Skocz do zawartości

[rower] pomoc w wyborze czesci doramy Cube LTD CC

lnk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zaczne moze od samego problemu, mianowicie jestem w trakcie skladania maszyny, zaczalem juz rok temu kupowac czesci i na ten sezon mysle ze bedzie skonczony. Mam 18 lat, ok. 182 cm wzrostu i waze ok. 73kg.Problem,a raczej watpliwosc polega na tym, ze mam rame Cube LTD CC 18cali ( http://i43.photobucket.com/albums/e376/pan...pg?t=1242746684 ) i kupilem po okazyjnej cenie nowy amortyzator Manitou R7 Elite TPC 100 ( http://img.mercadolivre.com.br/jm/img?s=ML...7_6.jpg&v=E ) i teraz, przez same przegladanie czesci, czytanie opinii o nowych rocznikach zapomnialem sprawdzic czy w ogole moja rama jest przystosowana do skoku 100 mm, info nie moge znalezc, a zalozylem widelec bez kokpitu i wydaje mi sie ze dziwna jest geometria. Wczesniej byla tora zalozona i bylo wporzadku, teraz naprawde meczy mnie ta mysl i mam swiadomosc ze to moze byc glupie z mojej strony ale usprawiedliwiam sie tym ze bylem uzytkownikiem RST :) :)

druga sprawa, prosilbym Was o pomoc w wyborze reszty czesci, mam swoj typ ale jestem otwarty na inne propozycje ; -).Zaczne moze od tego, co juz mam, wiec:

rama: cube ltd cc 18 cali

amortyzator: manitou r7 elite tpc 100mm

koła: mavic crossride disc 08 rocznik, czy jest mozliwosc przerobienia ich aby kola byly bezdetkowe, tego naprawde nie wiem, a nie chcialbym na darmo kupowac opon ust.

hamulce: avid juicy 3

mostek: smica lite pro 25,4

przerzutka przod: shimano lx

i rurki zmienilbym chetnie( mam podstawowe ritchey ) + opony.Co do przerzutek to zawsze chcialem miec na sramie i mysle ze przy tym bym zostal ; -)

moja propozycja:

manetki: x0 lub x9 obrotowe(jakos x0 wyglada bardziej solidnie jak dla mnie)

przerzutka tyl: x9

korba: shimano slx ( zawsze chcialem miec xt ale przy tych cenach jestem zdecydowany na slx, mialem firexa ktory fajnie dzialal ale niestety mi tez przytrafil sie problem z odkrecajaca sie sruba)

kaseta, lancuch: xt ( z opinii wyglada na to ze shimano trwalsze jest niz sram dlatego taki wybor)

pancerze, linki do przerzutek: xtr ( wyczytalem ze naprawde ta grupa sie sprawdza jakosciowo tutaj )

sztyca: smica lite pro

kierownica: boplight team

rogi: boplight

co do opon to poczekam na odpowiedz czy moge zrobic ust ; -)

pedaly mam platformy dartmoora ale jestem zdecydowany na spd, myslalem o crankach egg i butach el moro adidas ;- )

czekam na propozycje i oczywiscie tansze alternatywy ktore jakosciowo nie beda sie roznic badz minimalnie, o ile takie sa :)

dzieki i pozdrawiam !

Napisano

Nic do tematu nie wniosę ale cały Cube LTD CC jest na Reba SL 80mm zatem geo może być pod taki skok przystosowane. Poza tym R7 to wysoki amortyzator.

Jak chcesz to możemy się na R7 zamienić. :evil:

Napisano

i w tym problem, ze nie wiem czy ta rama nadaje sie do takiego skoku czy bede zmuszony zmienic rame, a to niestety spory wydatek bo na wszystko sam zarabiam :) czekam na dalsza pomoc :)

Napisano

wychodzi na to ze nikt nie zna odpowiedzi albo temat uciekl :sick:

glownie mi zalezy na odpowiedzi co do ramy i widelca, bo nie wiem czy mam byc przygotowany na sprzedaz tej ramy i kupno nowej czy jednak wszystko git jest i moge dalej kompletowac rowerek B)

wolalbym jednak uniknac sytuacji, gdzie rama rzeczywiscie nie jest dostosowana do skoku 100 i moge wyladowac w niekoniecznie przyjemnym miejscu :D

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...