Skocz do zawartości

[Amortyzator] Nie działa blokada tłumienia w Rebie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

od pewnego czasu zauważyłem w mojej rebie problem, otóż kompletnie nie działa blokada tłumienia. Niezależnie od ustawień pokrętła i od tego w jakiej pozycji znajduje się manetka kompletnie nie ma żadnej różnicy w działaniu amora. Wszystko inne działa idealnie.

Czy miał ktoś taki problem lub wie coś o takim przypadku? Mój amor to Reba Race U-turn 2008.

Napisano

Okazało się, że jest jeszcze gorzej. Coś się musiało w nim uszkodzić, bo po maksymalnym ugięciu zostaje jeszcze 55 mm skoku nawet po spuszczeniu powietrza

Napisano

Prawdopodobnie olej uciekl na dol goleni (oring do wymiany) co by sie zgadzalo bo brak oleju w komorze oznacza brak blokady a jak jest na dole dolnych goleni to sie caly nie chowa. - patrz temat o rebie ten 17-nasto stronicowy i przeczytaj ostatnie 5 stron. Bylo o niechowaniu sie calych goleni bez powietrza, a blokade mialem tak jak mi sie zamalo oleju nalalo przy serwisie to nie chwytala tez.

Pozdrorower;]

Napisano
Okazało się, że jest jeszcze gorzej. Coś się musiało w nim uszkodzić, bo po maksymalnym ugięciu zostaje jeszcze 55 mm skoku nawet po spuszczeniu powietrza

Mam dokładnie to samo - jutro odbieram Rebę z serwisu, to Ci powiem co było nie tak. Ale zapewne kolega powyżej ma rację. Nie Ty pierwszy i pewnie nie ostatni.

Napisano

Zapewne puścił oring, prawdopodobnie 12xXX lub 21xXX (XX bo nie pamiętam jakie to były). Olej zleciał na dół i zrobiła się "poduszka olejowa" dlatego straciła się połowa skoku.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi, trochę się uspokoiłem, bo już myślałem że to coś poważniejszego.

Tak sobie myślę czy by nie spróbować samemu wymienić te oringi, bo z tego co piszecie to chyba nie jest bardzo skomplikowane a może udałoby się zaoszczędzić ze 2 stówki bo pewnie tyle kosztowałaby mnie naprawa w serwisie.

Tylko pojawia się problem, skąd wziąć te oringi? i jakie one muszą być?

Napisano
Zapewne puścił oring, prawdopodobnie 12xXX lub 21xXX (XX bo nie pamiętam jakie to były). Olej zleciał na dół i zrobiła się "poduszka olejowa" dlatego straciła się połowa skoku.

Dokładnie to się u mnie stało. Teraz Reba działa tak jak nigdy. Żyłem pół roku w nieświadomości :D:) :)

Koszt w Kazoora 113 PLN.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...