Skocz do zawartości

[piasta] Luz na pieście

marek93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od miesiąca jestem posiadaczem nowego roweru.

Mam tam założoną pistę: Joytech Loose Ball, 36H, 20 mm. (Koło mocowane jest na ośkę 20 mm).

Rowerku jeszcze nie "katowałem". Praktycznie odkąd zakupiłem rower, to mam luz w kole tzn. jak złapie koło i poruszam na boki to mi trochę lata. Sprawa by była prosta gdyby było tak cały czas. Otóż, gdy obróce koło o np. 180 stopni i gdy zacznę ruszać na boki to nie ma luzu, znowu obrócę trochę i jest ( i tak w kółko). Ośka z przodu jest dokręcona mocno.

Wczoraj byłem w SkiTeam-ie, w serwisie. Tam usłyszałem informację, że może być to uszkodzona piasta i, że muszą ją rozebrać.

Jak myślicie co to może być?

Jeślibybyła uszkodzona/zepsuta ta piasta mam szansę dostać nową w ramach gwarancji?

pozdro

:)

Napisano

HEJ!

Widze, ze dla Nowych tutaj nie ma miejsca - mnie tez Starzy Wyjadacze nie za bardzo chcieli pomoc w problemie....

Wiec jako Nowicjusz Nowicjuszowi chociaz postaram sie pomoc, jak potrafie.

:)

Mysle, ze jest to albo problem montazu - moze ktos skosil gwint???? - albo wada czesci.

Wydaje mi sie, ze w przypadku roweru nowego w obu tych mozliwych powodach usterki mozesz ubiegac sie o gwarancyjna naprawe i/lub wymiane. Musisz jednak szybko to zglosic sprzedawcy.

Czy kupowales rower w SkiTeamie?

Osobiscie mam o nich bardzo zla opinie (chociaz mysle, ze moze to ja tylko mialem po prostu pecha trafic na najgorszego mozliwego pracownika), choc bylem u nich 2 lub 3 razy. Nie jestem specjalista rowerowym, ale poziom obslugi byl zenujacy, a wiedzy u mojego rozmowcy wydawal sie byc jeszcze nizszy, niz moj....

Pozdrawiam

Napisano

Rower zakupiłem w serwisie internetowym.

W Ski-teamie tylko robiłem przegląd gwarancyjny tydzień temu i dlatego tam pojechałem (myślałem, że wystarczy dokręcić piastę, w domu nie mam odpowiedniego klucza do tego).

Jutro będę dzwonił do sklepu, tam gdzie go zakupiłem i się zapytam gdzie mogę rower odstawić na gwarancje i co związku z tą usterką.

Ja mam bardzo dobrą opinię o Skiteam-ie. Jutro napisze co wyniknie z rozmowy.

dzięki za odpowiedź :)

Napisano

No dobra... a na czym jest ta piasta ?

Na kulkach czy na maszynach ?

I jest to przednia piasta ma sie rozumiec ?

Napisano

Niestety nie wiem na czym ona jest...(szukałem na necie, ale nie znalazłem)

Tak jest to przednia piasta.

PS

Jest to rower NS central 1 z 2008r.

• Mod Team
Napisano
rama: NS 100% Cr-Mo

widelec/amortyzator: Marzocchi Dirt Jumper 3, oś 20 mm, skok: 100 mm

stery: TangeSeiki

mostek: NS Quark

kierownica: NS Jalapeno

gripy: Velo

hamulce: Avid Juicy 3, hydraulic, tarcze 185 mm

suport: Truvativ Howitzer, 68 mm

korba: Truvativ Ruction 34T, długość dźwigni 170 mm napinacz: Truvativ Boxguide XR

łańcuch: KMC 8 speed

kaseta: SRAM PG830, 8 speed, 11-28

przerzutki: SRAM SX5, średni wózek

manetki: SRAM SX5

obręcze: Alexrims DM 24, 36H, 24" czarne

piasty: przód: Joytech Loose Ball, 36H, 20 mm, tył: 8 speed, 10 mm

szprychy: nierdzewne

opony: Kenda K-Rad, 26x2,3, lekka wersja

sztyca: Alloy 27,2 mm

siodełko: Earthworks Slim

pedały: Wellgo

inne:

rozmiar: 12"

O ile sie nie myle to taki sprzet. Amor z przodu to dirt jumper wiec jego wade mozna by raczej wykluczyć.

Jezeli piasta jest na os 20mm to no 90% bedzą łożyuska maszynowe. Wyciag koło i oś z widelca. włoż oske w piaste i zobacz czy ona tam pasuje tak jak powinna. powinna wejść na prawie ze styk nie powinno być luzu. Zakreć łozyskami piasty czy krecą sie z jednostajnym oporem. Jak nie to juz moze być winowajca. Zobacz czy tam sie luz nie pojawia co te 180'.

Pozatym troche drogi sprzet jak na to co ma zamontowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...