Skocz do zawartości

[Hydrauliczne] Dziwny dźwięk i słabe hamowanie

WonskiMD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem hamulców hydraulicznych Tektro Auriga COMP.Tylni działa jak należy a przedni niestety wydaje dziwny dźwięk przy hamowaniu (pisk?) i nawet przy wcisniętej na max klamce siła hamowania jest bardzo słaba. Nie mam zielonego pojecia czym to może być spowodowane bo w kwestii tarczówek jestem zielony a przy ostrym XC ten mankament daje sie naprawde we znaki. Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi :) Pozdrawiam.

P.S Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich :bye2:

• Mod Team

Pierwsze skojazenie to zasyfiona tarcza/klocki. Nalezy tarcze umyć w czym i jak pisza bodajze w dziale konserwacja. Klocki zalezy jakie masz jezeli masz spiekane mozna wygrzac w piekarniku albo palnikiem. Jak nie pomoze to nowe klocki po winno działać.

• 2 tygodnie później...

jak piszesz ze tylni hamulec działa poprawnie, podmień klocki. jak nie będzie poprawy:

1.klocki do wymiany

2.zapowietrzony układ

-zamiast wypiekania/wypalania spróbuj dobrze wyczyścić klocki acetonem z zachowaniem ostrożności na elementy lakiernicze roweru.

A może pierw dotrzeć klocki to siła urośnie. Chyba tylnym częściej hamujesz ?? Jeśli tak to dlatego z tyłu jest dobrze :confused:

to nie jest reguła... ze względu na rozkład siły hamowania, hamowanie przednim hamulcem jest efektywniejsze. ja używam tylko przedniego, czasem w nagłych przypadkach przedni i tylny.

-jak chcesz je dotrzec w szybkim czasie, prosze zjedz pare razy z dużej góry ostro hamując

Musisz w jakiś sposób rozepchnąć tłoczki. Jeżeli między klockami nie ma szczeliny to próbuj delikatnie podważyć między zaciskiem, klockiem. Odkręcony odpowietrznik powinien pomóc.

Mam podobny problem, tzn. nie mogłem założyć klocków więc odrobinę rozepchałem tłoczki. Tylko teraz nie dochodzą do tarczy a układ dzień wcześniej odpowietrzałem i zalewałem olejem mineralnym.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić?

• Mod Team

Płyn nie chyba ze ci wycieknie(no takiego z ziemi chyba nie pozbierasz :) ). Zapowietrzaja sie wtedy kiedy nadmiernie sie wysunie tłoczek i zrobi sie nieszczelnośc :thumbsup: Po takim incydencie nalezy odpowietrzyć a ewentualny ubytek płynu dolac.

wczoraj zawiozłem do decathlona żeby mi odpowietrzyli, jak wcześniej powiedzieli w ramach gwarancji,ale ale że w układzie wogóle nie ma płynu i wmówili że to przeze mnie ponieważ powiedziałem im że hamulce rozkręcałem i czyściłem muszę zapłacić 30 zł

sam nie wiem jak płyn mógł się wylać skoro ja odkręciłem tylko 2 śruby które trzymały częsci zacisku aby wyjąć klocki i wyczyścić hamulec w środku,czy to możliwe że przy takim odkręceniu wylał się płyn(ja tego nie zauważyłem) a tej śrubki do odpowietrzania w zacisku i w klamce nie ruszałem

sam nie wiem jak płyn mógł się wylać skoro ja odkręciłem tylko 2 śruby które trzymały częsci zacisku aby wyjąć klocki i wyczyścić hamulec w środku,czy to możliwe że przy takim odkręceniu wylał się płyn(ja tego nie zauważyłem) a tej śrubki do odpowietrzania w zacisku i w klamce nie ruszałem

No to ja się nie dziwie, że nie masz płynu... Tych śrub się nie rozkręca aby wyjąć klocki!!!! One trzymają zacisk w kupie, aby był szczelny. Klocki wyciąga się bez narzędzi. Rękoma można to zrobić, bo wystarczy tylko pociągnąć.

No to ja się nie dziwie, że nie masz płynu... Tych śrub się nie rozkręca aby wyjąć klocki!!!! One trzymają zacisk w kupie, aby był szczelny. Klocki wyciąga się bez narzędzi. Rękoma można to zrobić, bo wystarczy tylko pociągnąć.

To już jest drugi przypadek jaki słyszałem żeby wyjąć klocki lub wyregulować zacisk rozkręca się go. Nie rozumiem tego ja zanim zacząłem zabierać się za zaciski najpierw poczytałem jak są zbudowane a dopiero później zabrałem się za regulacje i czyszczenie klocków. A nie na odwrót.

Pozdrawiam

MAX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...