Skocz do zawartości

[Koła]Lekkie koła do sztywniaka i na asfalt.

Nemo7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem do tej pory bardzo ciężkiego sztywniaka same opony ważyły 2,6kg według katalogu. Po zakupie fulla postanowiłem przerobić sztywniaka na szosę, a w zimę zamontować go do trenażera. Zważyłem wszystkie części roweru jeżeli kogoś to interesuje są podane pod spodem. Zależało by mi na tym aby rower był lekki, opony na jakich zamierzam śmigać to 1.95 i mniejsze. Wolał bym jak najmniej wydać na ten rower, a najlepiej nic i ewentualnie powymieniać się częściami z ludźmi jakby się dało. Jedynie koło bym chciał nowe. Jakie byście polecili obręcze, piasty i szprychy, rower będzie tylko na asfalt.

Na czym mógł bym jeszcze sporo odchudzić rower ?

Rama:2280g

XCR Suntor 120mm: 2270g

Koła z oponami i tylne z kasetą: 4840g

Sram 3.0 przód: 214g

Sram 5.0 tył: 314g

Korba Deore z zewnętrznymi łożyskami waga bez suportu: 908g

Łańcuch CN-HG 50: 309g

Vaki 4 ramiona z klockami: 318g

Kierownica: 420g

Mostek: 287g

Stery: 64g

Sztyca: 207g

Boster: 56g

Klamki Avid?a: 2x75g

Chwyty: 106g

Obejma: 42g

Mantki Sram X7: przód 180g, tył: 190g

Napisano

Może to i nie jest temat mania lekkości, ale wymienić tanio możesz chwyty, mostek kierę i właśnie te nieszczęsne koła.

Prawie 5kg na kołach?? Masakra. Tanio to szukaj kompletu na allegro na piastach novatec i obręczach ace18 albo ace19. {250 - 350zł} Dobre koła i lekkie.

Oponki to najtaniej zbijesz wagi montując slicki 1.5", przy czym w sztywnym rowerze zapewniają jeszcze one minimalną dawkę komfortu.

A jeśli rower tylko na asfalt, nie jesteś zbyt ciężki i jeździsz na vkach to możesz jeszcze lżejsze obręcze sobie kupić. Tylko do jazdy po asfalcie różnicy między kołami z obręczami 450 a 400g nie odczujesz.

Napisano

No właśnie dlatego temat dałem w dziale koła bo tutaj trzeba najwięcej zrzucić. Tylko teraz nie wiem jakiej szerokości obręcze powinny być żeby opony w takich rozmiarach się trzymały na nich. Nie zależy mi na jakiś super kołach z najwyższej pułki mają być lekkie i nie giąć się na byle dziurach. Chciałbym się zmieścić tak w 400-500zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...