cusek Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 Czy taki klucz będzie spełniał swoje zadanie jak z nakładkami do niego? http://allegro.pl/item634691508_klucz_dyna...2_wychylny.html
1415chris Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 Przede wszystkim do czego chcesz go uzywac, 200Nm to w rowerze raczej Ci sie nie przyda. Poza tym tego rodzaju wychylne klucze sa bardzo niedokladne. Szkoda kasy
jmc Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 Rzeczywiście, ten klucz to chińskie badziewie i z definicji uznać go należy jako narzędzie najgorszego sortu. Jednak nie wszystkie klucze dyna wychylne są niedokładne. Klucze Park Tool: TW-1 i większy TW-2 są bardzo przyzwoite i wystarczająco dokładne (miałem okazję porównać wskazania z atestowanym kluczem VAR). Jakiś czas temu oba te klucze (nóweczki w oryginalnych pudełkach!) można było okazyjnie kupić na Allegro za 30 zł. To było ponad 10x taniej niż cena handlowa.
1415chris Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 sorry ale propozycja zastosowania klucza w zakresie do 200Nm w rowerze to male, tzn duze nieporozumienie jak moze sie orientujesz zakresy zastosowania tego typu urzadzenia sa bardzo szerokie dokrecenie korby z Nm i dokrecenie alu srubki to dwie rozne historie, stad moje pytanie do czego to cos potrzebujesz, bo nie ma dobrych kluczy obejmujacych caly zakres Nm stosowany w rowerze, jak juz chcesz miec wszystko dokrecane za Nm to bez dwoch dobrych kluczy sie nie obedzie, jak juz sie mogles dowiedziec w temacie dokrecania np. kasety, korby klucz nie jest potrzebny ja uzywam klucza do alu i ti srubek a ze nie mam innych to klucz takowy jest w czestym uzyciu
cusek Napisano 19 Maja 2009 Autor Napisano 19 Maja 2009 jeśli tak przedstawia się sytuacja to chyba to oleje, chciałem mieć tanim kosztem klucz do wszystkiego;) Bedę liczył na swoją moc w ręce:)
1415chris Napisano 19 Maja 2009 Napisano 19 Maja 2009 nie ma tanich i uniwersalnych rzeczy, sa tanie i g...no warte jak sie wyrobisz to nie bedzie problemu, ja postanowilem zaufac technice hehe
michalbike Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 Jaki zakres momentów jest potrzebny, by skręcić cały rower? Spotkałem się z opiniami, że jednym kluczem nie jestem w stanie całego roweru zmontować bo jest ogromna przepaść między najmniejszymi, a największymi wartościami, z drugiej jednak strony, patrzę na swój rower i zakres jaki widzę to 5-14Nm, większej wartości nie spotkałem (źle szukałem?)
1415chris Napisano 5 Marca 2010 Napisano 5 Marca 2010 IMO klucz jest dobry przy niskich Nm alu sruby, mostki, zaciski, rogi.... czyli klucz od 1-2Nm do 10-15Nm. Niektorzy uzywaja Nm klucza do dokrecania nakretki kasety 40Nm...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.