Skocz do zawartości

[hamulce] v-ki do 200 zł/komplet

Segretto

Rekomendowane odpowiedzi

tu będzie działal kazy hamulec V. osobiście proponuje poszukać poprzedniego modelu XT jeszcze z równoległym prowadzeniem klocka. obecnie patent ten jest obecny tylko w XTR-ze ale czasem można znaleźć jeszcze LX/XT ( częściej XT który był dłużej produkowany ) o takiej konstrukcji.

niedawno spotkałem XT-ka za 70pln nówka więc szukaj. sam używam XTR-a i lepszego hamulca typu V nie ma ;) poza wagą i łożyskowaniem XT to to samo ;)

tak sobie myślę... jak byś wymienił klocki. docią i ładnie zakończył pancerze, zastosował dobre końcówki, dobrą linke, wszystko wyregulował może nie czuł byś już potrzeby wymiany hamulców ;)

A ja powiem, że możesz szukać jakiejkolwiek vki firmy avid lub shimano. Jeżeli będziesz miał hamulec tejże firmy, a jakość hamowania nie będzie ciebie zadowalała - zmień po prostu klocki hamulcowe ;) Miałem już od groma hamulców, w tym wszystkie avidy i kilka shimano i ostatno zaskoczyły mnie skutecznością shimano acera za 20zł sztuka.

Wielkie dzieki za pomoc :) Mam juz mniej wiecej wytypowane hamulce ktore zakupie. Powiem Wam szczerze ze głownym powodem dla ktorych chce wymienic hamulce jest problem z ich regulacja. Za zadne skarby nie da sie ich weregulowac albo trze jedna albo druga strona (nie idbuijaja ramiona). Próbowalem juz wszystkego: regulacji, czyszczenia i dalej nic. A teraz jest przynajmiej powód zeby nabyc cosik lepszego ;).

A mam jezcze pytanie poniewaz jestem totalnym laikiem: czy hamulce sd7 nie spowodują wygiecia sie piwotow przy hamowaniu?? Z tylu mam takie byly przy zakupie (Merida SUB 10) z z przodu piwoty na amortyzatorze Marzocchi MX PRO LO a nie chce zeby cos sie zniszczylo przez moja niewiedzę.

Też mam Acery i hamują świetnie... Mimo znacznego eksploatowania nadal chodzą jak nowe i myślę że jeszcze ten sezon wytrzymają :) Tylko po wczorajszej jeździe w deszczu straciłem przynajmniej połowę klocków :) ale to normalna sprawa :)

Co się tyczy wyginania piwotów to chyba nie ma takiej możliwości... Przynajmniej ja nigdy nie słyszałem... To hamulce mogą się wyginać do przodu lub tyłu przy hamowaniu jak złapią luzy (ale w przypadku SD7 tak szybko to nie nastąpi) ale nie piwoty...

• 4 tygodnie później...

Witam,

po ostatnim szaleniu w lesie przyszedł czas na wymianę hamulców w rowerze.

Póki co chcę przyinwestować w jakieś porządne V'ki.

Co polecacie? Ile mniej więcej trzeba przeznaczyć na to pieniędzy (łącznie z robocizną w serwisie, bo nie mam pojęcia ile mogą skasować za montaż i regulowanie hamulców)? Mam nadzieję, że ok. 200 zł wystarczy na coś sensownego.

PS. Jako, że jestem laikiem to jeszcze chciałbym wiedzieć czy mój rower będzie kompatybilny z wszelkiej maści V'kami.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Tanio i dobrze Avid SD3, trochę lepiej SD5, a za 200zł możesz trafić kompletne SD7 z klamkami. Tanio i dobrze będzie też z Deore Shimano.

Montaż jest banalnie prosty, odkręcasz stare ramiona, na ich miejsce zakładasz nowe, przykręcasz, ustawiasz klocki i montujesz linkę. To wszystko...

Z tego co polecasz znalazłem

http://allegro.pl/item612683924_nowe_avid_...umrowerowe.html

Rozumiem, że to o tym mówisz?

Ostatnio sporo jeżdzę po lesie i mam nadzieję, że po 2 wypadach będą dalej hamowały jak należy dlatego kilka zł w tę czy w tę nie stanowi.

Bo póki co o tarczach nie myślę...

Pozdro!

Znalazłem je na allegro i jestem skłonny kupić.

Ale mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie o różnice między:

Tymi:

http://www.allegro.pl/item660067371_nowe_a...umrowerowe.html

a tymi:

http://www.allegro.pl/item657428657_hamulc...008_okazja.html

Jest różnica paru złotych i chciałbym wiedzieć czy jest to usprawiedliwione jakimiś właściwościami technicznymi czy tylko rokiem.

Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...