Skocz do zawartości

[przednia przerzutka]

lukaszs

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio zacząłem się zastanawiać na sensem istnienia przedniej przerzutki w moim rowerze ..............

może to dziwne ale praktycznie nigdy jej nie używam.

zastanawiam sie czy jej nie zdjąć ......tak na próbę?

rower bedzie nieco lżejszy..............tylko troche dziwnie to bedzie wyglądało.

myślałem również o zredukowaniu przodu do dwóch koronek.........

miał ktoś podobny "problem"(pomysł)???

jeżeli była już o tym mowa to proszę o link do tematu

Jeśli zdemontujesz przednią przerzutkę nic się nie stanie. Jednak pamiętaj, że tym samym pozbawisz się 2 skrajnych (zajładając, że łańcuch zostawisz na środkowym blacie) przełożeń z tyłu - chyba, że masz zamiar robić przekosy ale nie powinno się tego robić. Zysk wagowy nie będzie wieki ale zawsze coś tam się zdedukuje.

Koncepcja 2x9 nie jest nowa. Tutaj jest cały art. na ten temat: http://www.cyclo.pl/2x9_dla_profi_i_dla_amatora,105.html

Moim zdaniem trochę szutka dla sztuki ale jeśli masz pieniądze i ochotę, to dlaczego się nie pobawić.

• Mod Team

Taa kiedys daaawno dawno temu za czasów kiedy nikt nie szłyszał o wielokomorowych obreczach moj kolega urwał korbe :) altusa i miał taką tez przerzutke przednią model e-type. A ze kupił korbe STX RC to niestety przerzutke musiał na czas jakis zdemontowac. I jak sobie chłopak radził ?? Pomagał sobie butem :) , lekkie musniecie z laczka i juz łańcuch na 2 (czasem i 1 zebatce zalezy od wyczucia).

Jaki z tego morał? nie musisz mieć przerzutki jezeli jej nie uzywasz w razie potrzeby zawsze mozna sobie poradzic inaczej :)

Zysk na wadze ok 200g podejzewam, razem z manetka i linką.

haha, dobry był koleś! :) Też na starym rowerze gdy czasami łańcuch lądował na takiej śmiesznej plastkiowej osłonie blatów zdarzało się pomagać mu wrócić na swoje miejsce właśnie butem, ale o całkowitym obsługiwaniu przy jego pomocy koronek nie pomyślałem :)

a u mnie jest tak: jazda głównie po mieście, lesie i czasami tylko jakiś uphill coby zjazd na szybko zaliczyć. Mam z przodu 38t a tył to 8 speed 12-30 i zdecydowanie mi wystarcza. Pożegnałem się z przerzutką dobre 3 lata temu ale musiałem założyć z przodu napinacz łańcucha bo byle dziura w pochyleniu lub mały skok i łańcuch spadał. 1 blat z przodu na potrzeby wielkopolskich terenów zdecydowanie mi wystarcza.

Miałem identyczny tok myślenia, ale ilośc razy ile mi łańcuch spadł, tak mnie wpieniała, że założyłem z powrotem przerzutkę. Musi być niezły patent, żeby na dziurach i wertepach łańcuch bez przedniej przerzutki lub napinacza nie latał.

w treningówce stosuje napęd 1x8. północne skraje Jury. głównie szosa, czasem lekki teren ( a używam slików 1,5' ). da się tak jeździć choć czasem łańcuch lubi spaść na jakichś wybojach. kiedyś widzialem gdzieś zdjęcie z jakiegoś wyścigu a na nim gościa z napędem 1x9. okoliczne wyścigi ( Kokotek te okolice ) też bym sobie tak pojechał. i tylko szkoda czasu na zakładanie łańcucha ;)

ja kiedyś jeździłem bez przedniej przerzutki - z przodu blat 38T a z tyłu 8-rzedowa kaseta 32/11. Bardzo dobrze wspominam ten set bo przyspieszenie było wręcz bajeczne. Jedynie łańcuch spadał na dziurach, bo miałem założony napinacz z jednym(dolnym) kółkiem. Wystarczyło założyć byle jaką przerzutkę i ustawić ją na śrubach żeby działała jako chainbox.

• 2 lata później...

Ja zdjąłem przerzutkę sobie właśnie jakoś tydzień temu zrobiłem juz jakies 150km, po lesie, do szosie, po polnych drogach zdarzały i sie dziury czasami duże błoto ( te opaday teraz... u mnie tak jest mokro ze nie wyjadę czystym rowerem od siebie :/) i łańcuch mi nie spadł ani razu... jestem zadowolony z tego, ponieważ i tak rzadko jej używałem itd :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...