Skocz do zawartości

[kaseta] szosowa 11-27 czy istnieje takie stopniowanie?

accentinferno

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przede wszystkim ilu rzędowa ma być ta kaseta.

Popularne są kasety 11-28 (7,8 i 9 rz.) jeśli ta różnica między 27, a 28T nie jest dla Ciebie tak znacząca.

np. 7-ka, 9-tka

Napisano

Dzięki 11-28 też może być:D A ile najwięcej zębów ma kaseta szosowa u której najmniejsza zębatka ma 11 zębów???

Chodzi mi o to że planuje włożyć kasete szosową do roweru górskiego i chce by miala jak nawięcej zębów na 1 zębatce( jazda po cięzkim terenie) i jak najmniej na 9 zębatce(jazda po trasie) w gre wchodzą tylko kasety 9 rz.

Napisano

Hmm, moze i masz taka noge ciezka, ale naprawde jest Ci potrzebna ta zebatka 11t? Na sredniej tarczy nie uzywam, bo dubluja sie przelozenia z blatem, a na blacie to trzeba miec z 50-60 km/h zeby dokrecac. Jak dla mnie spokojnie najmniejsza zebatka moglaby byc 12t.

Takie szosowe kasety zaczynajace sie od 11t sa zazwyczaj szybkie wiec o o zakresie do 23-25t. Campy odpadaja, bo nie beda pasowac na bebenek Shimano. Chyba ze kupisz kasete 12-27 i zmienisz mala zebatke na 11t, to jest jak najbardziej do zrobienia.

Napisano

wiem tylko cięzko dokupić zębatke. Zębatka 11t jest mi potrzebna do szybkiej jazdy z górki i bicia moich rekordów prędkościbo przy mojej obecnej 12 przy 65 mam tak młynek że tetno mi wchodzi na ponad 200:(

Napisano
Chodzi mi o to że planuje włożyć kasete szosową do roweru górskiego i chce by miala jak nawięcej zębów na 1 zębatce( jazda po cięzkim terenie) i jak najmniej na 9 zębatce(jazda po trasie) w gre wchodzą tylko kasety 9 rz.

To dlaczego nie wsadzisz kasety MTB 11-34? Przecież kaseta szosowa niczym się nie różni od MTB poza zakresem zębatek.

Napisano

ponieważ istnieje 100 gramów różnicy a do tego przy kasecie co ma 28 zębów skracam bardziej łańcuch więc jest kolejny zysk wagowy, a do tego mam krótki wózek w przerzutce i nie mogę jeździć na krzyżówkach łańcucha bo przy biegu 34 tył 44 przód po prostu mi brakuje łańcucha, a przy biegu 28tył 44 przód mi nie zabraknie . Do tego na kasecie szosowej wykorzystuje się wszystkie przełożenia a na mtb jest z tym gorzej bo przy mojej obecnej kasecie 11-34 zębatki 32t i 28t są prawie nieużywane

Napisano

Jest na ten rocznik kaseta Slx 9spd 11-28. Któryś z userów forum już taką sprzedawał. 11-28 {np Srama kaseta 5.0 8spd} jest lekka i fajnie zestopniowana.

Napisano
a do tego przy kasecie co ma 28 zębów skracam bardziej łańcuch więc jest kolejny zysk wagowy,

Nie odleć z powodu tych 5g.

Przy przerzutce GS polecam 11-32. Przerzutka daje radę a zestopniowanie pozwala myśleć o górach i bardzo trudnym terenie.

Napisano

SLX 11-28 to zdecydowanie najlepsza kaseta na tereny przeważające w Polsce czyli równiny, bez problemu przejechałem na niej Thule w Puszczykowie czy Cytadelę - jeżeli byłeś to doskonale wiesz jak to wygląda. Zestopniowanie jest wręcz idealne, pozwala dokładnie dobrać kadencję. No i do tego waży 230g ze stalowym lockringem i kosztuje akceptowalne pieniądze ;)

A czym się różni od szosowej? Nie wiem, możliwe, że wytrzymałością...

Napisano

thula to nie wie co to takiego ale cytadela owszem:)właśnie chodzi mi o też wagę przede wszystkim bo moja obecna deorka waży 350 gram a więc oszczędzam 100 gram na samej kasecie:) chyba zdecyduje się na tego slxa 11-28 bo na mojej deorce na 3 biegu czyli 28 t podjadę pod większość górek i nie muszę używać tak jak niektórzy kaset 32 czy nawet 34 t bo jak dla mnie to są to kasety albo go podjazdu pod maksymalne podjazdy, albo dla tych co dopiero zaczynają swoją przygodę z xc i jeszcze nie mają ciężkiej nogi:) Jak dla mnie temat jest już zamknięty bo ja kupie slx,a 11-28 dzięki wszystkim za posty:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...