Skocz do zawartości

[anodowanie] czyli - zloty rower:]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam

skladam rower dla mojej kobiety (strasznie sie wkrecila, jak ja budowalem swoj i tez chce;)). ma to byc szosowy SS na piascie torpedo, z szosowym barankiem. ale z racji tego, ze sprzet bedzie damski, musi 'odpowiednio wygladac'. i teraz:

1. czy sa jakies przeciwskazania do anodowania na zloto: mostka, sztycy, korby, obreczy?

2. czy zeby uzyskac jednolity odcien we wszystkich tych elementach musza byc one wykonane z jednakowego stopu?

3. czy po anodowaniu obreczy nie bedzie problemu z funkcjonowaniem hebla (nie zetrze sie 'kolor')?

4 czy ktos w ogole bawil sie w zloty kolor aluminium?

5. wiecie moze ile taka zabawa by kosztowala?

rower ma wygladac mniej, wiecej (z naciskiem na wiecej;)) tak:

http://www.fixedgeargallery.com/2009/jan/2/ScottSpencer.htm

Napisano

1. Przeciwwskazań nie ma żadnych. Jedynie trzeba usunąć starą anodę lub lakier z mostka.

2. Z tego co wiem to nie, zależy to od ilości użytego barwnika - dobra firma z pewnością zadba o identyczny odcień.

3. Kolor niestety zetrze się w miejscu styku z klockami, chociaż wbrew pozorom nie wygląda to wtedy źle (przynajmniej wg. mnie.

4. Bawiło się wiele osób i producentów ;)

5. Tutaj nie mam najmniejszego pojęcia.

Napisano

Fifi, niekoniecznie. Istnieje możliwość barwienia niektórych stopów stali i tytanu. Z tym, że to ciężkie i z pewnością dość drogie.

Napisano

Nie wiem gdzie chcesz to anodować ale z tego co wiem w WZL 2 w Bydgoszczy, kasują nie od przedmiotu tylko od godziny pracy technologa i linii. Wiem że było to dość drogo, bodajże 160zl/h

Napisano

dowiadywalem sie jak sprawa wyglada w Poznaniu i albo zaklady juz nie anoduja (bo podobno nie bylo to popularne i sie nei oplacalo) albo nie anoduja na zloto:/

jeden gosciu krzyknal mi cene za zlocenie - 300 PLN za jedna obrecz;]

wzamian proponowali lakierowanie proszkowe na zloto, ale nie wiem czy efekt bedzie zadowalajacy.

bede jeszcze probowal w stolicy, ale jak ktos ma jakies info to prosze o odzew;)

Napisano

znalazlem miejscowke pod poznaniem gdzie za obrecz, sztyce, mostek i korby gosc powiedzial ze wezmie okolo 100 pln! jest git.

teraz inny problem - podobno zeby uzyskac taki sam kolor trzeba uzywac tego samego stopu aluminium we wszystkich czesciach:] ciekawe jak tego dokonam...

jakies propozycje?:)

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Witam!

Nasz zakład specjalizuje się w anodowaniu.Zajmujemy się również barwieniem aluminium, więc nie byłoby problemu z częściami rowerowymi.Oczywiście w miare możliwośc, bo jak wiadomo nie każdy detal da sie anodować.Ale próbki możemy zawsze zrobić bez problemu!

Zapraszam!

www.tadgen.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...