Skocz do zawartości

[Rama] Jakiś sposób na skrzypiąca ramę?

FaZaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Skrzypi w okolicach prawej części suportu w czasie pedałowania przy tym samym położeniu korby. Wymieniłem pedały, korbę i ostatnio wkład do suportu. Jeżdżę w noskach. Skrzypi nadal, więc jedyne co mi przychodzi do głowy to, że rama jest winna. Jest jakiś sposób na to, poza wymianą?

Napisano

Też mam problem z trzeszczeniem podczas mocnego pedałowania, również w miejscu suportu. Nasmarowałem wszystko, wymieniłem kika części i nie mam pojęcia co może być przyczyną.

Napisano

Czasem mogą trzeszczeć inne elementy roweru. Ja ostatnio odkryłem, że przyczyną trzasków podczas pedałowania jest dolne łożysko sterów. A cały czas podejrzewałem tylny trójkąt ramy.

Napisano

Rozkręcę i teraz naładuję tyle smaru, żeby wychodził, tańsze to niż kupno nowej ramy. Cyklisto, czy Twoje trzaski były w tym samym położeniu korby? U mnie trzaski to inna sprawa, ale moje skrzypienie jest metaliczne, przypomina sikorkę bogatkę, jeśli to coś komuś mówi :D . Za pierwszym razem nie udało mi się rozkręcić suportu, potrzebna była półmetrowa rura od odkurzacza na klucz jako dźwignia, to po spryskaniu WD 40 skrzypienie przejściowo znacznie osłabło i częściowo zostało zastąpione głuchym odgłosem, który mi się kojarzy z delikatnym ocieraniem się powierzchni cienkich blach.

Napisano

U mnie skrzypienie z łożyska w sterach słychać, kiedy mocniej nadepnę na pedały. Czyli można powiedzieć, ze w jednym położeniu korb.

Może po prostu ociera Ci łańcuch o prowadnice przedniej przerzutki.

Napisano

Znalazłem na to sposób. Fakt, że jest to tymczasowe dopóki nie zdecyduję się na wymianę suportu ale póki co zdaje egzamin. Więc tak:

W przypadku ramy "tradycyjnej" tj. bez amortyzatora z tyłu należy wyciągnąć siodełko, na spodzie roweru pod suportem jest dziurka - należy ją zatkać (jeżeli jest ich więcej to resztę też warto). Teraz przez rurę z której wyciągneliśmy siodełko wlewamy olej. Może być zarówno przepracowany olej silnikowy jak i roślinny ale w przypadku tego drugiego lepiej nie stosować tej metody zbyt długo, bo woda w takim oleju może spowodować korozję. Natomiast olej silnikowy doskonale się sprawdzi w tej roli. Najlepiej robić to w piwnicy lub na dworze, bo łatwo jest zachlapać całe pomieszczenie. suport będzie miał cały czas dobre smarowanie i stukanie zniknie.

U mnie działa ale i tak jak tylko będą pieniądze to zakładam nowy suport :P

Napisano

Dzisiaj wymieniłem suport. Zero skrzypienia. Co ciekawe stary suport wyglądał jak nowy (poza smarem) i nie nosił śladów zużycia. Nie wiem co jest przyczyną tych strzasków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...