wojtasg Napisano 23 Maja 2009 Napisano 23 Maja 2009 Witam, Mam dwa komplety różnych oponek, więc zawsze jedna para zdjęta z kół leży sobie w komórce - zastanawiam się, w jaki sposób najlepiej je przechowywać? - Zwijane: czy można je "poskładać" tak, jak są fabrycznie pakowane, czy lepiej trzymać rozłożone? - Drutowe: Na stojąco? Leżące na płasko? A może powiesić na jakimś haku/kołku? Czy na dłuższą przerwę zimową lepiej zostawić założone i napompowane drutowe czy zwijane? Będę wdzięczny za radę! Pozdrawiam.
bros Napisano 23 Maja 2009 Napisano 23 Maja 2009 To ja jeszcze podepnę się do tematu. Ale napierw postaram sie częsciowo odpowiedzieć na pytanie: http://www.opony.com.pl/encyklopedia/425_p...wanie_opon.html Na dole jest opisany sposób przechowywania opon (wprawdzie samochodowych) ale myślę, że do rowerowych też to można zastosować z małą modyfikacją. Do opony wkładamy dętkę i pompujemy trochę powietrza aby usztywnić oponę. Osobiście zawsze składowałem opony w pozycji poziomej (bez dętek ). Patrząc na powyższy artykuł to taka pozycja chyba rzeczywiście nie jest najbezpieczniejsza - powoduje wyginanie się opony na całym obwodzie bieżnika w środkowej jego części. Przydałaby się w/w dętka Mnie osobiście bardziej od samego składowania zawsze zastanawiała "trwałość" mieszanki. Czy ktoś wie czy z upływem lat mieszanka gumy traci swoje właściwości ? Zdarza się, że przez cały sezon jakiś komplet opon przeleży w garażu. Czy opony składowane np. przez 3 lata nadal nadają się do użytku? Z tego co wiem to opony samochodowe mogą być składowane chyba przez 2 lata bez utraty właściwości jezdnych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.