Skocz do zawartości

[opony] jak przechowywać?

wojtasg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam dwa komplety różnych oponek, więc zawsze jedna para zdjęta z kół leży sobie w komórce - zastanawiam się, w jaki sposób najlepiej je przechowywać?

- Zwijane: czy można je "poskładać" tak, jak są fabrycznie pakowane, czy lepiej trzymać rozłożone?

- Drutowe: Na stojąco? Leżące na płasko? A może powiesić na jakimś haku/kołku?

Czy na dłuższą przerwę zimową lepiej zostawić założone i napompowane drutowe czy zwijane?

Będę wdzięczny za radę!

Pozdrawiam.

Napisano

To ja jeszcze podepnę się do tematu. Ale napierw postaram sie częsciowo odpowiedzieć na pytanie:

http://www.opony.com.pl/encyklopedia/425_p...wanie_opon.html

Na dole jest opisany sposób przechowywania opon (wprawdzie samochodowych) ale myślę, że do rowerowych też to można zastosować z małą modyfikacją. Do opony wkładamy dętkę i pompujemy trochę powietrza aby usztywnić oponę.

Osobiście zawsze składowałem opony w pozycji poziomej (bez dętek :D ). Patrząc na powyższy artykuł to taka pozycja chyba rzeczywiście nie jest najbezpieczniejsza - powoduje wyginanie się opony na całym obwodzie bieżnika w środkowej jego części. Przydałaby się w/w dętka :D

Mnie osobiście bardziej od samego składowania zawsze zastanawiała "trwałość" mieszanki. Czy ktoś wie czy z upływem lat mieszanka gumy traci swoje właściwości ? Zdarza się, że przez cały sezon jakiś komplet opon przeleży w garażu. Czy opony składowane np. przez 3 lata nadal nadają się do użytku? Z tego co wiem to opony samochodowe mogą być składowane chyba przez 2 lata bez utraty właściwości jezdnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...