Skocz do zawartości

[klucz] dynanometryczny - Czy taki?

cusek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przede wszystkim do czego chcesz go uzywac, 200Nm to w rowerze raczej Ci sie nie przyda.

Poza tym tego rodzaju wychylne klucze sa bardzo niedokladne. Szkoda kasy

Napisano

Rzeczywiście, ten klucz to chińskie badziewie i z definicji uznać go należy jako narzędzie najgorszego sortu.

Jednak nie wszystkie klucze dyna wychylne są niedokładne. Klucze Park Tool: TW-1 i większy TW-2 są bardzo przyzwoite i wystarczająco dokładne (miałem okazję porównać wskazania z atestowanym kluczem VAR).

Jakiś czas temu oba te klucze (nóweczki w oryginalnych pudełkach!) można było okazyjnie kupić na Allegro za 30 zł. To było ponad 10x taniej niż cena handlowa. :P

Napisano

sorry ale propozycja zastosowania klucza w zakresie do 200Nm w rowerze to male, tzn duze nieporozumienie

jak moze sie orientujesz zakresy zastosowania tego typu urzadzenia sa bardzo szerokie

dokrecenie korby z Nm i dokrecenie alu srubki to dwie rozne historie, stad moje pytanie do czego to cos potrzebujesz, bo nie ma dobrych kluczy obejmujacych caly zakres Nm stosowany w rowerze, jak juz chcesz miec wszystko dokrecane za Nm to bez dwoch dobrych kluczy sie nie obedzie, jak juz sie mogles dowiedziec w temacie dokrecania np. kasety, korby klucz nie jest potrzebny

ja uzywam klucza do alu i ti srubek a ze nie mam innych to klucz takowy jest w czestym uzyciu

Napisano

jeśli tak przedstawia się sytuacja to chyba to oleje, chciałem mieć tanim kosztem klucz do wszystkiego;) Bedę liczył na swoją moc w ręce:)

• 9 miesięcy temu...
Napisano

Jaki zakres momentów jest potrzebny, by skręcić cały rower?

Spotkałem się z opiniami, że jednym kluczem nie jestem w stanie całego roweru zmontować bo jest ogromna przepaść między najmniejszymi, a największymi wartościami, z drugiej jednak strony, patrzę na swój rower i zakres jaki widzę to 5-14Nm, większej wartości nie spotkałem (źle szukałem?)

Napisano

IMO klucz jest dobry przy niskich Nm alu sruby, mostki, zaciski, rogi.... czyli klucz od 1-2Nm do 10-15Nm.

Niektorzy uzywaja Nm klucza do dokrecania nakretki kasety 40Nm... :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...