Skocz do zawartości

[Amort. przód] Rozróżnić typ amortyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam takie pytanie do osób znających się lepiej niż ja. Jak można sprawdzić rodzaj amortyzatora przedniego? Mój rower jest marki Athletic więc można go porównać do sprzętu z Tesco :) Ciężko nawet powiedzieć co to za model. Nie mam do niego żadnych informacji technicznych a jestem ciekaw co to za rodzaj (powietrzny, sprężynowy itd.). Jest jakiś rodzaj jak to sprawdzić?

Z góry dzięki.

Napisano

Na przykład zobacz czy ma wentyl, to będziesz wiedzieć czy jest powietrzny ;P

Serio, to na 99% będzie to zwykła stalowa sprężyna bez tłumienia . Chyba że są jakieś pokrętła, to kto wie, może i tłumienie ma :)

Napisano

Wygląda na to, że masz rację i to zwykły sprężynowy bez tłumienia. Korci mnie, żeby go rozebrać i zajerzeć co tkwi w środku ale nie mam kiedy się za to zabrać :/

Napisano

;D Ja bym na twoim miejscu nawet nie próbował - szkoda zachodu - na pewno jest tam sprężyna i w pewnie nic więcej.

Napisano

No w sumie nie, jak dobrze pójdzie, powinno być jeszcze trochę smaru.

A tak serio - też bym sobie dał spokój, bo nic to raczej nie da, a od biedy możesz jeszcze coś krzywo przykręcić, i będzie przypuszczalnie jeszcze gorzej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...