwalił mi się łacuch... średnio się na tym znam dlatego chciałem się zapytać czy coś da się z tym zrobić. Tutaj są jego fotki:

fotki

Trzeba kupować nowy łańcuch, czy może jakiś magiczny trik go uratuje?

Jeżeli tak, to co polecilibyście to 8-rzędowego Shimano Alvio? Wogóle co mogło się stać temu łancuchowi? Stało się to w trakcie jazdy w górach na szlaku... Coś się mogło dostać do napędu?

Pozdrawiam Paweł

Tutaj nie ma magii, możesz rozkuć wadliwe ogniwo, wyrzucić je i ponownie spiąć łańcuch. Potrzebny będzie rozkuwacz do łańcucha. Przyczyna? Mocniejsze depnięcie na pedał, może łańcuch się zakleszczył między zębatkami i w efekcie ogniwo uległo uszkodzeniu. Poza tym, wyczyść napęd bo łańcuch wygląda w tej chwili jak papier ścierny.

Co by tu nie zakładać nowego tematu ,a że ten dość pasuje to mam takie pytanko ...

Mam łańcuch KMC Z 9000 ,chodzi od wczoraj i zauważyłem dzisiaj ,że na biegach tylnych wyższych (mniejsze zębatki) coś mi łancuch skacze .. w końcu po przejechaniu do sql , na dodatkowe zajęcia zabrałem się do oglądnięcia co się stało , no i się stało . Łańcuch ma jedno ogniwo jakby zablokowane , po prostu nie zgina się - sztywne jest ... troche je później rozruszałem ,ale nadal skacze na wózku (dobrze mówie ? ta "rączka" vel podajnik od tylnej przerzutki ;]) .. i jeszcze to ogniwo ma złączenie inne niż inne ogniwa .. takie jakby łączenie łańcucha ... nie wiem czy dobrze zrobiłem ,ale dałem mu się napić WD-40 ,zobacze jutro czy coś dało ,ale po około 10 mionutach spędzonych z zepsutym ogniwem odechciało mi się roboty ... a więc czy zrobię to jakoś sam ,rozklinuje czy może lepiej jechać do jakiegoś serwisu żeby mi usunęli to ogniwko ? bo jakichś specjalistycznych do rozkuwania łańcucha nie mam ;(

To jak ? Jakies porady ? ;]

Dobranoc ;]

• Mod Team

Popierwsze jezeli łańcuch nowy to ja bym go odał albo zamienił bo faktycznie jak ma inny sworzeń to był sklejany a ja wiem z doświadczenia ze taki sklejany łańcuch sie szybciej wyciera w takich miejscach. Jezeli nie mozesz oddac to weź cienki srubokret i troszke rozepchaj to ogniwo wtedy zacznie działać dobrze.

Tak jest jak ktoś niekompetentny skleca sam łańcuchy.

To ostatnie zdanie to o sprzedawcy ? ;pp

Swoją drogą dzisiaj łańcuch po nocce z WD-40 i przejechaniu 3,5 kilosów w tą i 3,5 z powrotem przywołał się do porządku i już lepiej hula , teraz tylko musze lekko podregulować przerzutki ... a i tak już dużo zdziałałem kręcąc czymś przy manetce ... ;p ale i tak dzięki , moze jeszcze trochę rozpycham ,bo nie chodzi idealnie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...