Skocz do zawartości

[rower] Giant Trance x4 2009 czy Trek fuel ex 8 2009

xformx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, sprawa wydawała się przesądzona bo w zasadzie wybrałem już rower, który chcę kupić czyli Giant Trance x4 (akurat ten model bo najbardziej pasuje mi ta rama wizualnie):

trance x4

ale pojawiła się nieoczekiwanie propozycja ściągnięcia z europy lekko używanego treka fuel ex 8 z tego roku, który wyniósłby ok 4000 zł:

fuel ex 8

Tak jak orientuję się w temacie zawieszenia maestro Gianta to zupełnie nie mogę znaleźć co oferuje Trek - z wyglądu przypomina to mi jakiś jednozawias czy jaki czort??

Patrząc na różnice w oficjalnej cenie trance: 6 199 ZŁ a fuel ex 8: 9190 zł to znaczną przewagę powinien mieć trek. Ma lepszy osprzęt ale co z zawieszeniem, które kryje się pod nazwą EVO link?? Ktoś wie coś więcej na temat tego Treka z tym zawieszeniem a może miał z nim do czynienia ?? Warto zrezygnować z Trance-a na rzecz tego Treka?

Napisano

Dzięki za linka - sam pamiętam że poprzednie modele były daleko z tyłu z prymitywnym zawieszeniem ale z opisu wynika, że jednak coś zmienili - doczytałem na www.mtbr.com (co prawda nie ma fuela ex8 ale są inne modele na tym samym zawieszeniu), że nowe zawieszenie sprawdza się dość dobrze - może ktoś z "naszych" miał z nim do czynienia i coś napisze? Mam wrażenie że Trek u nas trochę schodzi na dalszy plan prawdopodobnie przez to że każe sobie płacić za markę nie oferując przynajmniej w starszych modelach full-i nic ciekawego.

Napisano

arek_wro właśnie poskładał Treka z takim zawieszeniem, trzeba go zapytać o wrażenia , ponadto w ostatnim bB jest test Top Fuel 9.8 , zawieszenia działa w zasadzie tak samo tylko skok mniejszy.

Napisano

Moj fuel przejechal juz kilkadziesiat kilometrow w terenie i moge powiedziec, ze spelnil wszystkie moje oczekiwania. xformx, jezeli masz mozliwosc kupienia ex8 za 4000, to mysle, ze tez nie bedziesz zalowac.

Niestety nie moge nic powiedziec o trancie, wiec ciezko mi te dwa rowery porownywac. Tez z pewnym dystansem podchodzilem do zawieszenia treka, bo starsze modele byly generalnie kiepsko oceniane, ale od zeszlego roku zawieszenie zupelnie sie zmienilo. Przebrnalem przez wszystkie recenzje fueli ex na mtbr.com i nie znalazlem ani jednej negatywnej lub chocby neutralnej dla modeli od 2008 wzwyz. Tu masz tez artykul dotyczacy wlasnie ex8 z tego roku: http://www.bikeradar.com/gear/category/bik...l-ex-8-09-32791

Co do zachowania w terenie, to mimo dodatkowego kilograma z malym hakiem w porownaniu do mojego dotychczasowego hardtaila, nie widze praktycznie zadnego negatywnego wplywu na podjezdzanie. Kumpel, z ktorym zazwyczaj smigam po gorkach ani na moment nie odjechal mi na zadnym z podjazdow. Rower ma dluga rame, co tez zapewne ma tu znaczenie. Fuel ex w rozmiarze 18,5" jest tak samo dlugi jak np. trance x w rozmiarze 20". Co prawda zawieszenie minimalnie sie poddaje na podjazdach, ale w stopniu, ktory jest ledwie zauwazalny. W razie czego platforma zupelnie zalatwia sprawe.

Na zjazdach rowerek plynie az milo :sick: Tam gdzie wczesniej musialem zwalniac na kamieniach bo rower zaczynal byc nerwowy, teraz mam w prezencie trzy razy wiecej kontroli przy duzo wiekszej predkosci. Tutaj sztywniak przegrywa z kretesem.

Nie jestem specem od fulli, bo moje dotychczasowe doswiadczenia ograniczaly sie do paru krotkich przejazdzek, wiec nie zamierzam uchodzic za wyrocznie co do wlasciwego wyboru. Ja jestem ze swojego fuela zadowolony i wiem ze w gorach juz na sztywniaka wiecej nie wsiade :D

Napisano

Dzięki za odpowiedz i za link, już organizuje jego zakup - mam nadzieję, że jeszcze się uda bo zwlekałem trochę i maiłem lekki dystans do Treków. Nie ukrywam jednak że wizualnie bardziej mi się podoba niż Giant oraz wszelkie opisy wskazują że nowe wersje warte są zainteresowania. Mam jeszcze pytanie - gdzie zdobyłeś ex9 w tym malowaniu - na oficjalnej stronie jest http://www.ssc.pl/trek2009/FuelEX9.html trochę inny (brzydszy :sick: ). Twój biały bardziej mi się podoba nawet niż ten ex 8. Czyżby były inne niż na ich oficjalnych stronach? Zresztą wizualny aspekt ich nowych rowerów to dla mnie mistrzostwo świata szczególnie Top Fuel 9

Napisano

Moj fuel to model z zeszlego roku i na zywo wyglada duzo lepiej niz na kiepskim zdjeciu z sygnatury :sick: Mnie gianty tez jakos nie przekonuja swoim wygladem, a trek ostatnio pokazuje, ze mozna robic ladne rowery, bez popadania w przesade z roznymi udziwnieniami. TOP FUEL 9 to najlepszy dowod na te teze.

Napisano

jak mogę edytować poprzedni post? nie widzę takiej opcji - co do malowania to już znalazłem - to jest model 2008 rok - wszystko jasne :sick:.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...