Skocz do zawartości

[pedały] na maszynach

Puklus

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na nie, zauważ że platforma z korpusem połączona jest śrubkami. Jest to kiepskie rozwiązanie, miałem takie pedały skręcane na śrubki i co chwila się rozkręcały, luzowały itp.

Poza mną kolega także miał takie problemy, tylko że on jeździł na nich tylko po szosie i też się rozkręcały.

Co do konkretnego modelu pedałów się nie wypowiem, nie wyglądają najgorzej.

Lepiej kupić coś w jednym kawałku.

I do tego jeszcze śruby na krzyżaka, jak się usyfią to będzie cieżko dorwać się do łożysk :D

Ja miałem przez ok. rok podobne tylko na zwykłych łożyskach (te co są standardowo dawane do Kellys'ów np. Salamander) i nie miałem z nimi problemów. Tylko trochę luzu złapały, ale jeździć się dało :D

• Mod Team

Ja mam własnie taki problem ze juz kilka pedałow miałem i lepszych i gorszych i wszystkie mnie wyprowadzały z rownowagi i nie były warte zadnego grosza jakie w nie zainwestowałem :)

Dlatego sądze teraz ze na łozyskach maszynowych sie to nie powtorzy. To ze korpus łaczy sie z reszta za pomoca srubek to mi nie przeszkadza bo miałem pedały authora tez takiej konstrukcji i mi sie nie odkrecały a jak zaczna to ja na nie sposob znajde :) . Mi chodzi tylko o to czy nie sa za drogie i sadzac po łozyskach nie bedza strzelac ... Bo ja juz mam dość tego strzelania :blink: no i waga jest miła w porowaniu z tymi autoha co poł kilko wazyły OMG :o

Pewnie ktos wyskoczy kup sobie SPD :P a pewnie ze sobie kupie ... ja bede miał za co :P

• Mod Team

Też miałem pedały nie-SPD EXUSTAR i spisywały się i spisują nadal w rowerze rodziców bardzo dobrze.

Co do odkręcania śrubek, to odrobina kleju na gwint i po kłopocie, choć przyznam, że jeszcze takie coś mi się nie zdarzyło.

a czy Wy wszyscy wiecie ze luzy sie kasuje nakretka?

:| Ja mam platformy VP od xx czasu juz ( tzn jakies 2 lata?) i nie maja luzow, ale trzebaby czasem je przeserwisowac a nie narzekac ze pedaly na kulkach sa go..o warte...

polecam serwis i kazde beda sei trzymac, a ta przykrecana klatka wcale nie jest taka zla i da rade na takich jezdzic...

jakie strzelanie... jesli lozyska, bieznie i miski sa w dobrym stanie to nic nie powinno strzelac itp... wiec o co kanam w ogole?

wez wszystko sprawdz i zloz porzadnie,

a do spd trzeba kupic jeszcze buty za 150zl wiec wiesz;)

• Mod Team
jakie strzelanie... jesli lozyska, bieznie i miski sa w dobrym stanie to nic nie powinno strzelac itp... wiec o co kanam w ogole?

wez wszystko sprawdz i zloz porzadnie,

a do spd trzeba kupic jeszcze buty za 150zl wiec wiesz;)

Jakie strzelanie a no własnie to co piszesz. Wyobraź sobie ze mo moich starych authorach 311 o TAKICH własnie wszytko jest ok, miski czyste, konusy też ładne, wszystkie śruty mierzyłem co do srednicy nawet bo moze ktoryć był by inny i powodował zamiesznie. No i co i wszystko lalunia przez pierwsze ok 5-8 km cicho i bezbolesnie pozniej niewiem co sie z nimi dzieje porosty zaczynają trzaskać ;) . A dodam ze luz sie nie robi bo jest ciągle taki sam. Jakie masz wyjasnienie tej zagadki??

Co prawda w tych co zamiennie za 8zł kupiłem jest tak samo ale sa lzejsze przynajmniej.

Tutaj moj test tego badziewia za 40 zł :) (ja kupiłem za 24).

Taaa i weź sobie kup pedały ... dlatego teraz maszyny i kropka. Noo i z czaem spd :P

Mógłbyś coś więcej o tych pedałach napisać. Moja żona za nic w świecie nie chce SPD więc myślałem żeby jej właśnie te sprawić.

Pozdrawiam

Pedaly lekkie, wygladaja anorektycznie, ale jestem z nich bardzo zadowolony. Jezdze od poczatku marca i na razie nic sie nie dzieje - zadnych luzow, stukow itp. Oslona korpusu ma zabki maja tak ostre, ze wrecz wgryzaja sie w podeszwy butow :)

• Mod Team

Ostatecznie kupiłem pdeały VP 196 o TAKIE. Byłem w zaprzyjaznionym sklepie i mi kumpel je poecił, mowił ze schodzą jak swierze bułeczki wiec sie skusiłem. Jak sie przejade na nich kilka km to zdam relacje niestety nie dziś booo zaczeło padac ;)

Waga realna 275g. wazone przezemnie.

Pedaly lekkie, wygladaja anorektycznie, ale jestem z nich bardzo zadowolony. Jezdze od poczatku marca i na razie nic sie nie dzieje - zadnych luzow, stukow itp. Oslona korpusu ma zabki maja tak ostre, ze wrecz wgryzaja sie w podeszwy butow ;)

Dzięki, chyba je zamówie.

Pozdrawiam

• Mod Team

hmm dziwne mam wrazenie ze w nowych pedałach na łozyskach maszynowych dzieje sie podobnie jak z innymi :) po przejechaniu ok 5-6km zaczałem pod stopą czuć takie drgania a pochwili odgłosy jak by ze strony pedałow...Korbe i suport wykluczyłem, kaseta tez nie łańcuch raczej tez ... nie wydaje sie wam to oby dziwne ?

To były co prawda pierwsze km na tych pedałach wiec dam im troszke czasu przejade kilkadzesiat km...

Co do wykręcania się śrubek to tak jak ktoś już napisał można użyć kleju do gwintów, bo jednak całe aluminiowe pedały (w tym kształcie to nie jest dobry pomysł - łatwo pękają.

Puklus jeśli chodzi o te dźwięki to mam pytanie. Czy wkręcałeś pedały smarując gwint czy "na sucho"? Łożyska bym raczej wykluczył.

• Mod Team

Tez mi sie wydaje ze łozyszka maszynoe nie powinny rzadnych dzwiekow wydawac. Zakrecałem na such na tyle silno na ile to było konieczne. Zauwazyłem drobny wrecz minimalny luz przy wewnetrznym łozysku. pozatym kreca sie ładnie i lekko. Mozliwe ze trzeba na nich przejechac troszke zeby sie "dotarły"

• Mod Team

No i znalazłem przyczyne. Tak mi sie zdaje. Oddałem pedały, jeden miał mały luz na osi. Zamieniłem pare na nowe i co ... to samo?? Ale jakoś inaczej tym razem. Doszedłem ze to chyba z suportu taki nie miłe doznania. W sumie suport tani wiec nie ma sie czemu dziwic w sumie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...