Skocz do zawartości

[Damper] Rock Shox Bar 2.1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie. W czasie dzisiejszej jazdy przysłuchiwałem się rowerowi z racji tego że się jeszcze "dociera". Rowerek to full Kona Four, ma zrobione niecałe 200 km. Dziś jadąc asfaltem usłyszałem w tylnym zawieszeniu taki dziwny stuk. Słychać go wówczas gdy przejadę z dużą szybkością przez jakąś niedużą nierówność, ale przy wolniejszym pokonywaniu przeszkód chyba się nie zdarzyło. Amorek z tyłu to Rock Shox Bar 2.1, napompowany niedawno pod moją wagę, tłumienie ustawione jest prawie na końcu "żółwia" ;) Jest to mój pierwszy full, wcześniej miałem hardtaila Kelly'sa, stąd mój niepokój o wszelkie stuki... Ktoś wie co to może być? Bo nie chcę jeździć na moim cacuszku jak mu coś dolega ;)

Napisano

naprawdę nic nie wie o co może chodzić? Myślałem że na tak elitarnym forum znajdę sensowną odpowiedź :D

Napisano

Sprawdz, czy wszystko jest dobrze dokrecone i nic sie nie rusza na laczeniach. Jesli tam jest ok (a raczej jest), odkrec tlumienie na maksa i sprawdz czy dalej stuka. Jesli nie, masz przyczyne.

Swoja droga, dobrze masz ustawione to tlumienie? Ja co prawda mam Monarcha, ale ustawienie 3-4 obroty od "krolika" jest wystarczajace, nie mowiac juz o czymkolwiek blizej "zolwia". :D

Napisano

Może być luz między tulejką a oczkiem w damperze, póki jedziesz wolno układ jest naprężony, w czasie szybkiego przejazdu przez przeszkodę nagle się rozpręża i stuka, wystarczy bardzo mały luz aby stukało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...