Skocz do zawartości

[rower] Nowy solidny rower MTB/Enduro do 1400zł

BARMAN2005

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

nazywam się Rafał. Trochę czytałem o rowerach, ale nie siedzę tak do końca w temacie, więc mam nadzieję, że pomożecie mi w wyborze nowego cuda. :D Byłby to rower MTB/Enduro (do asfaltu i terenu - czytaj: dziurawego asfaltu) za około 1300-1400zł. Jak na razie znalazłem pierwszego kandydata, ale nie sugerujcie się mną lecz podajcie swoje typy. Chodzi o Magnum Elite Alivio, który na Allegro można nabyć już nawet od 950zł.

Jednym słowem znajdźcie mi coś porządnego do 1400zł z kategorii MTB/Enduro. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Napisano

W tej cenie nie ma porządnego roweru Enduro, te które podałeś na pewno się do tego nie nadaja.

W ostatnim magazynie bikeBoard 5/2009 w artykule "trudna sztuka" jest opis roweru X-Light Dream 08 , który jest namiastką roweru Enduro - cena 1300 zł.

Napisano
W tej cenie nie ma porządnego roweru Enduro, te które podałeś na pewno się do tego nie nadaja.

Chyba się nie rozumiemy. Wiadomo że rower za 10tys. jest lepszy od tego za 1tys., więc nie ma sensu nawet ich ze sobą porównywać. Pytam czy dany rower w danej cenie na nią zasługuje i czy nie znajdę czegoś lepszego w tym przedziale. Pytam czy dany rower zasługuje na swoja cenę.

Tak jak kolega wyżej nie mogę znaleźć nic o rowerze, którego nazwę nam podałeś. Masz może jakieś inne propozycje? Co zmieniłbyś w modelach, które wymieniłem wcześniej?

Napisano

Szczerze mówiąc do tej pory nie wiedziałem zbyt wiele o rowerach klasy enduro. Przeczytałem z ciekawości kilka artykułów na ten temat i z tego co się zdążyłem zorientować to ten rower jakoś tak średnio pod tę kategorię podpada. W ogóle to nie mam pojęcia czym on się różni od klasycznego MTB i co czyni go bardziej "endurowatym" od innych rowerów tego typu? Może hamulce tarczowe? :)

Nie żebym uważał, że to totalny szajs ale po pierwsze, użyte komponenty nie są najwyższych lotów i raczej nie pozwalają na zbyt duży komfort (zwłaszcza psychiczny!) w czasie zjazdów - chociażby amortyzator! (zarówno jego klasa jak i posiadany skok dyskwalifikują go jako amortyzator zjazdowy). Poza tym nic konkretnego o marce Magnum nie wiem. Nie wiem nawet czy w połowie drogi rama nie "złoży" się pode mną w pół! Ja bym do takich zastosowań zdecydowanie odpuścił.

Również i mi wydaje się, że do 1400zł nic PORZĄDNEGO w kategorii ENDURO się nie znajdzie. Można co najwyżej znaleźć coś porządnego JAK NA 1400zł a uwierz mi, że to istotna różnica!

Osobiście albo bym dozbierał ileś tam PLNów do porządnego albo nawet podstawowego roweru enduro albo kupił już całkiem przyzwoity rower MTB i używał go zgodnie z jego przenzaczeniem.

Napisano

Enduro to coś a'la full (nawet to samo ?) ? bo mam makrokesza (bo ostatnich pochwałach na forum i wczorajszym zamówieniu krossa A4 siadło mu coś z przerzutkami , tryka,pryka przeskakuje i inne ...) i on jest cały onaklejkowany Enduro i jedna "nakjelka" viper ,zapewne "model" roweru xD A jest on taki jakby full - full amortyzacja ,uwaga ,brak tarczówek ! I w sumie czym on się innym różni od takiego MTB zwykłego ? Ramą ,bo jest full i chyba tyle ...

Właśnie czytałem co to enduro ... no to takie fulle i z dobrymi amorkami głównie ...

sorry jak coś namieszałem ,ale dzsiaj limit na myślenie się wyczerpał ;]

Napisano

Enduro to rowery zjazdowe które mogą także podjeżdżać. w przybliżeniu od 140 mm w górę w amortyzatorach (chociaz występują rowery podpadające pod enduro z mniejszym skokiem) używa się ich raczej w górach i to raczej z tych bardziej stromych. istnieją namiastki enduro w postaci rowerów bez tylnego zawieszenia, no ale to raczej namiastki (co nie oznacza że nie można się na nich fajnie pobawić:D )

podejrzewam że barman szuka po prostu roweru mtb, zwłaszcza jeśli pisze o dziurawym asfalcie, który nie ma nic z enduro wspólnego

Napisano

ja tez bym raczej rozejrzał, sie za MTB i raczej nie za Magnumami, ktos kiedys mi te rowery odradzal. nie wiem czemu ale kojarza mi sie troche z tymi Tescowymi :D

Napisano

wiesz, co innego napisać że rama do enduro, sprzedawać i udawać że jest fajnie, a co innego prawdziwe enduro.

jeszcze zależy co kto uważa za enduro...

Napisano
podejrzewam że barman szuka po prostu roweru mtb, zwłaszcza jeśli pisze o dziurawym asfalcie, który nie ma nic z enduro wspólnego

No tak! Może to i moja wina, ale w temacie wyraźnie podałem jako pierwszą nazwę MTB a dopiero po łamanej Enduro. Nie, nie chcę fulla bo za taką cenę równie dobrze mogę kupić "full" rower z marketu. Czekam na propozycje typowo MTB, a o Enduro możecie zapomnieć.

Tak to jest jak człowiek nie umie się wysłowić lub się na czymś nie do końca zna. ;) Jakie marki polecacie w kategorii MTB (spróbuje poszukać czegoś na własną rękę)?

Napisano

Kross to zdecydowanie najlepszy wybor w tej cenie, bo cudow raczej nie mozna sie spodziewac. A tu w miare przyzwoity amor i osprzet, w miare dobra rama i kola, tylko brac.

• 2 tygodnie później...
Napisano
bede nudny . kross level a4

Z tego co widzę najpopularniejszy jest chyba ten z 2006 roku? W każdym kolejnym dostępny jest model o tej samej nazwie ale zupełnie innej specyfikacji. Osobiście całkiem mi się podoba i odpowiada ta wersja. W poniedziałek wybieram się do sklepu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...