skydancer Napisano 24 Maja 2009 Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Regulacja przodu to w miarę prosta sprawa, ale mam taki problem. Postępuję według sztuki regulacji i najpierw mała tarcza, duży tryb z tyłu i ustawiam kręcą śrubą LOW tak, żeby wodzik był ok 1 mm. To mi się udaje. Potem daję na blat i mały tryb i zaczynam kręcić śrubą HIGH żeby wodzik odstawał od łańcucha także 1 mm (teraz o niego ociera) - no i niestety tu się zupełnie nic nie dzieję. Kręcę tą małą śrubką, a wodzik stoi w miejscu. Co jest grane? Czemu nie mogę odsunąć wodzika od tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Srubki nie są od przesuwania "wodzika" tylko są ogranicznikami jego wychyleń. A wiec o ile jeszcze mozna na młynku czyli najmniejszej zebatce ów wodzik przesunąć srubką *(logiczne) to na blacie nie **mozna, bo on ogranicza maksymalne wychylenie aby ci czasem by wrzucaniu łańcuch nie spadł z korby. przesówac możesz i powiniejeś tą srubką w manetce. Troche pomyslunku to linka przesówa przerzutką nie srubki HIGH i LOW * - chodzi o to zejezeli srubka jest ogranicznikiem a sprezyna działa w doł czyli ciągnie max w doł wiec przesówając ograniczenie (śrubka) przesówamy "wodzik" przerzutki. Chyba jasno napisane. ** - jezeli sprzezyna by działała odwrotnie to by sie własnie na blacie dało ustawić srubką odległość a na młynku nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skydancer Napisano 24 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 Nie za bardzo kumam. W każdym poradniku, nawet na tym forum opisana jest regulacja w taki sposób jak to opisałem. Mój problem jest taki, że łańcuch będąc na blacie ociera o przednią przerzutkę. Wobec tego skoro śrubki L i H służą do regulacji wychylenia (odpowiednio na młynku i na blacie), to kręcę śrubką H, żeby wyregulować to wychylenie. To przecież analogicznie jak z przerzutką tylną. Nie za bardzo też widzę rezultaty, gdy kręcę śrubą przy manetce. Powinienem ją skręcać, czy odkręcać? Dzięki za pomoc, strasznie mnie to frustruje :thanks: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2009 No tak jest ale z tego co napisałes wywnioskowałem co innego Co do sruby przy manetcce zasada jest taka ze im dłuzszy pancez, linka sie naciąga a jak sie linka naciąga to wodzik idzie w gore czyli w prawo. Wydłuzając pancerz mam namysli wykrecanie tej sruby regulacyjnej bo wtedy sie zwieksza długość pancerza o ileść gwintu wykreconego z manetki. Jezeli krecisz przy manetce (znaczy śrubą) a przerzutka sie nie rusza, znaczy to ze gdzieś jest luz i zamiast ruch sruby być przekaztwany na przerzutke, idzie na wytracenie luzu. Moze być tak ze juz przerzutka osiągnęła swoje max wychylenie i wiecej ne pojdzie. Trzeba by zajzejć w ogrnaniczniki jezeli masz tam jakiś dostep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.