FaZaa Napisano 18 Maja 2009 Napisano 18 Maja 2009 Skrzypi w okolicach prawej części suportu w czasie pedałowania przy tym samym położeniu korby. Wymieniłem pedały, korbę i ostatnio wkład do suportu. Jeżdżę w noskach. Skrzypi nadal, więc jedyne co mi przychodzi do głowy to, że rama jest winna. Jest jakiś sposób na to, poza wymianą?
zabiel17 Napisano 18 Maja 2009 Napisano 18 Maja 2009 może wykręć suport, przeczyść przesmaruj gwint smarem i wkręć?
Phil Napisano 18 Maja 2009 Napisano 18 Maja 2009 Też mam problem z trzeszczeniem podczas mocnego pedałowania, również w miejscu suportu. Nasmarowałem wszystko, wymieniłem kika części i nie mam pojęcia co może być przyczyną.
cyklista Napisano 18 Maja 2009 Napisano 18 Maja 2009 Czasem mogą trzeszczeć inne elementy roweru. Ja ostatnio odkryłem, że przyczyną trzasków podczas pedałowania jest dolne łożysko sterów. A cały czas podejrzewałem tylny trójkąt ramy.
FaZaa Napisano 18 Maja 2009 Autor Napisano 18 Maja 2009 Rozkręcę i teraz naładuję tyle smaru, żeby wychodził, tańsze to niż kupno nowej ramy. Cyklisto, czy Twoje trzaski były w tym samym położeniu korby? U mnie trzaski to inna sprawa, ale moje skrzypienie jest metaliczne, przypomina sikorkę bogatkę, jeśli to coś komuś mówi . Za pierwszym razem nie udało mi się rozkręcić suportu, potrzebna była półmetrowa rura od odkurzacza na klucz jako dźwignia, to po spryskaniu WD 40 skrzypienie przejściowo znacznie osłabło i częściowo zostało zastąpione głuchym odgłosem, który mi się kojarzy z delikatnym ocieraniem się powierzchni cienkich blach.
cyklista Napisano 18 Maja 2009 Napisano 18 Maja 2009 U mnie skrzypienie z łożyska w sterach słychać, kiedy mocniej nadepnę na pedały. Czyli można powiedzieć, ze w jednym położeniu korb. Może po prostu ociera Ci łańcuch o prowadnice przedniej przerzutki.
Phil Napisano 20 Maja 2009 Napisano 20 Maja 2009 Znalazłem na to sposób. Fakt, że jest to tymczasowe dopóki nie zdecyduję się na wymianę suportu ale póki co zdaje egzamin. Więc tak: W przypadku ramy "tradycyjnej" tj. bez amortyzatora z tyłu należy wyciągnąć siodełko, na spodzie roweru pod suportem jest dziurka - należy ją zatkać (jeżeli jest ich więcej to resztę też warto). Teraz przez rurę z której wyciągneliśmy siodełko wlewamy olej. Może być zarówno przepracowany olej silnikowy jak i roślinny ale w przypadku tego drugiego lepiej nie stosować tej metody zbyt długo, bo woda w takim oleju może spowodować korozję. Natomiast olej silnikowy doskonale się sprawdzi w tej roli. Najlepiej robić to w piwnicy lub na dworze, bo łatwo jest zachlapać całe pomieszczenie. suport będzie miał cały czas dobre smarowanie i stukanie zniknie. U mnie działa ale i tak jak tylko będą pieniądze to zakładam nowy suport
Phil Napisano 27 Maja 2009 Napisano 27 Maja 2009 Dzisiaj wymieniłem suport. Zero skrzypienia. Co ciekawe stary suport wyglądał jak nowy (poza smarem) i nie nosił śladów zużycia. Nie wiem co jest przyczyną tych strzasków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.