yatso Napisano 21 Maja 2009 Napisano 21 Maja 2009 Witam. Mam pytanie. W czasie dzisiejszej jazdy przysłuchiwałem się rowerowi z racji tego że się jeszcze "dociera". Rowerek to full Kona Four, ma zrobione niecałe 200 km. Dziś jadąc asfaltem usłyszałem w tylnym zawieszeniu taki dziwny stuk. Słychać go wówczas gdy przejadę z dużą szybkością przez jakąś niedużą nierówność, ale przy wolniejszym pokonywaniu przeszkód chyba się nie zdarzyło. Amorek z tyłu to Rock Shox Bar 2.1, napompowany niedawno pod moją wagę, tłumienie ustawione jest prawie na końcu "żółwia" Jest to mój pierwszy full, wcześniej miałem hardtaila Kelly'sa, stąd mój niepokój o wszelkie stuki... Ktoś wie co to może być? Bo nie chcę jeździć na moim cacuszku jak mu coś dolega
yatso Napisano 23 Maja 2009 Autor Napisano 23 Maja 2009 naprawdę nic nie wie o co może chodzić? Myślałem że na tak elitarnym forum znajdę sensowną odpowiedź
zaq Napisano 23 Maja 2009 Napisano 23 Maja 2009 Sprawdz, czy wszystko jest dobrze dokrecone i nic sie nie rusza na laczeniach. Jesli tam jest ok (a raczej jest), odkrec tlumienie na maksa i sprawdz czy dalej stuka. Jesli nie, masz przyczyne. Swoja droga, dobrze masz ustawione to tlumienie? Ja co prawda mam Monarcha, ale ustawienie 3-4 obroty od "krolika" jest wystarczajace, nie mowiac juz o czymkolwiek blizej "zolwia".
Rulez Napisano 23 Maja 2009 Napisano 23 Maja 2009 Może być luz między tulejką a oczkiem w damperze, póki jedziesz wolno układ jest naprężony, w czasie szybkiego przejazdu przez przeszkodę nagle się rozpręża i stuka, wystarczy bardzo mały luz aby stukało.
yatso Napisano 24 Maja 2009 Autor Napisano 24 Maja 2009 Dzięki, spróbuję na dzisiejszej wycieczce czy to mogło być to
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.