Segretto Napisano 21 Maja 2009 Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam!! Proszę Was o pomoc. Chce zmienic obecne hamulce V-BRAKE LINEAR na lepsze. Poradzcie mi proszę jakie mogę kupic hamulce zeby działaly z obecnymi dzwigniami hamulców (zitegrowane ST-EF 50 http://bikeserwis.pl/?p=productsMore&i...t-ef50--7-x-3.) Tak do 200 za przod i tył. Dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 21 Maja 2009 Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 polecam Avidy SD5. Poczujesz zdecydowaną różnicę in plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marsman Napisano 21 Maja 2009 Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 tu będzie działal kazy hamulec V. osobiście proponuje poszukać poprzedniego modelu XT jeszcze z równoległym prowadzeniem klocka. obecnie patent ten jest obecny tylko w XTR-ze ale czasem można znaleźć jeszcze LX/XT ( częściej XT który był dłużej produkowany ) o takiej konstrukcji. niedawno spotkałem XT-ka za 70pln nówka więc szukaj. sam używam XTR-a i lepszego hamulca typu V nie ma poza wagą i łożyskowaniem XT to to samo tak sobie myślę... jak byś wymienił klocki. docią i ładnie zakończył pancerze, zastosował dobre końcówki, dobrą linke, wszystko wyregulował może nie czuł byś już potrzeby wymiany hamulców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 A ja powiem, że możesz szukać jakiejkolwiek vki firmy avid lub shimano. Jeżeli będziesz miał hamulec tejże firmy, a jakość hamowania nie będzie ciebie zadowalała - zmień po prostu klocki hamulcowe Miałem już od groma hamulców, w tym wszystkie avidy i kilka shimano i ostatno zaskoczyły mnie skutecznością shimano acera za 20zł sztuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Również używałem Acery (starszych i nowszych modeli) i uważam, że są to jedne z najlepszych jak nie najlepsze hamulce pod względem cena-jakość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Segretto Napisano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Wielkie dzieki za pomoc Mam juz mniej wiecej wytypowane hamulce ktore zakupie. Powiem Wam szczerze ze głownym powodem dla ktorych chce wymienic hamulce jest problem z ich regulacja. Za zadne skarby nie da sie ich weregulowac albo trze jedna albo druga strona (nie idbuijaja ramiona). Próbowalem juz wszystkego: regulacji, czyszczenia i dalej nic. A teraz jest przynajmiej powód zeby nabyc cosik lepszego . A mam jezcze pytanie poniewaz jestem totalnym laikiem: czy hamulce sd7 nie spowodują wygiecia sie piwotow przy hamowaniu?? Z tylu mam takie byly przy zakupie (Merida SUB 10) z z przodu piwoty na amortyzatorze Marzocchi MX PRO LO a nie chce zeby cos sie zniszczylo przez moja niewiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lextalionis Napisano 22 Maja 2009 Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Też mam Acery i hamują świetnie... Mimo znacznego eksploatowania nadal chodzą jak nowe i myślę że jeszcze ten sezon wytrzymają Tylko po wczorajszej jeździe w deszczu straciłem przynajmniej połowę klocków ale to normalna sprawa Co się tyczy wyginania piwotów to chyba nie ma takiej możliwości... Przynajmniej ja nigdy nie słyszałem... To hamulce mogą się wyginać do przodu lub tyłu przy hamowaniu jak złapią luzy (ale w przypadku SD7 tak szybko to nie nastąpi) ale nie piwoty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Segretto Napisano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dziekuję!! Temat uważam za zamknięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex1602 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Witam, po ostatnim szaleniu w lesie przyszedł czas na wymianę hamulców w rowerze. Póki co chcę przyinwestować w jakieś porządne V'ki. Co polecacie? Ile mniej więcej trzeba przeznaczyć na to pieniędzy (łącznie z robocizną w serwisie, bo nie mam pojęcia ile mogą skasować za montaż i regulowanie hamulców)? Mam nadzieję, że ok. 200 zł wystarczy na coś sensownego. PS. Jako, że jestem laikiem to jeszcze chciałbym wiedzieć czy mój rower będzie kompatybilny z wszelkiej maści V'kami. Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Tanio i dobrze Avid SD3, trochę lepiej SD5, a za 200zł możesz trafić kompletne SD7 z klamkami. Tanio i dobrze będzie też z Deore Shimano. Montaż jest banalnie prosty, odkręcasz stare ramiona, na ich miejsce zakładasz nowe, przykręcasz, ustawiasz klocki i montujesz linkę. To wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex1602 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Z tego co polecasz znalazłem http://allegro.pl/item612683924_nowe_avid_...umrowerowe.html Rozumiem, że to o tym mówisz? Ostatnio sporo jeżdzę po lesie i mam nadzieję, że po 2 wypadach będą dalej hamowały jak należy dlatego kilka zł w tę czy w tę nie stanowi. Bo póki co o tarczach nie myślę... Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 SD7 to są dobre hample, choć dużo tu zależy od klocków hamulcowych. Od tych seryjnych są Kool-Stopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex1602 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 no właśnie, a do tych seryjnych SD 7 jakie są te klocki? Dają rade czy na starcie trzeba kupić nowe? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Jak najbardziej dają radę, szczególnie jak się przesiądziesz ze znacznie gorszych hampli. Mówię tylko na przyszłość, że moc jeszcze wzroście po zastosowaniu innych klocków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alex1602 Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Znalazłem je na allegro i jestem skłonny kupić. Ale mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie o różnice między: Tymi: http://www.allegro.pl/item660067371_nowe_a...umrowerowe.html a tymi: http://www.allegro.pl/item657428657_hamulc...008_okazja.html Jest różnica paru złotych i chciałbym wiedzieć czy jest to usprawiedliwione jakimiś właściwościami technicznymi czy tylko rokiem. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Tak jak widzisz nie ma żadnych różnic a jak nie ma różnic to po co przepłacać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.