Mefisto Napisano 21 Maja 2009 Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Tak się zastanawiam jaka jest naprawdę różnica między poszczególnymi hamulcami Avida sd 3/5/7. Z tego co słyszałem 5-ki i 7-ki to praktycznie to samo tyle, że różnią się klackami. Jednak jak na moje oko 5 są do złudzienia podobne do 3-ek... Domyślam się, że muszą różnić się one między sobą czymś więcej niż tylko klockami, numerkiem i drobnymi elementami designu. Mocniejsza sprężyna? Sztywniejsza konstrukcja? Pytam się teoretycznie ale też praktycznie gdyż obecnie mam sd 3 ale nie jestem w pełni usatysfakcjonowany z ich pracy i zastanawiam się czy bawić się w wymianę klocków czy wymienić je od razu na sd 7? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
canar Napisano 21 Maja 2009 Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 na pewno trojki sa najciezsze, byc moze mniej sztywne od reszty, siodemki maja wymienne okladziny w oryginalnych klockach:) to tyle co wiem, co polecam, to wymiane klockow na takie z wymiennymi okladzinami wlasnie, kupilem accenta three function i nie wymagam nic wiecej od v'ek naprawde:) dwoma palcami sciskajac przednia klamke nawet odchylajac sie do tylu jestem w stanie uniesc kolo bez wysilku;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 21 Maja 2009 Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 też zastanawiałem się nad różnicami w wersji 3 i 5. Avid podaje TAKIE różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mefisto Napisano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 hmm, no różnice są w wadze i zdaje sie w konstrukcji ramion, ale szczerze mówiąc ta tabelka niewiele mi mówi. Zupełnie nie wiem co oznaczają użyte tam oznaczenia: 20R, RW 2, CP steel hardware itp. a już zupełnie Exclusive noodle boot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecho87 Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 20R - jednoczęściowe klocki o rozgraniczeniu na prawe i lewe - zapewne lepsze niż te w SD3. RW2 - klocki Rim Wrangler 2 - z wymiennymi okładzinami. CP steel hardware - chodzi o to, że jakieś śruby czy podkładki są stalowe, a nie aluminiowe, ale do czego się odnosi CP nie wiem, być może do Cartrigde Pad czyli klocka. Exclusive noodle boot - noodle boot to ten gumowy rękawek będący uszczelką na linkę, ale czemu jest exclusive to już nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dervan Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Tak mi się zdaje, czy te 4g różnicy to właśnie te stalowe śrubki zamiast aluminiowych, a poza tym, to tylko różnicą jest to, że SD3 są OEM, a SD5 nie tylko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 seryjne klocki w avidach to żenada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dervan Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 SD7 też to dotyczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 też tam są wranglery 2.... dla mnie porażka. Od razu wsadziłbym clarska albo BBB. W sumie najlepiej sd5+dobre klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Z własnych obserwacji: SD3 i SD5 to konstrukcyjnie praktycznie to samo, różnią się klockami (jak ktoś słusznie zauważył i te i te są kiepskie). Poza tym oba hamulce mają długie, twardniejące gumki/rękawki ochronne na linkę, których należy się jak najszybciej pozbyć (w trosce o swoje zdrowie). SD7 i SL to już ciut inna konstrukcja: minimalnie inny kształt ramion, inne mocowanie linki i lepsze sprężyny (na pewno dłużej wytrzymują) niż w sd3/5. O klockach się nie wypowiadam, zmieniłem je na czerwone klarksy , same SD7 i SL wydaj mi się baaaaardzo podobne, imo różnią się śrubkami i kolorem pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rychlapl Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ja jestem zadowolony z Wranglerów. Już 3 ich komplet użytkuję. Myślę, że ich skuteczność jest mocno zależna od obręczy z którą współpracują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość R3surrection Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 ehh kup pan klarksy i porównaj chodzą jak średnie tarczówki( oczywiście na sucho) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciastkorz Napisano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Ja użytkuje SD7 razem z klockami BBB i są to najlepsze v-ki jakie kiedykolwiek miałem. Aczkolwiek myślę już powoli nad tarczami, wczoraj się bawiłem rowerem z hamplami juicy 3 i pięknie to chodzi;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bencol Napisano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Ja użytkuje SD7 razem z klockami BBB i są to najlepsze v-ki jakie kiedykolwiek miałem. Aczkolwiek myślę już powoli nad tarczami, wczoraj się bawiłem rowerem z hamplami juicy 3 i pięknie to chodzi;D a które BBB? któreś z podanych linków 1 http://www.allegro.pl/item667517823_klocki...yjne_super.html 2 http://www.allegro.pl/item667517645_klocki...de_warunki.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ciastkorz Napisano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Tak, z linku nr. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.