Skocz do zawartości

[wybór roweru] Korss LevelA42008, Kellys Oxygen2008 czy Merida Matts TFS-100

Pedro13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Bardzo proszę Was o radę. Chcę kupić rower, biorę pod uwagę trzy modele:

MERIDA MATTS TFS 100-V 2008, http://allegro.pl/item639369872_merida_mat..._od_merluk.html

KROSS LEVEL A4, Dart 3 2008, http://allegro.pl/item632704454_wyprzadaz_...3_lo_extra.html

KELLYS Oxygen 2008, http://allegro.pl/item640142815_nowy_kelly...per_okazja.html

Do niedawna byłem nastawiony na Krossa, ale w sklepie uszeregowano go dopiero na trzecim miejscu z tych trzech.

Najbardziej polecano mi Meridę, ze względu na ramę, ale on ma z tego co widzę najgorszy osprzęt. Potem Kellysa - osprzęt (na tyle ile się znam) podobny do Krossa, a na końcu Krossa - najgorsza rama.

Wizualnie podoba mi się Merida lub Kross, Kellys najmniej. Gdyby Marida w tej cenie oferowała osprzęt co Kross, pewnie bym ją kupił, ale teraz mam wątpliwości duże.

Chyba pozostanę przy Krossie A4 - co o tym sądzicie. Proszę powiedzcie coś o tych osprzętach.

Dziękuję z góry z poradę i odpowiedzi i przepraszam za zanudzanie pewnie tysięcznym podobnym postem.

Pozdrawiam,

Pedro

Napisano

Na twoim miejscu wybrałbym Krossa LEVEL A4 ze względu na wygląd, osprzęt i amortyzator. Kross ma Acere z przodu, która jest troche gorsza od Alivio. No i to wkońcu polska firma. Kelly's jest taki trochę z wyglądu dziecinny. Merida taka sobie.

Weź Krossa, będziesz zadowolony. :)

Napisano

Dziękuję za pomoc.

Też jestem za tym Krossem, wypadkowa wyposażenia i wyglądu daje najlepszy kompromis.

pozdro

Napisano

Wszystko zalezy od twoich parametrów :) Jezeli ważysz ponizej 80kg to RockShox w Krossie pewnie będzie za twardy. Jednak masz najlepszy osprzęt spośród tych trzech propozycji i ładny wygląd (chociaz Krossy maja słaby lakier). Rama jest rzeczywiście słabym ogniwem ale na pewno nie bedzie ci ona bardzo przeszkadzać( o ile w ogóle). Miałem okazje ogladac tego Kellysa na żywo i wyglada on troche marketowo. Do tego na RST Gila i sredniej klasy osprzęt. Ze stajni Meridy jezeli mógłbys troche dopłacić to zastanowiłbym się nad ta ofertą bo to dobra podstawa pod późniejsza rozbudowe.

http://allegro.pl/item644270505_merida_sub..._od_merluk.html

P.S

Z Krossa mam jeszcze jedna ciekawa pozycje;]

http://www.mudserwis.com/kross-level-a2-xt...port-p-383.html

Jak za ta kase ma dobry osprzęt, tarczówki hydrauliczne sie przydają, niezły amortyzator i ładnie wygląda. Jednak nie wiem co oni odpierdzielają bo mi przysłali rower o innej specyfikacji ;] Rame z 2009 roku, juz z Alu 7005 za co im chwała, ale korbe Truvativa zamienili na słabe Shimano, opony Schwalbe na jakieś lipne i razi troche kierownica, sztyca i mostek ZOOM. Rower również nie był dobrze wyregulowany, szprychy niektóre mozna było dokrecac palcami itp. mi jeździ sie na nim świetnie po górach, wygodna geometria i pewnie sie na nim czuje na zjazdach. Pozdrawiam i życze udanych zakupów :)

• Mod Team
Napisano

NO niestety trzeba wybiarać czy lepszy osprzet w krossie czy rame w meridzie ... Mi osobiście najbardziej sie rama meridy podoba :) ale fakt osprzet tam jest raczje marny.

Ja kupiłem kiedys meride. Zdezelowana co prawda za marny grosz a teraz nie ma lepszego u mnie na wiesce :) I musze przyznac ze tak polubiłem moją meride ze jak bym wymieniałto raczej tez na meride. Nie zebym zachwalał czy polecał poprostu krossy do dobre mają wysoki wspołczynnik cena/jakość ale mi sie nie podobaja.

Musisz wybrac czy kupisz teraz lepszy osprzet za te same pieniadze i juz nie bedziesz go dotykał az coś odpadnie (metafora taka ofc) czy kupić coś moze troche gorszego z myslą o przyszłej rozbudowie.

No i ten link podany przez Wonskiego jest ciekawy :blink:

Napisano

Hej,

Dzięki za opinie. Ostatecznie, chociaż podoba mi się rama i kolory Meridy zdecydowałem się na trochę oklepanego już w światku rowerowym Levela A4.

Wziąłem go ze względu na osprzęt, jak rama będzie nawalać, to ostatecznie sprzedam go kiedyś, kiedyś i zainwestuje w coś bardziej "profesjonalnego" a jak będzie wszystko ok, to osprzęt będę już miał w miarę dobry w tym Krossie przynajmniej. Lakier na początku ładnie wygląda i błyszczy się, potem już są porysowania i obicia, więc nie będę się tak bardzo martwił gorszą jakością malowania.

Jak otrzymam przesyłkę to podzielę się z Wami wrażeniami z jazdy.

Jeszcze raz dzięki,

Pedro

Napisano

Wiecie może gdzie dostanę A4 17" NIE biało-czerwonego ?

19" będzie za duża jeśli mam 173 i długość nogi 82cm ?

Napisano

W tym sklepie poniżej:

http://allegro.pl/item632704454_wyprzadaz_...3_lo_extra.html

PHU BMX SC, ul LEGIONÓW 178, 43-500 CZECHOWICE-DZIEDZICE, tel 501 041 39 - sam tam kupiłem

Wystawiają A4 na allegro, jak zatelefonujesz to pewnie jeszcze wystawią, bo mają parę sztuk.

Mam tyle samo wzrostu i wszędzie doradzali mi 17 cali, najwyżej 18.

Porównywałem się do 17 i 19 i dla mnie lepszą i wygodniejszą pozycje ma 17-nasta, ale sam idz do sklepu i przejedz sie jednym i drugim.

Napisano

Ja mam wrost w granicach 152-158 jakoś tak i dzisiaj doszedł do mnie długo wyczekiwany Kross A4 (17") na suntourze ,swoja drogą na rs'ach 17" chyba już nawet nie było ... I ta 17" na sztycy prawie zerowej (siodełko praktycznie na ramie ;P) jest bardzo wygoda jak dla mnie ,a przypominam ,że jestem niski .. może nie jak na 13 lat ,chociaż są i wyższi ... kupiłem też w tym sklepie PHU BMX SC ,w środę wieczorkiem zapłata ,a więc w czwartek rano wyszedł przelew ,czwartek po południu pewna pani odpisała ,że w trakcie realizacji no i dzisiaj Wtorek rowerek jest . Mają najtaniej na Allegro jeśli chodzi o levele (chociaż nie ma wielkiego wyboru w A4 np..). Dużo osób tam chyba kupowało z tego co widze na forum ,wiec raczej obaw nie ma ;] Aha i warto wspomnieć ,że na kurierze to oni chyba nie zarabiają jak to potrafi wiele firm na allegro .. ;) a,i zapinka gratis ^^

Squ ,no ale wiadomo -dla jednego lepsza 17 dla drugiego 19" ... więc nie pytaj ,a przysiądź sobie na obydwu ramkach . ;]

• 2 lata później...
Napisano

Nie bierz kellysa kolega miał okropna pozycja,waga i kompatybilność do ścigania się nie nadaje.

Ja poleacał bym ci krossa ponieważ sam na nim jeździłem i wydaje mi się najlepszy z tych które wymieniłeś PS. jeździ się świetnie.

Merida to też nie najgorszy wybór , ale raczej wziął bym krossa.

Napisano
Nie bierz kellysa kolega miał okropna pozycja,waga i kompatybilność do ścigania się nie nadaje.

Ja poleacał bym ci krossa ponieważ sam na nim jeździłem i wydaje mi się najlepszy z tych które wymieniłeś PS. jeździ się świetnie.

Co to tego, będę się kłócił, ja mam zupełnie inne zdanie. Wagi ram podobne. Żeby kross był dość zwrotny trzeba było załadować do niego mostek 70 mm, co odbijało się na podjazdach a na zjazdach nie było lepiej... W tych cenach lepiej wybrać kellysa wg mnie (ale rocznik najkepiej 2009-2010). Po za tym patrz na daty ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...