labster Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Witam. Niefartownie odkształcił się w rowerze widelec po kontakcie ze słupkiem drogowym przy dość dużej prędkości ok. 25 km/h. Odkształcenie polega na przegięciu widelca na drugą stronę w ten sposób, że jazda możliwa jest tylko po przekręceniu kierownicy o 180 stopni. Niestety w takim wypadku hamulce są po drugiej stronie i z uwagi na ich konstrukcje nie jest możliwe ich użytkowanie. O dziwo koło działa ok i rower nadaje się do użytku. Mimo jednak wszystko chciałbym przywrócić go do poprzedniego stanu jak najmniejszym nakładem finansowym. W związku z tym, że na widelec działała dość duża siła w bardzo krótkim czasie zastanawiam się w jaki sposób można by najlepiej ten widelec naprostować. Jestem otwarty na wszelkie sugestie z waszej strony.
dobry Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Alu jest bardzo kruchym materiałem. Moim zdaniem to co chcesz osiągnąć jest niemożliwe chałupniczym sposobem. Nie wiem czy da się w ogóle takie coś wyprostować bez znacznego obniżenia wytrzymałości. Moim zdaniem potrzebujesz nowy widelec. Ale dodam, metalurgiem nie jestem...
cusek Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Może pokaż na zdjęciach jak wygląda a jak wyglądało, ocenimy czy da się to zrobić, a i co to za widelec? Może bardziej opłaca się kupić nowy?
meXy Napisano 22 Maja 2009 Napisano 22 Maja 2009 Niestety nic już nie da się z nim zrobić. Aluminium kumuluje naprężenia i jeśli wyprostujesz go do poprzedniej pozycji pęknie w najmniej spodziewanym momencie, co doprowadzi do poważnych obrażeń.
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2009 Mod Team Napisano 22 Maja 2009 Ogolnie taka cześć jak widelec kiedy sie tak wygnie to tylko nadaje sie do ptrzetopu. Ja bym nic nie kombinował jezeli zeby i inne cześci ciała sa jeszcze miłe. Kup nowy a ten postaw sobie w pokoju jako pamiątke
labster Napisano 23 Maja 2009 Autor Napisano 23 Maja 2009 Hej. A co zrobić jeśli rower jest pożyczony i chciałbym, żeby właściciel się nie zorientował specjalnie o tym wypadku. Tzn. po naprawie nie będę go używał. Niestety widelec ma bardzo mało spotykany wzór lakieru więc niestety wątpię aby udało mi się kupić taki widelec. Wkrótce wrzucę zdjęcie, żebyście mogli ocenić lepiej. Pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 23 Maja 2009 Mod Team Napisano 23 Maja 2009 Najlepszym rozwiazaniem bedzie powiedzenie włascicielowi ze był mały crank i ze wszystko naprawisz bo niewiem jak wyjść z takiej sytuacji zeby nie wyło widac.
Virus333 Napisano 23 Maja 2009 Napisano 23 Maja 2009 nawet jezeli naprawisz, to właścicielowi musisz powiedziec o tym - żeby się chlopak spodziewal zagrożenia na jakie sie godzi dalej jezdzac z tym widelcem a prawda jest taka, ze widelec zdecydowanie powinieneś wymienić. Nie spotkałem się nigdy z tym, zeby ktoś naprawial aluminiowe widelce - glownie z powodu, ze jego wytrzymalosc bedzie znacznie obnizona.
espansopo Napisano 1 Czerwca 2009 Napisano 1 Czerwca 2009 Aluminium odkształca się trwale. Nawet jak podejmie się próbę naprawy, w tym przypadku odgięcia/naprostowania to materiał znacznie się osłabi lub pęknie. Nie oszukuj się, pogadaj z właścicielem roweru, dojdziecie pewnie do jakiegoś konsensusu. Osobiście pękła mi rura w amortyzatorze. Nie jest to miłe jak dostajesz bieżnikiem przedniego koła w twarz...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.